DIZAJN INTERIJERA

Arhitekti su nam ispričali kako su stvarali ovu obiteljsku kuću u Karlovcu. Evo kako su je zamislili

Ovaj projekt obiteljske kuće u Karlovcu potpisuje tim arhitekata iz studija 4 UHA. Otkrili su nam sve zanimljive detalje

Podno starog grada Dubovca, u Karlovcu, gradu na četiri rijeke, projektantski tim iz studija 4 UHA posljednjih je mjeseci zaista uživao kreirati ovaj interijer. Otkrivaju nam kako su prve skice obiteljske kuće osmislili zapravo pred dva proljeća, pa onda i potom marljivo radili i rasli na svakoj fazi projekta. No, sada su uzbuđeni jer se bliži dan kada će ova kuća postati dom za jednu divnu četveročlanu obitelj.

Kako stvoriti najkvalitetniji životni prostor za investitora

“Nakon svakog projekta i mi postanemo odrasliji. Svaki od njih je novo, vrijedno iskustvo, ujedno i kompletno drugačiji projektni zadatak, ponekad i avantura u istraživanje potpuno novog stila. Ono što je ipak svima njima zajedničko jest isti cilj – stvoriti najkvalitetniji životni prostor u skladu s mogućnostima koje nam projekt pruža. Uklopiti novi zahvat u okolinu, slušati, interpretirati i oplemeniti želje i potrebe klijenata, neke od njih i doraditi ili zamijeniti optimalnim rješenjima, razmišljati o načinima korištenja prostora te uvijek unijeti dio sebe u projekt” poručuje ovaj autorski im koji čine arhitekti Mislav Bašić i Martina Kinkela.

Savršenstvo, naravno, ne postoji, ali njemu treba težiti

U svakom trenutku razvijanja ovog projekta, vizija im je bila, kako ističu, stvoriti savršen novi dom za mladu, modernu obitelj. U pitanju je objekt koji se može pohvaliti s tristotinjak kvadrata u koji su unijeli jako puno sebe samih zahvaljujući slobodi i povjerenju koje su im na svakom koraku investitori dali i to od prvih skica do posljednjeg komada namještaja. “Savršenstvo, naravno, ne postoji, ali njemu treba težiti. Takvim pristupom se stvaraju jedinstveni prostori, pomiču granice i razvijaju nova rješenja. Nakon detaljne analize mogućnosti gradnje na čestici, prema postojećem stanju i prostornim planovima, prizemlje smo podijelili u tri zone – ulaznu, komunikacijsko-servisnu i prostranu, ali intimnu obiteljsku dnevnu zonu” objašnjavaju dalje iz 4 UHA.

Tlocrtni raspored i rješenja

Kuhinjski i blagovaonski prostor su tako tlocrtno uvukli, ne bi li stvorili mjesto natkrivenoj terasi za jutarnje kave, ljetne obiteljske ručkove i večere s prijateljima. Dnevni boravak je također dobio svoj društveni dodatak u prostoru, lounge zonu koja se, zahvaljujući velikim staklenim stijenama, brzo i jednostavno povezuje s vanjskim prostorom za druženje. Kat kuće su podijelili u tri još intimnije i osobnije zone, projektirane i dizajnirane kako bi svaki član obitelji mogao svoj radni i školski dan započeti i završiti bezbrižno i veselo, a slobodno vrijeme provoditi u vlastitom opuštajućem kutku. Za nekoga je to topla, mirisna kupka, uživanje na sunčanoj terasi, igranje igrica s prijateljima, penjanje po zidu, crtanje i slikanje ili čitanje knjige u udobnoj sobnoj ljuljački.

A najveće zadovoljstvo projekta je…

Ulično pročelje su pak oblikovanjem prilagodili starogradskim obiteljskim kućama, u nešto suvremenijem ruhu, dok je dvorišni dio u kombinaciji ravnog i blago kosog krova, natkrivenih i nenatkrivenih terasa, velikih staklenih stijena, limene fasade i opeke. Najveće zadovoljstvo kod projekata obiteljskih kuća, dodaju za kraj iz 4 UHA, predstavlja mogućnost da dizajniraju ne samo fasade već i unutrašnji izgled, interijer, odnosno kako vole reći – dušu svakog životnog prostora. A kako u cijelosti izgleda projekt ove obiteljske kuće donosimo vam u sklopu članka.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube