Super1 Logo

Izbriši nečistoću
i dezinficiraj dom!

Otkrij Domestos snagu

Dezinfekcija kvake i sklopke za svijetlo

Vodič

Kako savršeno očistiti i dezinficirati dom da zaboravite strah od virusa i bakterija

Čist i dezinficiran dom inznimno je važan kao jedan od preduvjeta zaštite od koronavirusa. Ono što je važno znati je kako su čišćenje i dezinfekcija zapravo dva različita pojma, a nužno je raditi oboje kako bi doista bili sigurni, i to čak ako nitko od vaših ukućana nije bolestan. Čišćenjem se uklanjaju prljavština i bakterije s površine, a za potpuno uklanjanje mikroba, savjetuje se upotreba posebnih dezinfekcijskih sredstava. I čišćenje i dezinfekcija mogu umanjiti rizik od širenja infekcije, ali važno je prvo očistiti površine, a onda ih dezinficirati.

Maska i rukavice za čišćenje

Osim za odlazak u grad, kupnju ili pri obavljanju bilo kojih drugih aktivnosti izvan kuće, domaći su epidemiolozi istaknuli važnost stavljanja maske i zaštitnih rukavica prije početka čišćenja. Za vrijeme čišćenja doma, savjetuju da su svi prozori (ili barem većina) otvoreni kako bi se prostor provjetrio. U slučaju da se radi o uredu ili prostoru koji nema prozor, obavezna je ventilacija.

Koliko često čistiti

Stručnjaci kažu kako bi detaljnije dom trebalo čistiti jednom tjedno, a svaki dan obaviti osnovno čišćenje, s posebnom pažnjom na kuhinju i kupaonicu te neke detalje u domu. Ako odlazite izvan kuće, pri povratku treba malo više opreza i pravilno pranje najprije ruku (minimalno 40 sekundi, sapunom i toplom vodom), potom dezinfekcija osobnih stavri poput mobitela, ključeva... Tjedno čišćenje podrazumijeva detaljno pranje, brisanje prašine, usisavanje svih površina, a dnevno osnovno čišćenje podrazmijeva brisanje površina koje se najviše dodiruju.

Pažnja s metalnim i glatkim površinama

Kao što je potvrđeno od strane stručnjaka, najopasnije površine kad je u pitanju prenošenje virusa putem koji nije s čovjeka na čovjeka, one su metalne i glatke, a prema jednom američkom istraživanju, aktivni virus može na njima preživjeti i do tri dana. Stoga kad se vratite iz kupnje, pažljivo očistite krpom te površine i potom ih dezinficirajte.

Važni su detalji

Stolovi, kvake na vratima, prekidači za svjetlo, površine na koje odlažete stvari, podovi.... detalji su o čijoj čistoći i dezinfekciji sada treba posebno brinuti. Jakne i obuću ostavljajte u predsoblju (ili nekom drugom prostoru), a i torbe. Jedno je istraživanje pokazalo, naime, kako čak trećina ženskih torbica na sebi ima bakteriju E. coli, a mnoge ih žene vole odlagati na stol, što je krajnje neprimjereno. Sada nije loše i torbu prebrisati nekim dezinfekcijskim sredstvom.

Kako čistiti i dezinficirati kupaonicu

Kupanica je zasigurno jedna od prostorija u domu za koju mislimo da je najviše i najčešće treba čistiti. Sve dostupne površine u kupaonici trebalo bi jednom dnevno prebrisati, a potom obavezno dezinficirati.

Posteljinu i prekrivače prati na 90 stupnjeva

Posteljinu, jastučnice, prekrivače, deke i sve ostale tkanine potrebno je prati na programu od 90 stupnjeva, a pritom koristiti isključivo deterdžent za pranje rublja. Nakon čišćenja doma, krpe koje ste koristili treba također oprati na 90 stupnjeva, dok je rukavice i masku potrebno staviti u plastičnu vrećicu te baciti u smeće. Koristite li platnene maske za lice, njih također nakon svakog nošenja treba prati na 90 stupnjeva.

Birajte provjerena sredstva i držite se uputa

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je pridržavati se apsolutno svih uputa za korištenje koje je naveo proizvođač. Isto tako, pritom je obavezno izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te ga držati dalje od dohvata djece. Ne preporuča se miješati različita sredstva za čišćenje te treba provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje.

Što odabrati

Kako bi optimalno očistili i dezinficirali svoj životni prostor, važno je odabrati pouzdano, učinkovito i provjereno sredstvo poput Domestosa. Aktivni sastojak Domestora je natrijev hipoklorit koji uništava sve poznate vrste bakterija, a uz pomoć površinski aktivnih tvari razgrađuje i prljavštinu u vašem kućanstvu. Zahvaljujući svojoj formulaciji zadržava se čak i ispod vode kako bi uklonio nečistoću i spriječio nakupljanje kamenca. Osim toga, Domestos je multifunkcionalan, može ga se koristiti na čak 10 različitih načina, a iznimno je učinkovit protiv virusa i bakterija - ubija čak 99% poznatih mikroorganizama.

Kupite na Konzum HR Kupite na eKupi Kupite na Bazzar

Učinkovit na svim površinama

10 načina primjene Domestosa

1. Stalno prohodne površine

Vrlo je važno dezinficirati površine koje su stalno prohodne, stoga podove kući ili stanu redovito dezinficirajte razrijeđnim proizvodom.

Kako: nalijte 180 ml Domestosa u 5 l vode i temeljito pobrišite sve površine (kod novih, obojenih ili sumnjivih površina prvo isprobati na malom, neprimjetnom dijelu).

2. Umivaonik

Umivaonik redovito čistite koristeći Domestos. Odstranite prljavštinu i tragove sapuna, a zatim upotrijebite razrijeđeni Domestos za uništavanje mikroba i isperite.

OPREZ: Nikako ne koristite sredstvo za čišćenje na emajliranim površinama i površinama presvučenim metalom (kromiranim/pozlaćenim) jer će doći do oštećenja (slavine, rukohvati i sl.).

3. WC školjka i WC četka

Za optimalnu i dugotrajnu zaštitu od kamenca i mikroorganizama koji se nalaze u vašoj WC školjki nalijte Domestos pod rub (oko 80 ml) i ostavite da djeluje 30 minuta. Dezinficirajte WC školjku svaki dan. Četku kojom čistite vašu WC školjku potrebno je redovito dezinficirati. Nalijte razrijeđeni Domestos u posudu u kojoj se nalazi četka. Pazite da ne dođe u kontakt s drškom četke ukoliko je metalna.

Mijenjajte otopinu nekoliko puta tjedno.

4. Odčepljivanja odvoda

Ukoliko imate problema sa začepljenim odvodom u vašoj kuhinji, kupaonici ili sudoperu, nalijte Domestos u odvod i pričekajte 30 minuta. Odvod će biti dezinficiran, a neugodni mirisi otklonjeni.

*Prilikom ulijevanja tekućine pazite da se ne razlijeva po rubu odvoda ukoliko je metalan, kako ne bi došlo do oštećenja.

5. Površine za pripremu hrane

Za dezinficiranje površina na kojima pripremate hranu, stavite 180 ml otopine u 5 l vode. Prebrišite površine i isperite nakon 60 minuta. U slučaju težih nečistoća, prije dezinfekcije uklonite nečistoće.

*Ne upotrebljavati na emajliranim povšinama i površinama presvučenim metalom (kromiranim/pozlaćenim).

6. Kante za smeće

Kante za smeće su prostor u kojima se često nalazi puno bakterija. Redovito ih perite i dezinficirajte razrijeđenim Domestosom. Ne zaboravite očistiti i prostor oko kante za smeće. Ne upotrebljavati na emajliranim povšinama i površinama presvučenim metalom.

7. Kante i krpe za pranje poda

Kantu i krpu za pranje poda redovito dezinficirajte koristeći razrijeđeni Domestos.

Stavite 90 ml proizvoda u pola kante vode i ostavite da se namaće u otopini 60 minuta.

Napomena: proizvod koristiti samo na plastičnim kantama/posudama.

8. Ulazna vrata

Ulazna vrata su mjesto čestog kontakta nas i naših gostiju i stoga ih je potrebno redovito dezinficirati.

Razrijedite 180 ml proizvoda u 5 l vode i detaljno prebrišite vrata za potpunu dezinfekciju. Ukoliko su kvake od nehrđajućeg čelika može se koristiti Domestos univerzalno sredstvo za čišćenje u spreju.

Napomena: proizvod koristiti samo ako se radi o PVC stolariji.

9. Posude kućnih ljubimaca

Ne zaboravite i na higijenu vaših kućnih ljubimaca. Plastične posude za hranu i vodu redovito dezinficirajte razrijeđenim proizvodom.

10. Bijelo rublje

Domestos koristite za izbjeljivanje svog rublja i dezinfekciju bijelih pamučnih višekratnih maski za lice. Stavite 20 ml proizvoda u 5 l vode i ostavite tijekom noći, zatim temeljito isperite.

Upute

Kako pravilno dozirati i koristiti Domestos

1. RAZRIJEÐEN - za dezinfekciju

Podovi i radne površine: staviti 180 ml proizvoda u 5 l vode i ostaviti da se osuši na podu. Ne upotrebljavati nerazrijeđen proizvod na podovima. U slučaju težih nečistoća, prije dezinfekcije potrebno ih je ukloniti.

Kuhinjske krpe i spužvice: isprati ih vodom, zatim staviti 90 ml proizvoda u pola kante vode i ostaviti ih da se namaču u otopini 60 minuta.

2. NERAZRIJEÐEN - za dezinfekciju i zaštitu od mikroorganizama

WC školjka: naliti pod rub (oko 80 ml) i ostaviti da djeluje 30 minuta. Za optimalnu dugotrajnu zaštitu od kamenca i mikroorganizama, koristiti proizvod barem jednom dnevno.

Odvodi u kuhinji/kupaonici/sudoperu: nanesite u odvod za dezinfekciju i uklanjanje neugodnih mirisa. Paziti da ne dođe u kontakt s površinama koje dolaze u kontakt sa hranom i pićem. Ostaviti da djeluje 30 minuta i zatim temeljito isprati.

3. Prilikom korištenja dobro provjetrite prostoriju i izbjegavajte izravno udisanje proizvoda. Uvijek koristite plastičnu posudu.

4. Uvijek koristite rukavice.

5. Uvijek nakon korištenja operite ruke.

Kupite na Konzum HR Kupite na eKupi Kupite na Bazzar

Sve što trebate znati

U ovim nespecifičnim životnim uvjetima pokazalo se da je dezinfekcija doma itekako važna. Evo sve što trebate o njoj znati

Dezinfekcija u širem smislu predstavlja skup postupaka kojima se uklanjaju, onesposobljavaju ili uništavaju mikroorganizmi u toj mjeri da nisu sposobni izazvati infekciju. Ovaj „ozbiljni“ termin sasvim nam je ozbiljno ušao u svakodnevicu i gotovo ne možemo zamisliti dan a da barem 10-ak puta ne dezinficiramo ruke, kvake, ključeve, mobitel, površine po kući.... Mehanički postupci dezinfekcije - čišćenje i pranje - smanjuju broj mikroorganizama i uklanjaju ih s površina i predmeta, kao i sa živog tkiva. Sredstva za čišćenje - deterdženti, sapuni i prašci za ribanje - odmašćuju podlogu i uklanjaju nečistoću u kojoj su uklopljeni mikroorganizmi te na taj način olakšavaju postupak dezinfekcije.

Dezinfekcija ruku i tijela

Istraživanja širom svijeta pokazala su da samo 34% ljudi pravilno pere ruke. Ruke je potrebno prati i prije i poslije pripremanja hrane, kontakta sa prehlađenima, kihanja i kašljanja, rada sa smećem te prilikom ulaska u kuću. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pranje ruku je jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje širenja virusa. Ako ste izvan kuće i nemate priliku oprati ruke, vlažne maramice i tekućine za dezinfekciju mogu dati donekle dobru alternativu. Važno je njima dobro očistiti sva mjesta na rukama, uključujući područje između prstiju, nokte, površinu ispod nokta i palčeve.

Mobitel, miš, tipkovnica...

O njihovoj čistoći i dezinfekciji svakodnevno treba voditi računa i to raditi više puta dnevno. Miš, tipkovnicu, daljinski upravljač, glazbeni uređaj, upravljače videoigara, ključeve tretirajte dezinficijensom, ali tako da ga raspršite na krpu od mikrovlakana ili pamuka, ali ne prejako, da bude prevlažna i tako ošteti uređaj. Usredotočite se na utore i posušite čistom krpom.

Dezinfekcija površina u domu i na radnom mjestu

Iznimno važan postupak u ovo vrijeme pandemije je dezinfekcija životnog i radnog okruženja. Svaki bi dan trebali dezifincirati sve površine koje često dodirujete – kvake na vratima, prekidače, slavine u kupaonici i kuhinji te radnu površinu u kuhinji. Multifunkcionalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju Domestos pouzdan je i siguran izbor jer ga se može koristiti na čak 10 različitih načina, a iznimno je učinkovit protiv virusa i bakterija – ubija čak 99% poznatih mikroorganizama.

Domestos odred za čistoću

TEKUĆE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJU

Učinkovit protiv virusa i bakterija, za potpunu higijenu doma.

UNIVERZALNE MARAMICE

Higijenske maramice za kućanstvo, univerzalne, za čišćenje svih površina.

GEL ZA WC

Domestos Zero gel za uklanjanje kamenca u WC školjci.

IZBJELJIVAČ RUBLJA

Domestos Original za izbjeljivanje i dezinfekciju bijelog pamučnog rublja.

UNIVERZALNI SPREJ

Učinkovit u kuhinji, kupaonici i ostalim perivim površinama.

OSVJEŽIVAČ ZA WC ŠKOLJKU

5 FUNKCIJA: Održava čistoću, pjeni, sprječava nakupljanje kamenca, miriše, daje sjaj.

Kupite na Konzum HR Kupite na eKupi Kupite na Bazzar

Biocidni proizvod rabiti pažljivo. Prije uporabe uvijek pročitati deklaraciju i podatke o proizvodu.

Inicijativu promjene donosi vam Domestos
TG Studio logo

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s partnerom Domestos i po najvišim uredničkim standardima Telegram Media Grupe.