Polaroid fotografija - s bebom od prvog dana
Tate za tate (vrijedi i za mame)

Puno je pitanja koja se tatama motaju po glavi. No nešto je manje mjesta gdje mogu pronaći točne odgovore. Zato smo okupili tate s iskustvom i tate stručnjake kako bi svojim znanjem pomogli roditeljima. Uz njihove savjete saznajte sve o brizi i odgoju djeteta od prvog dana života.

Otkrij odgovore

Baby shower

s tatama i stručnjacima

U kampanji ”Tate za tate” Amar Bukvić ugostio je stručnjake i tate, dermatologa Domagoja Ćužića i pedijatra Silvija Šegulju, koji su dali odgovore na 12 najučestalijih pitanja roditelja.

Najvažniji

savjeti roditelja

Kako bi stručnjaci imali bolji uvid u pitanja koja muče roditelje, na portalu Super1 proveli smo anketu u trajanju od 29. listopada do 18. studenoga. U anketi je sudjelovalo 335 roditelja, a ovo su neki od najzanimljivijih rezultata.

infografika
Polaroid fotografija - prvo uspavljivanje

Tate za tate

Puno je pitanja koja tatama motaju po glavi. No, nešto je manje mjesta gdje mogu pronaći odgovore. Tate, znamo da cijenite mišljenje drugih tata, zato smo okupili različite tate i pitali ih kako je to biti tata.

Tomislav savjetuje

Uživajte u svim danima života svog djeteta. Ali baš svima. Biti će i uspona i padova, suza i smijeha. Puno više smijeha nego suza. Svaki trenutak sa djetetom je dragocjen...i nemojte ga propustiti. Jer kada dijete odraste, nedostajat će vam sve, baš sve iz vremena kada je bilo malo. Nemojte se sramiti pokazati osjećaje jer emocionalna intelgiencija je bitna za razvoj djeteta. I na kraju...uživajte u očinstvu.

Tomislav savjetuje

U vezi očinstva, volio bi da mi je netko rekao:,, Nemaš razloga pribojavati se, biti ćeš super tata, jer to maleno biće naprosto te učini boljim čovjekom, prepunom ljubavi i ponosa"!, umjesto toga naslušao sam se svakojakih priča poput... Život će ti se promijeniti ,, na glavačke, nećeš imati vremena za puno toga... i da zaista, život mi se promijenio, ali na bolje, imam vremena za ono najbitnije, a to je bebica i obitelj. Uživam u svakom trenutku, bolja sam osoba i spoznao sam prave vrijednosti. Moja je obitelj još više povezana, veseli me svaki ,, novi,, a tako značajan trenutak i svaki mali korak, kojim korača tako nespretno, a tako hrabro i bez bojazni. Baš sam ponosan i sretan, smiren i ispunjen. Mislio sam da puno toga ne znam i brinulo me hoću li sve to znati, moći.No sada znam da je potrebno samo slijediti srce i osjećaje, pružiti ljubav bez zadrške, jer na taj sam način uspio savladati sve prepreke, nedoumice i postao brižan i pažljiv otac koji može gotovo sve.

Miloš savjetuje

Kada postaneš otac, tada zaista netko vjeruje da si ti njegov superheroj i da imaš moći.

Berislav savjetuje

Za sve tate, a i mame koji dobiju palcica ili palcice kao moja supruga i ja sto smo dobili dva prekrasna sina u 26+4 tjednu. Zelim poruciti da budu zahvalni na tome daru jer mogu uzivati u cudesnom odrastanju dijeteta. Nazalost puno je neprospavanih noci i puno je zdrastvenih problema sa njima, ali morate biti jaki za sebe, ali i za njih jer oni sve osjecaju. Nemojte ih se bojati drzat tako krhke jer to znaci njima puno, a vjerujte i vama ce.

Učitajte više
Polaroid fotografija - prvi sastanak

Evo što su ovi tate

rekli o očinstvu.

Pet tata priča o tome koliko ih je očinstvo promijenilo. Pogledajte što su poručili mamama

Ovo je preslatko. Pet tata priča o tome kako je to biti tata. "Omiljeni trenuci su mi kad se tek probudi i kad prvi put ugleda nekoga tko ga je došao vidjeti. Taj njegov prvi osmijeh ne bih mijenjao ni za što."

Posted by Super1 on Wednesday, 24 February 2021
brižni kutak

Njega bebe od

prvog dana rođenja

Polaroid fotografija - pojavilo se crvenilo

Tu se uvijek možete osloniti na Lipikar #zaštitniktvojekože

Saznajte više
Na vaša pitanja odgovorili su i stručnjaci

Crvena i suha koža može biti simptom ekcema. Kod novorođenčadi se ekcem najčešće pojavljuje na licu, a kod male djece on se najčešće pojavljuje na naborima kože oko koljena i na laktovima. Javlja se jak svrbež koji je naročito pojačan na zaraženim dijelovima te koji može narušiti čak i normalan san.

Za dijagnozu atopijskog dermatitisa postoje točno određeni dermatološki kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi se dijagnoza postavila; to se odnosi na izgled upalnih promjena na koži kao i na lokalizaciju promjena. Osim suhoće važan je i kronicitet ili ponavljajuće javljanje promjena i svrbež kože.

Atopijski dermatitis ili ekcem vrlo je česta, kronična i ponavljajuća bolest, a karakterizira je upala. Što uzrokuje atopijski dermatitis? Genetska predispozicija za alergijske reakcije na okolne čimbenike. Ova ozbiljna suhoća, koju uzrokuje genetska modifikacija obrane kože, uzrok je svrbežu.

Primjena hipoalergenih neutralnim emolientnih krema bez mirisa i konzervansa može se koristiti za njegu dječje kože od najranije dobi. U slučaju da dijete ima atopijske kožne promjene potrebno je što prije započeti terapiju uz pojačanu njegu kože i nanošenje protuupalnih pripravaka po preporuci liječnika.

Liječnici obično propisuju kreme s dermokortikoidima; One su neophodne u liječenju ekcema. Ove visokoučinkovite kreme moraju se nanositi sve dok se simptomi ne povuku (nekoliko dana). Nakon toga preporučujem redovito korištenje krema s umirujućim učinkom kako bi se hidratizirala koža, što pomaže smanjiti učestalost izbijanja simptoma. Lipikar linija proizvoda temelji se na 20 godina iskustva u tretiranju suhe i atopiji sklone kože.

Više o koži sklonoj atopijskom dermatitisu saznajte ovdje.

Pročitajte više