VIKEND RECEPT

Ako volite Piña Coladu, morate kušati ovu tortu. Domogli smo se recepta

S nama ga je podijelio Darko Debić s bloga Samo jedan griz

S prvim toplijim temperaturama već smo počeli maštati o bezbrižnom ispijanju koktela na plaži. A jedan od prvih koji nam u tom scenariju pada na pamet je i kremasta Piña Coladu. Vjerujemo da vam je recept za nju odavno poznat, ali danas vam donosimo Piña Coladu u verziji torte. Recept smo pronašli na blogu Samo jedan griz iza kojeg stoji Darko Debić, a cijelog ga možete provjeriti u nastavku.

Pjenasta torta s kokosom i ananasom

Što trebamo?

Biskvit

2 bjelanjka
50 g šećera
1 jušna žlica ulja
1 žutanjak
40 g kokosovog brašna
20 g oštrog brašna
na vrh noža praška za pecivo
pola dl ruma

Ananas krema

600 g pirea od ananasa (to je jedan cijeli, svježi ananas)
100 g maslaca
3 žumanjka
50 g šećera
30 g gustina
2 žlice ruma

Pjena od kokosa

1 limenka kokosovog mlijeka 400 ml, preko 20% masnoće
9 g želatine u prahu može 10 g želatine ako je takvo pakiranje
pola dl hladne vode
2 bjelanjka
100 g šećera
60 ml vode
2 vanili šećera
2 dl vrhnja za šlag (ne biljno)

Kako pripremamo?

Biskvit

Kalup obložiti papirom za pečenje. Bjelanjke tući s malo soli i šećerom, u čvrsti snijeg dodati žlicu ulja i jedan žumanjak. Sve spojiti miksanjem i nakon toga dodati izmiješano kokosovo brašno, oštro brašno i prašak za pecivo. Sada lagano miješati s ugašenim mikserom. Smjesu ravno rasporediti po dnu kalupa i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 175° 10 minuta. Topli biskvit poprskati rumom ili mlijekom ako je varijanta bez alkohola.

Ananas krema

Ananas očistiti i usitniti štapnim mikserom ili u blenderu, od jednog je ananasa Darko dobio 600 ml pirea. Žumanjke pjenjačom miješati uz dodatak šećera, dodati gustin, rum i malo hladnog pirea od ananasa. Po želji dodati malo tonke. Ostatak pirea ugrijati, stalno miješati, dodati pripremljenu smjesu i kuhati nekoliko minuta dok ne zgusne. Maknuti s vatre i žustrim pokretima umiješati kockice hladnog maslaca. Vruću kremu ravnomjerno premazati po biskvitu s kokosom, sve skupa dobro ohladiti prije stavljanja pjene od kokosa.

Kokos pjena

Želatinu pomiješati s pola dl hladne vode i pustiti da nabubri. Kokosovo mlijeko ugrijati do točke vrenja, maknuti s vatre i umiješati želatinu. Hladiti na sobnoj temperaturi. Vrhnje izmiksati u mekani šlag. Šećer, vanili šećer i 60 ml pomiješati i skuhati u gusti sirup, do temperature 118 C. Dok se šećer kuha miksati bjelanjke. U laganom mlazu umiksati vrući sirup u bjelanjke. I dalje miksati dok se masa ne ohladi i postane sjajna, čvrsti šaum. Spojiti šlag i smjesu kokosovog mlijeka. Na kraju umiješati pripremljeni šaum. Masu izlijati (dosta je tekuća) na prva dva ohlađena sloja i dobro ohladiti. Najbolje preko noći. Izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube