Nekad je nužno odabrati stranu
GASTRO

Ako nemate ideju za ručak mi imamo tri fina talijanska jela s bloga Možeš se udat. Vrijedi probati

Na gastro blogu Možeš se udat uvijek nalazimo inspiraciju. Danas imamo tri prijedloga za ručak koje možete pripremiti za vikend

Gastro blog simpatičnog naziva Možeš se udat vodi Anita Karaman koja je svoju ljubav prema gastronomiji odrastajući u obiteljskom restoranu okružena svježom ribom, školjkama, biftecima i izbirljivim članovima obitelji od kojih su svi redom izvrsni kuhari. Odlazak na studiju, za nju je značio samostalan život i novi kreativni prostor pa je kuhinja postala njezino omiljeno mjesto u stanu. Ako ju ne pratite, onda to svakako učinite, a danas je za nas izdvojila nekoliko prijedloga za ručak.

AQUA PAZZA S ORADOM

Sastojci (za 2 osobe):

2 male orade (ili druga bijela riba)

3 žlice maslinovog ulja

5 režnjeva češnjaka

1 dl bijelog vina

2 dl vode

15-20 cherry rajčica

svježi peršin i, po želji, timijan

sol

papar

prstohvat čili pahuljica (nije obvezno)

2 žlice kapara

Priprema

Oradama očistite ljuske, utrobu i škrge, dobro ih operite i posušite kuhinjskim ručnikom. Odrežite im glave, pa ih filetirajte. Pripremljene filete spremite u frižider dok pripremate aqua pazzu: na maslinovo ulje, u dublju tavu s debelim dnom, dodajte riblje glave i nasjeckani češnjak. Kratko pržite, a zatim podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.

Dodajte rajčice, vodu, sjeckani peršin i listiće timijana, sol, papar i prstohvat pahuljica čilija. Krčkajte poklopljeno na laganoj vatri pola sata. Pred kraj kuhanja, kad se umak malo zgusne, umiješajte dvije žlice kapara. U umak lagano položite filete orade (kožom prema dolje), poklopite tavu i kuhajte 3-4 minute. Čim fileti postanu potpuno bijeli, riba je gotova. Pokapajte jelo s još malo maslinovog ulja te ga poslužite uz dobar kruh i čašu vina.

TJESTENINA S PESTOM

Za 4 porcije:

Sastojci za tjesteninu

280 g glatkog brašna

2 cijela jaja

2 žumanjka

1/2 žličice soli

Sastojci za pesto

1 velika vezica bosiljka (samo listovi)

50 g pinjola

50 g Parmiggiana Reggiana

1 režanj češnjaka

prstohvat soli

1 dl ulja

Priprema

Brašnu dodajte sol i stavite ga na čistu radnu plohu. Napravite udubinu u sredini i u nju dodajte jaja. Uzmite vilicu i tucite jaja, polagano zahvaćajući brašno od sredine prema vani dok se sve skupa ne poveže u tijesto. Ako je tijesto prevlažno, dodajte malo brašna. Ako vam se čini da je presuho, pažljivo dodajte žlicu vode. Počnite mijesiti tijesto korijenom dlana, pritiščući ga prema radnoj plohi. Mijesite 10 minuta. Ovo je najbitniji korak izrade tijesta jer se miješenjem razvija gluten koji će tijestu dati elastičnost i čvrstoću, a tjestenina neće biti gnjecava. Osjetit ćete razliku pod dlanom: tijesto bi trebalo biti glatko, čvrsto i podatno.

Zamotajte kuglu tijesta u prozirnu foliju i držite je u hladnjaku barem sat vremena. Ohlađeno tijesto prepolovite i jednu polovicu vratite u hladnjak dok razvaljate prvu. Namjestite prorez na stroju za tjesteninu na najšire. Tijesto malo stanjite valjkom, pobrašnite i provucite kroz stroj. Preklopite ga na trećine, opet malo stanjite valjkom i ponovno provucite. Ponovite ovaj proces 5-6 puta. Gluten će se dodatno razviti, a tijesto biti gotovo svilenkasto. Nakon toga postepeno stanjujte prorez dok ne dobijete 1-2 mm tanku plahtu tijesta. Ako tako želite, možete razvaljati i deblju tjesteninu. Tijekom valjanja povremeno nježno pobrašnite tjesteninu.

Narežite je na kvadratične komade ako želite tijesto za lazanje i torteline, ili je provucite kroz nastavak za tagliatelle ili špagete na stroju. Pobrašnite tjesteninu da se ne zalijepi i raširite je na čistoj kuhinjskoj krpi ili komadu papira za pečenje. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Kuhajte u malo posoljenoj kipućoj vodi 1-2 minute, ovisno o debljini tijesta, a zatim procijedite i odmah poslužite uz umak. Ako tjesteninu ne želite kuhati odmah, možete je čuvati u hladnjaku 2 dana, smrznuti ili osušiti ovješenu o šipku (ili vješalicu za odjeću) dok nije potpuno kruta i čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko tjedana.

Pesto napravite u mužaru ili, ako ga nemate, sjeckalici. U mužaru tucite češnjak i sol. Dodajte pinjole, usitnite ih, a zatim i listove bosiljka. Dodajte parmezan i maslinovo ulje te još kratko pomiješajte tučkom da se homogenizira. Kušajte za količinu soli. Koristite odmah ili čuvajte nekoliko dana u hladnjaku, u zatvorenoj teglici. Za posluživanje, stavite žlicu pesta u tanjur i dodajte tek skuhanu tjesteninu i par žlica vode u kojoj se tjestenina kuhala. Promiješajte i po želji pokapajte limunovim sokom, pospite paprom i dodajte još malo parmezana. U svaki tanjur ubacite i nekoliko narezanih cherry rajčica.

SALTIMBOCCA ALLA ROMANA

Za 2 osobe:

Priprema: 20 min

2 teleća odreska (oko 100 g svaki)

2 tanko rezane šnite pršuta

4-5 većih listića svježe kadulje

brašno

25 g maslaca

1 dl bijelog vina

papar

Priprema:

Teleće odreske (očišćene od žilica) stavite između dva komada prozirne folije ili papira za pečenje te ih batićem za meso nježno stanjite. Na svaki odrezak položite komad pršuta i dva veća listića kadulje. Listove pričvrstite za meso čačkalicom. Stranu odreska na kojoj nije pršut uvaljajte u brašno i otresite višak. Na vruću tavu dodajte maslac, a zatim i odreske (pobrašnjenom stranom prema dolje). Pecite 2-3 minute, zatim kratko okrenite, podlijte bijelim vinom i popaprite.

Ako želite više umaka, dodajte i malo vode ili temeljca. Kuhajte kratko, dok se umak ne izreducira. Uklonite čačkalice i poslužite odmah, uz tjesteninu, rižu, pire-krumpir ili jednostavnu zelenu salatu.