KNJIGE

10 naslova koje valja razmotriti za božićni poklon frendici koja se ne odvaja od knjige

Razveselite prijateljice, majke ili kolegice

Da 2021. doista pametimo kao godinu čitanja, možete se pobrinuti pažljivim odabirom božićnog poklona. Umjesto još jednog pulovera, svijeće ili poklon bona, svojim prijateljicima, majkama ili kolegicama ovog Božića poklonite dobru knjigu. Žanrova između kojih možete birati doista je mnogo, ali danas vam predlažemo da provjerite nekoliko divnih naslova iz pera ženskih autorica, u čijem su fokusu inspirativni ženski likovi. Vodili smo računa o tome da su naslovi novi, prevedeni ili objavljeni kroz posljednjih godinu do dvije dana, ali i da su dovoljno različiti da bi se mogli svidjeti različitim profilima žena kojima im poklanjate. O kojima se sve radi, provjerite u nastavku.

Divni svijete, gdje si, Sally Rooney

Gdje kupiti: Fraktura

Sadržaj: Mlada spisateljica Alice odluči preseliti se iz Dublina u malo mjesto na zapadu Irske, gdje putem Tindera upozna skladištara Felixa i unatoč prvom neuspjelom spoju neočekivano ga pozove da s njom otputuje na predstavljanje njezina romana. U Dublinu njezina najbolja prijateljica Eileen proživljava teške trenutke i iznova počinje izlaziti sa Simonom, svojom ljubavlju iz djetinjstva.

Tri žene, Lisa Taddeo

Gdje kupiti: Znanje
Sadržaj: Ova knjiga fascinantna je istinita priča o seksualnom životu triju stvarnih žena, utemeljena na gotovo deset godina prikupljanja izvješća. Ispripovijedana je zapanjujuće iskreno i neposredno. Istodobno je novinarski podvig i pripovjedački trijumf, prepuna nijansi i empatije.

Voli me više od svega na svijetu, Mira Furlan

Gdje kupiti: Fraktura
Sadržaj: Život najveće filmske i kazališne dive naših prostora Mire Furlan bio je više od života, prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspjeha, padova, ljubavi i izdaja. U autobiografskoj knjizi dovršenoj pred preranu smrt Mira Furlan pripovijeda, literarno moćno, svoj život i živote svojih bližnjih – od sudbine majke Branke i oca Ivana te bake Ljube do supruga Gorana i sina Marka, kojem je knjiga i posvećena. Bez zadrške Mira Furlan čitatelja uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru.

Žensko tijelo, ženska mudrost, Christiane Northrup

Gdje kupiti: Planetopija
Sadržaj: Ovu kultnu knjigu nazivaju i biblijom ženskog zdravlja. Ona budi iscjeljenje, samopoštovanje i razumijevanje na najdubljim razinama i pomaže nam da se oslobodimo strahova uzrokovanih pogrešnim predodžbama. Dr. Northrup ukazuje na istinsko iscjeljenje: povezivanje tjelesnog i duhovnog, psihe i some u skladnu cjelinu.

Neukroćena, Glennon Doyle

Gdje kupiti: Mozaik
Sadržaj: Ovo je priča ženi koja je shvatila da odgovorna majka nije ona koja umire za svoju djecu, već ona koja im pokazuje kako živjeti punim plućima. Priča je to o razvodu, o novim formacijama i otkrivanju toga da razorenost ili cjelovitost obitelji ne ovisi o njezinoj strukturi, već o sposobnosti svakog od članova da iznese sebe u cijelosti. I priča je to o tome kako svatko od nas može početi vjerovati sebi dovoljno da postavi granice, prigrli svoje tijelo, poštuje svoju ljutnju i slomljeno srce, i oslobodi svoje najistinitije, potpuno divlje instinkte. Konačno, kad žena konačno shvati da je nemoguće udovoljiti svijetu, postaje slobodna naučiti udovoljiti sebi.

Žene koje trče s vukovima, Clarissa Pinkola Estés

Gdje kupiti: Školska knjiga
Sadržaj: U ovoj snažnoj, strasnoj knjizi, autorica nas vraća starim, interkulturalnim, arhetipskim pričama poput one o Modrobradome, Vasilisi Premudroj, Zlatokosi, o Djevojčici sa žigicama, ili predivnoj afričkoj priči o Manaweeju – kako bismo kroz njih proniknule naše vlastito ljekovito Divlje ženstvo, neizmjerno mudro i bogato te kako bismo svladale sva poglavlja pred koja nas život stavlja.

Djevojka, žena, drugo, Bernardine Evaristo

Gdje kupiti: Hoću knjigu
Sadržaj: Od Newcastlea do Cornwalla, od prabaka rođenih početkom dvadesetog stoljeća do tinejdžerica dvadeset prvog, roma slijedi svojih dvanaest likova na osobnim putovanjima kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih stotinu godina.

Moja planina, Tatjana Šavorić

Gdje kupiti: VBZ
Sadržaj: Knjiga planinarke i medicinske sestre višestruko je vrijedno štivo. Ona je snažno osobno svjedočanstvo, ali istodobno putopis u gojzericama i vodič rutom Via Adriatice, hrvatske uzdužmorske planinarske dionice, čije je ime danas brend čuven izvan granica Hrvatske. Tatjanina pionirska hodnja, jedinstvena su jer se zbila tijekom zime. Počinje na poluotoku Prevlaka kod Konavala a završava na Istarskom poluotoku Kamenjak. Zapisi koji su pred vama iz dana u dan ne samo što daju brojne savjete, nego na osobito iskren i autentičan način daju uvid u milijun interakcija što se tijekom hodnje zbivaju s planinom, samim sobom i zajednicom.

Moja godina odmora i opuštanja, Ottessa Moshfegh

Gdje kupiti: Vuković&Runjić
Sadržaj: Mlada i lijepa žena – koja je zahvaljujući nasljedstvu i financijski osigurana – naizgled ima sve i trebala bi bezbrižno uživati u New Yorku 2000. Ali umjesto toga, junakinja ovog romana bori se s mrakom u sebi i s okolinom u koju se ne uklapa: na poslu je okružena umišljenim budalama, u vezi je s muškarcem kojeg zanima samo seks i kako je poniziti, a najbolja prijateljica joj je odana, ali i zavidna. Kad shvati da ne može naći svoje mjesto u svijetu, odlučuje se na bizarno rješenje – uz pomoć ćaknute psihijatrice koja joj prepisuje šake tableta, prespavat će godinu u svojevrsnom osobnom lockdownu iz kojeg se nada izići kao sasvim nova osoba. Je li to moguće?

Tijelo dom, Rupi Kaur

Gdje kupiti: Stilus Knjiga
Sadržaj: Krenite na intimno putovanje kroz misli i osjećaje koje vodi kroz prošlost, sadašnjost i moguću budućnost jednog bića. Lirsko putovanje kroz riječi i ilustracije predstavlja zbirku iskrenih, otvorenih razgovora što ih autorica vodi sa samom sobom, a koje toplim svjetlom obasjava obitelj i dom, mentalno zdravlje i depresiju, uloge muškarca i žene, ljubav i prihvaćanje.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube