PUTOVANJA

Ako žudite za osvježenjem, predlažemo Gorski Kotar. Zeleni vir i Vražji prolaz uvijek je lijepo vidjeti

Volite li ljetne vikende provoditi u netaknutoj prirodi i prohladnoj šumi, točno znamo gdje sljedeće trebate otići

Ako ovaj produljeni vikend ne idete na more ili jednostavno niste skloni tome, a u potrazi ste za osvježenjem i dubokim hladom, imajte na umu da vam preostaje cijeli niz drugih, podjednako zanimljivih opcija za izlet. Pita li se nas, najbolje provedeni vikend jest onaj u prirodi, pa se tako redovito bacamo u potragu za novim mjestima koje bismo mogli posjetiti. Pri odabiru neke sljedeće destinacije, vodimo računa o tome da nam nije predaleko, i da nudi nešto drugačije, do čega se isplati putovati. Sve smo to ovaj put pronašli u Gorskom kotaru, odnosno Zelenom Viru i Vražjem prolazu. Nalaze se na otprilike sat vremena vožnje od Rijeke, a uspoređuju ih s Plitvičkim jezerima, samo što ondje nema gužvi, a i cijena ulaznice od samo 25 kuna neusporedivo je povoljnija.

Područje Zelenog vira spada u kategoriju zaštićenog krajobraza i nalazi se na području Općine Skrad, na nadmorskoj visini od 302 do 648 metara. Zeleni vir je snažan izvor u dnu plitke spilje podno sedamdesetak metara visoke stijene niz koju pada potok, dok je Vražji prolaz jedan oda najljepših hrvatskih kanjona; kroz usku guduru, široku tek dva metra, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se planinski potok Jasle. Bujna šumska vegetacija cijelog rezervata Zeleni vir, obilje slapova i potoka nešto su što se treba doživjeti iz prve ruke, i to prema osobnim preferencijama.

Za one željne planinarenja tu je staza koja kreće iz grada Skrada, dok svi oni željni lagane šetnje mogu parkirati uz planinarski dom Zeleni Vir, smještenom tik do ulaza u Vražji prolaz. Ako vam treba još malo nagovaranja, spomenut ćemo još jednu obližnju atrakciju, Muževu hišicu, u kojoj se lokalno stanovništvo, prema predaju skrivalo od Turaka i u kojoj je pronađena čovječja ribica. Više informacija možete doznati ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube