Nekad je nužno odabrati stranu
GASTRO VODIČ

12 poznatih zagrebačkih restorana pitale smo koje jelo kod njih svi moraju probati. Evo odgovora

FOTO: TMG CREATIVE

Pri vašem sljedećem posjetu restoranima dileme nema – ovo su jela koja ćete prvo htjeti kušati

Još uvijek uživamo u činjenici da restorani rade i da više nismo ograničeni na kuhanje kod kuće ili jela iz dostave. Dapače, omiljene smo restorane, nakon što su kroz gotovo dva mjeseca bili u nemogućnosti normalno poslovati, odlučile posjećivati češće, i na taj im način, koliko god možemo, pomoći da se vrate na staro. U želji da i druge potaknemo da posjećuju restorane i probaju različita gastronomska čuda zagrebačkih chefova, neke od najpoznatijih zagrebačkih restorana pitale smo da nam preporuče po jedno njihovo jelo koje svatko treba probati barem jedno. O kojima se radi, provjerite u nastavku.

Rougemarin, BBQ spare ribs s coleslaw salatom i prženim domaćim krumpirićima

Što: Rebarca koja se pripremaju ukupno tri dana. Prvo ih se stavlja u salamuru, a zatim u suhi miks začina. Na kraju idu cijeli jedan dan u BBQ dimilicu na sporo i lagano pečenje. Dovršava ih se u pećnici u kuhinji, uz premaz s domaćim BBQ umakom. Poslužuju se uz krumpiriće koji se kuhaju, hlade, pa tek nakon toga prže i coleslaw salatu.

Cijena: 88 kuna

Il Secondo, Domaći crni njoki s brancinom, kaparima i cherry rajčicom

Što: Ovo jelo donosi razne spojeve naoko nespojivog; crvenog i crnog, domaćeg kontinentalnog i morskog, a iz restorana su nam poručili kako ga nazivaju pravim afrodizijakom za dušu.

Cijena: 92 kune

Restoran Boban, Rustica

Što: Komadići najfinijeg bifteka s pečenim krumpirom, rikolom, crvenim radičem i cherry rajčicama, i sve to preliveno pomno pripremanim umakom koji daje ovom jelu poseban okus.

Cijena: 148 kuna

Le Bistro (Hotel Esplanade), Kremasti rižoto, šparoge, krema od Paškog sira i maslinovog ulja

Što: Poznati vodič Guida Gallo uvrstio je rižoto chefice Ane Grgić među 101 najbolji rižoto u svijetu što je odličan pokazatelj zašto je ova poslastica prvi izbor pravih gurmana. U ovosezonskom jelovniku Le Bistroa chefica spaja okuse svježih šparoga u nježnoj kremi od Paškog sira i domaćeg maslinovog ulja.

Cijena: 95 kuna

Zinfandel’s (Hotel Esplanade), Cezar salata s hrskavim pršutom i parmezanom

Što: Samo najukusnija jela mogu zaslužiti svoje mjesto na popisu klasika restorana Zinfandel’s. Cezar salata s hrskavim dalmatinskim pršutom i parmezanom već je niz godina jedno od najobožavanijih jela-klasika čiji vrhunski sastojci i moderna prezentacija osvajaju osjetila gostiju.

Cijena: 130 kuna

Pod Zidom Bistro, Salata s telećim fileom i dressingom od chilija i limete

Što: Živopisna salata od svježih lokalnih namirnica u kombinaciji s nježnim telećim fileom i sa suptilnom internacionalnom notom u obliku pikantnog dressinga od limete. Ova je salata idealan izbor za vruće dane i jedna je od okosnica novog jelovnika.

Cijena: 76 kuna

Gostionica Ficlek, Štrukle

Što: Delicija koju teta Barica iz Ficleka sama priprema svako jutro. Tijesto je, dakle, domaće vučeno, a punjenje, odnosno sir, nabavljaju na Dolcu. Bilo da štrukle jedete kao samostalno jelo ili kao desert, sigurno vas neće razočarati.

Cijena: 45 kuna

Restoran Korčula, Burger od hobotnice

Što: Jadranska hobotnica, uvijek popularan izbor među gostima, u novoj verziji dolazi u pecivu s aiolijem od maslina, rukolom i listićima Grana Padano sira. Uz burger poslužuju domaće mlade krumpiriće s tartar umakom.

Cijena: 95 kuna

Restoran Vinodol, Soparnik na naš način

Što: Soparnik se ovdje priprema na tradicionalni način, uz mali zaokret prema modernom. Poslužuje se uz kap domaćeg maslinovog ulja ili s dalmatinskim pršutom i sirom iz mišine.

Cijena: 42 kune

SOI Fusion, Pad Thai

Što: marinirani pileći zabatak, rižini rezanci, tofu, kineski kupus, jaje, kikiriki, češnjak, mladi luk, tamarind umak i limeta. Jednostavni sastojci i jaka vatra, uz ispravnu tehniku, daju ovom jelu savršen omjer slanosti i slatkoće, a par kapi limete za stolom ga osvježava i čini sjajnim obrokom za svaku priliku. Na Tajlandu ga se može kušati na svakom koraku, a iz restorana poručuju da se njihov može mjeriti sa svakim koji su ondje probali.

Cijena: 72 kune

Time Restaurant & Bar, Sladoled na tekući dušik

Što: sladoled koji dolazi u dva okusa, čokolada s lemongrassom i kokos s crumbleom od ananasa. Riječ je o signature desertu restorana koji se radi pred gostom na licu mjesta. Tekući dušik omogućuje kremastu teksturu sladoledu i samim time puniji okus.

Cijena: 55 kuna

Mali Bar, Bao pecivo

Što: bao pecivo kuhano na pari, s konfitiranim carskim mesom, kimchijem, ukiseljenim lukom, ukiseljenim rotkvicama, korijanderom i kikirikijem.

Cijena: 85 kuna