PROMO

15. Dani smokava u gradu Krku - tradicionalna manifestacija

Od 27. kolovoza do 5. rujna održavaju se jubilarni 15. Dani smokava

Smokva, najraširenija i iznimno cijenjena voćka Mediterana, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo, posljednjih je desetljeća na ovim prostorima nažalost bila pomalo zanemarena.

Dani smokava se u gradu Krku održavaju još od 2007. godine, a ove, 15., jubilarne godine, produljeni su s dosadašnjeg vikend događanja na čak deset zanimljivih dana. Cilj je manifestacije, osim obogaćivanja turističke ponude i promoviranja smokvarstva kao poljoprivredne grane, potaknuti ugostitelje, proizvođače i trgovce da u svoju ponudu uvrste ovo vrijedno voće i tako doprinesu gastronomskom identitetu grada i otoka Krka.

Na bogatom meniju tako će se naći: juneći tartar, hollandaise umak, tostirana focaccia, vlasac emulzija, ukiseljene smokve; oslić marinada, odležani koromač, cikla, umak od naranče i smokava, spirulina majoneza; rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi; konfitirana janjetina glazirana smokvama, espuma krumpir s hrenom, hrskavo sotirano povrće i janjeći jus te čokoladna terina s kremom od vanilije, crumble lješnjaka i flambirane smokve.

Deni Srdoč

Dani smokava su ponajprije posvećeni edukaciji gostiju, ali i lokalnog stanovništva o smokvi u svim njenim aspektima: poljoprivrednom, zdravstvenom, nutricionističkom i gastronomskom. Otvaranje manifestacije će uveličati dolazak Knezova Krčkih Frankopana, a u okviru programa održat će se radionice izrade suvenira na temu smokve – od gline i filcane krčke ovčje vune. Osim individualnog savjetovanja o uzgoju smokava na štandu izlagača Skink d.o.o., ugledni će gosti, dr.sc. Željko Prgomet, vodeći stručnjak za smokve u Hrvatskoj, i dr.sc. Iva Prgomet predstaviti svoju knjigu “Smokva” te održati predavanje na temu “Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu”.