VIKEND RECEPT

Ako nemate vremena za kuhanje, morate probati ovu tjesteninu s umakom od cvjetače. Evo recepta

Nataša Rajčević uputila nas je u detalje pripreme veganske verzije slavne tjestenine Alfredo

FOTO: nataša rajčević

Nataša Rajčević uputila nas je u detalje pripreme veganske verzije slavne tjestenine Alfredo

Umak Alfredo u tradicionalnoj verziji traži vrhnje, maslac i sir, odnosno namirnice mahom životinjskog podrijetla. Na Instagram profilu Nataše Rajčević (Burbon i borovnice) pronašli smo njegovo vegansku verziju. U njoj glavnu riječ vodi cvjetača, a jelo nam, moramo priznati, izgleda barem jednako primamljivo kao ono originalno. Što vam sve treba za pripremu ovog vrlo jednostavnog jela i kako glasi recept, provjerite u nastavku.

VEGANSKA PASTA ALFREDO

nataša rajčević

Što trebamo?

2 žlice maslinovog ulja
1 luk
1 manja cvjetača (do 500 grama)
2 režnja češnjaka
Manji komadić đumbira
Malo nezaslađenog biljnog mlijeka (otprilike pola šalice)
Pola litre povrtnog temeljca
Sol, chilli pahuljice
Žlica tahini umaka
Žlica prehrambenog kvasca
Sok pola limuna
Tjestenina po izboru

Kako pripremamo?

U širem loncu zagrijte maslinovo ulje pa izdinstajte luk. Kad je luk omekšao dodajte cvjetaču koju ste usitnili na manje cvjetove pa nastavite dinstati još par minuta. Dodajte sitno sjeckani češnjak i malo naribanog đumbira i nastavite s dinstanjem još jako kratko, dok ne osjetite miris češnjaka. Dodajte povrtni temeljac. Dovedite do vrenja, posolite, dodajte malo chilli pahuljica, smanjite vatru i kuhajte petnaestak minuta.

Dok se cvjetača kuha, skuhajte i tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i zadržite malo vode u kojoj se tjestenina kuhala. Kad je cvjetača omekšala ugasite vatru i izblendajte ju. Ovo možete napraviti i sa štapnim mikserom, ali Nataša preferira sve prebaciti u blender jer dobije puno kremastiju teksturu. Ako koristite štapni izblendajte direktno u loncu, a ako ćete koristiti blender pustite koju minutu da se ohladi, prebacite cijelu smjesu u blender i blendajte do kremaste teksture.

Vratite natrag u lonac, umiješajte žlicu tahinija i žlicu prehrambenog kvasca, malo mlijeka i kratko još prokuhajte, minutu dvije. Ako vam se umak čini pregust dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Probajte i doradite začinima. Ovo jelo traži dosta soli pa nemojte štedjeti, a ako vam je okus presladak iscijedite malo limunovog soka.

Sami odlučite koliko gust umak želite i u skladu s tim dodajte vodu. Ubacite tjesteninu, promiješajte još par puta i sklonite s vatre. Pri posluživanju prelijte s mlazom dobrom maslinovog ulja i poslužite uz veliku zdjelu salate.