Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIKEND RECEPTI

Bezglutenske knedle s marelicama i krokantom od badema zvuče nam i predobro. Evo recepta

Doris Valković s bloga Foodoris s nama je podijelila jako fora recept

Ako postoji godišnje doba u kojem je relativno lako jesti laganu i uravnoteženu hranu, onda je to ljeto. No, prve ćemo priznati da se ponekad i unatoč visokim temperaturama zaželimo nekog konkretnijeg obroka, pa čak i jačeg deserta. Jedan smo takav, koji smo isti čas poželjele isprobati, pronašle na Instagram profilu blogerice Doris Valković (@foodoris_). Riječ je o knedlama bez glutena (odmah se osjećamo manje krivima!) s marelicama i krokantom od badema koje izgledaju jako, jako privlačno. Kako ih pripremiti? Provjerite u nastavku.

KNEDLE BEZ GLUTENA S MARELICAMA i KROKANTOM OD BADEMA

@foodoris

Što trebamo? (za 8 komada)

½ šalice rižinog griza
1 šalica biljnog mlijeka po želji
¾ šalice integralnog rižinog brašna
1,5 žličica praška za pecivo
1 žlica mljevenih zlatnih lanenih sjemenki
1 žlica eritrita (ili nekog drugog zaslađivača)
1 žličica ekstrakta vanilije
4 marelice

Sastojci za krokant od badema
2-3 žlice eritrita
1 šalica blanširanih badema

@foodoris

Kako pripremamo?

Zagrijati biljno mlijeko te dodati griz neprestano miješajući. Kada je griz gotov prebaciti u posudu i pustiti da se ohladi. Mljeveni lan pomiješati s 3 žlice vode. Narezati marelice na pola te maknuti košticu. Posipati eritritom i vanilijom te pomiješati, pustiti sa strane. Bademe samljeti do manjih komadića. Na tavu staviti eritrit (dvije do tri žlice) te na srednje jakoj vatri otopiti. Dodati mljevene bademe te miješajući tostirati sve dok ne porumene.

Pustiti da se ohladi u tavi. U lagano ohlađeni griz dodati brašno, prašak za pecivo i pripremljeni lan. Pomiješati sve dok ne dobijete tijesto. Zamotati u plastičnu foliju te izvaljati u valjak i pustiti da se ohladi do kraja. Pobrašniti površinu i razrezati tijesto za osam jednakih komada. Razvaljati svaki komad u krug te staviti po jednu polovicu marelice u sredinu, zamotati tijestom te lagano oblikovati.

Staviti kuhati u kipuću vodu te kada su se dignule na površinu, kuhati još jednu-dvije minute. Procijediti i staviti u tavu u kojoj je pripremljeni krokant. Posipati sa svih strana i servirati odmah uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba