GASTRO VODIČ

Bili smo na Burger Festu i obišli sve kućice. Evo koja jela i pića zbilja morate probati

FOTO: TMG CREATIVE

Počelo je još jedno izdanje Zagreb Burger Festa, a mi smo se odmah odlučili baciti u potragu za ovogodišnjim gastro favoritima

Lokacija je svima dobro poznata i uvijek jednako ugodna (čak i u vremenu jakih epidemioloških mjera), Strossmayerov trg, a festival koji se ondje upravo održava ne treba posebno predstavljati. Organizatori Zagreb Burger Festa, koji će trajati do 13. rujna, ove su godine, vodeći računa o sigurnosti posjetitelja, broj kućica umanjili za gotovo pola.

Aleksandar Selak

Umjesto 27, koliko ih je inače uglavnom bilo, sad ih je 14. No, dobrih burgera, street food kreacija i fora koktela, bez brige, zbilja ne nedostaje, a u potrazi za favoritima, obišli smo sve kućice i odabrali 10 jela i pića koji su nas se posebno dojmili, vodeći računa da se uglavnom radi o onima koje na prijašnjim izdanjima nismo mogli probati. O kojima se rade, na kojim su kućicama, po kojim cijenama i čime su nas osvojili, provjerite u nastavku.

Basil Garlic Burger, Chef’s Burger by Pažanin

Aleksandar Selak

Što: brioche pecivo sa sjemenkama crnog sezama i lana, sto posto junetina hrvatskog uzgoja, aioli od bosiljka, domaća rajčica, rikula, garlic mayo, sir

Cijena: 55 kuna

Zašto nam se sviđa: Kombinacija bosiljka i majoneze s češnjakom, pita li se nas, jako, jako je dobra. A posebno uz pivo.

Dekadent, The Garden Kitchen

Aleksandar Selak

Što: sto posto mljeveni juneći ribeye odrezak iz suhog zrenja, zreli cheddar, grillani srebrenac, rikola, truffle mayo, brioche pecivo

Cijena: 85 kuna

Zašto nam se sviđa: Ovo je pravi gurmanski burger za one željne okusa koji nisu toliko klasični. Posebno nam se svidio dodatak grilanog luka i majoneze s tartufima.

El Toro Deep Cheese Burger, El Toro

Aleksandar Selak

Što: black angus, iceberg salata, kiseli krastavac, hrskavi prženi luk, cheddar deep sir, brioche pecivo

Cijena: 60 kuna

Zašto nam se sviđa: Kod ovog burgera u prvi plan dolazi sočnost, a zanimljiv je jer i među rijetkima na festivalu nudi meso black angus goveda.

La Fantasie, Submarine

Aleksandar Selak

Što: sto posto junetina iz lokalnog uzgoja, svježa rukola, brie sir, foie gras, crni kavijar, umak od istarskog bijelog tartufa

Cijena: 76 kuna

Zašto nam se sviđa: Pašteta od guščje jetre svakako nije sastojak koji bismo očekivali u burgeru na jednom festivalu street fooda. Skroz novi doživljaj ove slavne delicije i lijepo izbalansirani okusi.

Habanjeros Burger, Kascheta

Aleksandar Selak

Što: pecivo, 200 grama odležane junetine, špek od crne slavonske svinje, karamelizirani luk, jalapeño ukiseljene papričice, BBQ umak

Cijena: 60 kuna

Zašto nam se sviđa: Kod Habanjerosa nas se dojmila ljutina (volimo ljuto!), začini i okusi, a svakako se ističe i svojom veličinom (cijelog ćete ga pojesti samo ako ste zbilja gladni).

E buraz, Reshetka

Aleksandar Selak

Što: burger od junetine iz lokalnog uzgoja, parfe od pileće jetre, krema od dimljenog češnjaka, relish od krastavaca u brioche pecivu

Cijena: 58 kuna

Zašto nam se sviđa: Kombinacija neobičnih sastojaka ovdje funkcionira vrlo dobro, a poseban plus nam je blagi okus pileće jetre.

Smokin’ Lollipop, Gemišt & Nacho Truck

Aleksandar Selak

Što: smokani pileći bataci sa tziziki umakom i nachosima, gemišt (2,5 dcl vina, 2,5 dcl Jamnice)

Cijena: 37 kuna Smokin Lollipop, gemišt 25 kuna

Zašto nam se sviđa: Za slučaj da vam se ne jede burger, ovo je kućica/kamion na koji se trebate zaputiti. Pravi comfort food, velika porcija i nezaobilazni gemišt koji će jelo učiniti još boljim.

Apple Pie, Le Kolač

Aleksandar Selak

Što: sladoled s pečenim jabukama, cimet, vanilija, karamel, crumble

Cijena: 33 kune

Zašto nam se sviđa: Ljeto još uvijek traje, a za desert i dalje najradije biramo sladoled. Ovaj lagani s jabukom pokazao se kao odlična opcija nakon zasitnih burgera.

Jungle Bird, Mangosta

Aleksandar Selak

Što: tamni rum, cijeđeni ananas, grejp, limeta, šećer

Cijena: 44 kune

Zašto nam se sviđa: Tražili smo ultimativni osvježavajući koktel i pronašli ga na kućici Mangosta. Dodatni plus je jako fora serviranje u čašici od naranče.

Uppercut, Hug&Punch

Aleksandar Selak

Što: espresso/macchiato, mješavina specialty kava (33 posto Brazil, 33 posto Kolumbija, 33 posto Meksiko)

Cijena: 10 kuna

Zašto nam se sviđa: Ideja da se i na festivalu burgera može popiti stvarno dobra kava svidjela nam se na prvu. Zanimljiv okus, prilagođen širim masama, a opet dovoljno drugačiji da ovu kavu nećete zamijeniti niti s jednom drugom.