FILM

Bili smo na ekskluzivnoj pretpremijeri filma House of Gucci. Evo zašto ga trebate pogledati

Novi hit Ridleyja Scotta u hrvatska kina stiže 2. prosinca

Na ekskluzivnoj projekciji za novinare jučer u distribuciji Editusa je u Kaptol Boutique Cinema održana hrvatska premijera filma House of Gucci ili u hrvatskom prijevodu Dinastija Gucci. Prije čitanja o tome kako je bilo moramo vas upozoriti na spoilere. No, ako ste već čitali članke o zbivanjima u obitelji Gucci od kraja 70-ih pa do sredine 90-ih kada se radnja filma odvija ili možda pročitali istoimenu knjigu, sve će vam već ionako biti poznato.

Dinastija Gucci novi je film Ridleyja Scotta koji čeka realizaciju još od 2001. kada je dobio prava da ekranizira knjigu The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed autorice Sare Gay Forden. Film tematizira raskol u obitelji Gucci primarno se fokusirajući na Maurizija Guccija i njegovu suprugu Patriziju. Nakon smrti njegovog oca Rodolfa, Maurizio je postao vlasnik polovice tvrtke koju se njegov stric Aldo trudio zadržati u obitelji. No, Maurizio u tome otpočetka nije htio sudjelovati, htio je biti odvjetnik i živjeti mirno podalje od obiteljske drame. Sve dok se nije umiješala njegova mlada supruga i u dogovoru s Aldom ga pokušala nagovoriti da se posveti obiteljskom poslu.

ZVIJEZDA FILMA ZAPRAVO JE JARED LETO

Ako ste pratili medijske napise o filmu posljednjih dana, možda ste primijetili da se mnogi od njih vrte oko naglasaka likova u filmu. Radi se o holivudskom filmu i očekivali smo da će već tradicionalno glumci s engleskog govornog područja glumiti na engleskom s talijanskim naglaskom. Koliko god to iritantno bilo, Guccijevi su bili internacionalno poznati, dugo su živjeli u New Yorku i često su u javnosti govorili engleski pa su glumci imali dovoljno izvora za istraživanje i usvajanje naglaska pojedinih likova.

Ipak, neki su se dosta mučili. Jeremy Irons koji glumi Maurizijeva oca Rodolfa gotovo se uopće nije potrudio i ostavlja dojam kao da cijelo vrijeme govori svojim britanskim naglaskom. Adam Driver koji glumi Maurizija Guccija dosta se mučio s tečnim izgovaranjem talijanskih riječi. Lady Gaga (Patrizia Reggiani) se stvarno potrudila oko svog naglaska, učila je razne talijanske dijalekte, a navodno je devet mjeseci tijekom pripreme za film neprekidno govorila kao Reggiani kako bi sasvim ušla u ulogu. Ipak, nije uspjela postići taj ritam talijanskog jezika u kojem je svaki slog otprilike jednakog trajanja. No, u tome je uspio Jared Leto.

Leto u filmu glumi jednog od tri sina Alda Guccija, Paola. Maska koju nosi je briljantna. Ispod nje ga gotovo ne možete prepoznati te se predviđa da bi film baš u toj kategoriji mogao osvojiti Oscara. Njegov je lik komičan koliko i tragičan i Leto je to sjajno utjelovio, a talijanski naglasak i riječi koje u filmu izgovara na talijanskom, svladao je do zadnjeg detalja.

ŠTO TREBATE ZNATI O KOSTIMIMA

Janty Yates koja je već puno radila s Ridleyjem Scottom te je osvojila Oscara za kostime u njegovom Gladijatoru, bila je kostimografkinja na ovom filmu. Za Gagin izgled inspirirala ju je Gina Lollobrigida što možete primijetiti kroz niz kostima koji su hommage kombinacijama koje je Lollobrigida nosila za života. Većina Gaginih kostima šivana je samo za film, osim, dakako, cipela, torbi i remena te manjeg dijela odjeće koji su nosili potpis kuće Gucci.

Muška odijela na prvi pogled možda nisu toliko zanimljiva kao Gagini kostimići i haljine, ali Yates je i za njih ušla stvarno duboko u istraživanje. Naime, u doba kad se odvija radnja filma Gucci još nije imao mušku liniju pa su Aldo i Maurizio nosili odijela Ermenegilda Zegne. Yates je to skroz poštivala tako da glumci u filmu zaista nose Zegna odijela uz Gucci mokasine i remene.

AKO ŽELITE ZNATI VIŠE

Knjiga prema kojoj je film snimljen ima gotovo 300 stranica i prepuna je detalja koji su u nekim trenutcima zaista nadrealni i sasvim ostavljaju bez teksta. Scott nije mogao sve to strpati u film pa u njemu primjerice uopće ne saznajemo da je Aldo Gucci imao još dvojicu sinova od kojih je jedan baš kao i Paolo pokušavao sam voditi posao. Ne saznajemo ni da su Maurizio i Patrizia imali još jednu kći, kao ni kako je zapravo teklo izbacivanje Alda iz uprave Guccija i prodaja Investcorpu.

Ni Maurizio nije portretiran tako da vidimo stvarnu dubinu njegove pokvarenosti. Primjerice, u filmu ne vidimo da je Patriziji obznanio rastavu tako što joj je na vrata poslao svog liječnika koji je uz papire donio i Valium i rekao da joj to šalje Maurizio. Ne vidimo ni da je Patrizia imala tumor na mozgu, a Maurizio tijekom te borbe i operacije nije došao pomoći s djecom već joj je samo poslao orhideje u bolnicu na kojima je pisalo Maurizio Gucci, bez pozdrava ili kakvih lijepih želja.

Scott je pojedine dijelove svakako morao izbaciti zbog tečnosti filma i to je učinio sasvim vješto. Film je zbilja zabavan i nemate dojam da traje dva i pol sata. No, ako ipak nakon gledanja poželite znati više, naručite knjigu, samo imajte na umu da nije prevedena na hrvatski. Ili poslušajte genijalan podcast u produkciji Wonderyja. Serijal podcasta zove se Even the rich, a u njemu su za sada dvije epizode (očekuje se i treća) koje tematiziraju zbivanja u obitelji Gucci s mnogo više detalja. Film u hrvatskim kinima možete pogledati od idućeg četvrtka, 2. prosinca.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube