GASTRO

Beštija ima nove vlasnike, ali istu opuštenu energiju. Uveli su doručak i jako su optimistični

FOTO: Sandro Lendler

Vlasnik Josip Jerković i voditeljica Andrea Lovrić fokus su stavili na zdrave obroke s provjerenim namirnicama, ali po maksimalno pristupačnim cijenama

Bistro Beštija, smješten u haustoru Masarykove ulice na broju 11, kroz posljednjih je nekoliko godina postao omiljeno okupljalište svih onih koji se žele skloniti od gradske vreve, a istovremeno ostati u centru. Idejni začetnici i prvi vlasnici, Maja Bučić Grabić i Ante Grabić, od Beštije su napravili mjesto koje je od prvog dana imalo svoju vjernu publiku i u kojoj se redovito tražio stol više. Upravo su se zato mnogi iznenadili kad su putem Instagrama objavili kako su Beštiju prodali, uvjeravajući sve one zabrinute da je ostavljaju u dobrim i sigurnim rukama. Nije nam trebalo dugo da nove vlasnike kontaktiramo, dogovorimo intervju, i doznamo što sve od nove Beštije možemo očekivati. Vlasnik Josip Jerković, trener stolnog tenisa u projekt je ušao s još jednim partnerom, dok su voditeljicu restorana, Andreu Lovrić, odlučili zadržati – baš kao i ostalo osoblje.

Priča o kupovini pomalo je nevjerojatna

Josip Jerković
Sandro Lendler

A priča o tome kako je Beštija dobila svoje nove vlasnike splet je nevjerojatnih, ali i jako simpatičnih okolnosti. “Prije nekih šest, sedam mjeseci zbog posla smo morali preseliti u Zagreb. Kako smo oboje u sportu, i nemamo previše vremena za kuhanje, htjeli smo pronaći neko mjesto koje nudi zdrave obroke, od namirnica provjerenog porijekla, po relativno pristupačnim cijenama. No, to nam nikako nije polazilo za rukom. Malo po malo, počeli smo razmišljati o tome da otvorimo nešto svoje, mjesto na kojem ćemo mi, naši prijatelji i kolege sportaši, ali i svi ostali moći svakodnevno kvalitetno jesti”, počinje mi pričati Jerković. S druge strane, kako nisu imali iskustva u ugostiteljstvu, bili su svjesni kako bi podizanje posve novog restorana bilo jako, jako zahtjevno. I upravo se tu negdje u priču upleo neočekivani prst sudbine.

Andrea Lovrić
Sandro Lendler

“Sasvim sam slučajno doznao da je čovjek koji je rekreativno, ali intenzivno počeo trenirati stolni tenis ondje gdje ja držim treninge, chef u jednom jako poznatom restoranu u centru grada. Pristupio sam mu s našom idejom i pitao ga za savjet, a kad je do nas slučajno došla informacija o prodaji Beštije, ponovno smo prvo otišli k njemu. O svemu tome smo svi puno razgovarali, slušali njegove sugestije i na kraju odlučili kupiti Beštiju. I danas ga smatramo svojim najvećim savjetnikom, i neizmjerno smo mu zahvalni na pomoći”, objašnjava s osmijehom Jerković. Od kad su doznali informaciju o prodaji, pa do trenutka kad su je kupili, prošlo je tek dva mjeseca.

Vrijeme krize je ujedno i vrijeme prilika

Acai Bowl (58 kuna)
Sandro Lendler

Unatoč tome što su originalno razmišljali o novom restoranu na Vrbanima, Jerković kaže kako su zadovoljni što je sve ispalo baš ovako; preuzeli su etablirano mjesto u centru, čije će poslovanje nakon pandemije, uvjeren je, nastaviti rasti. Mnogi ga, kaže, pitaju otkud im hrabrosti i optimizma za ulazak u ugostiteljski objekt u ovakvim neizvjesnim vremenima, ali ima spreman odgovor. “U vremenima najvećih kriza rađaju se i najveće prilike. Da nije bilo pandemije, vjerojatno nam se nikad ne bi ponudilo da kupimo gotov restoran u samom centru”, zaključuje.

Tatarski biftek
Sandro Lendler

Iako ime, interijer, energiju, koncept ni osoblje nisu mijenjali, odlučili su unaprijediti ponudu, pa su tako prije samo otvorenja, početkom ožujka, održavali razne degustacije s prijateljima i suradnicima, gdje im je ponovno pomogao gore spomenuti chef. Jedan od većih noviteta koje su uveli definitivno je i doručak, a voditeljica Andrea Lovrić kaže kako je ugodno iznenađena time koliko je dobro prihvaćen. “Stolovi na terasi lijepo su popunjeni i prvi komentari su jako dobri. Htjeli smo ponuditi dobar doručak, kojeg u Zagrebu ima na vrlo malo mjesta, i doručak od kojeg ćete se zbilja najesti, čak i ako ste sportaš”, pojašnjava i dodaje kako zasad nude popularni Acai Bowl s granolom i voćem, avokado tost s poširanim jajem i povrćem te poširano jaje s grilanim šparogama i dodacima.

Na meniju su zadržali klasike i obogatili ga posve novim jelima

Rižoto s pestom od paprike, tikvicama i ukiseljenim celerom (65 kuna)
Sandro Lendler

A Jerković ponovno ističe da u svim jelima, koliko god je moguće, koriste svježe domaće namirnice, od malih dobavljača. Što se tiče ponude jela za ručak ili večeru, uz ona dnevna koja se stalno mijenjaju, Lovrić kaže da su vodili računa o tome da na meniju ostave svoje prepoznatljive klasike, ali i o tome da uvedu neka posve nova jela.

“Recimo, nije dolazilo u obzir da maknemo teleća jetrica s palentom i umakom od višnje, koja vole čak i oni koji inače nikad ne jedu iznutrice, kao i naš orzotto s komadićima ramsteaka i porilukom. Kad je riječ o novim jelima, moram izdvojiti rižoto s pestom od paprike, tikvicama i ukiseljenim celerom, iako nam zaista sva jela s menija podjednako dobro prolaze”, ističe i dodaje kako mora pohvaliti nevjerojatno talentirani i entuzijastični mladi tim u kuhinji, na čelu s Ivanom Barunčićem i Ivanom Kovilić.

Orzotto s komadićima ramsteaka i porilukom (65 kuna)

“Meni je, kao vlasniku, važno da tim ima maksimalno odriješene ruke i kreativnu slobodu da rade ono što oni misle da je najbolje, jer sigurno znaju bolje od nas”, kaže Jerković, dok Lovrić priča kako i ona i tim ljudi iz kuhinje osjećaju kao da su dobili novu, konkretniju priliku da pokažu koliko znaju, a ističe i kako su sretni što je s vlasnicima već načelno dogovorena mogućnost raznih dodatnih edukacija za usavršavanje. Na kraju, sudeći iskrenom entuzijazmu kojim zrače, popunjenoj terasi i količini dostavljača koju smo jučer ondje zatekli, a onda i toj prepoznatljivoj dobroj atmosferi, možemo biti optimistični i zaključiti kako Beštija prodajom doista nije ispisala svoje posljednje stranice. Štoviše, najbolje od njih mogli bismo tek vidjeti.