MODA

Wow! Dior je otvorio hrvatsku online trgovinu

Vijest su objavili na svojim Facebook stranicama

“U Dioru smo oduševljeni što vam možemo predstaviti novi online boutique, od sada dostupan i u Hrvatskoj”, objava je koja je ovog tjedna osvanula na Facebook stranicama francuske modne kuće Christian Dior. Hrvatsku online trgovinu možete posjetiti ovdje, a u njoj je trenutačno dostupna ženska kolekcija za jesen/zimu 2021./2022., ali i muški komadi, parfemi te makeup i kolekcija proizvoda za njegu kože.

KRATKA POVIJEST DIORA

Christian Dior svoju je prvu kolekciju u Parizu predstavio 1947. godine, a nazvao ju je Corolle. Bilo je to samo godinu nakon što je osnovao svoju modnu kuću i nije se mogao nadati da će već tom prvom kolekcijom postati nevjerojatno popularan i, zapravo, ući u povijest. U njoj je predstavio jednu sasvim novu siluetu. Karakterizirala su je naglašena ramena, uzak struk te također prošireni i naglašeni bokovi. Taj gornji dio siluete Dior je dobio legendarnim Bar sakoom, dok se ispod njega širila suknja punog kruga koja je sezala do malo ispod sredine lista.

Magazin Harper’s Bazaar odmah je toj novoj silueti dao novo ime – New Look, a ona je potom obilježila čitavu drugu polovicu 20. stoljeća. New Look tada je postao uvriježeni naziv za prvu kolekciju Christiana Dior i revolucionarnu siluetu koju je osmislio. Slava koju mu je New Look donio bila je nezamisliva te je do tada sin uzgajivača gnojiva, počeo kreirati haljine za poznate žene diljem svijeta od Marlene Dietrich do Eve Peron.

Manekenka Jean Dawnay nosi outfit New Look siluete, nazvan Black Diamond 4. lipnja 1954. 
Foto: Miller/Keystone/Getty Images

Nakon Diorove prerane smrti u 53. godini života, naslijedio ga je kontroverzni Yves Saint Laurent koji je omekšao siluetu i pokušao kući nametnuti boemski chic. Već 1970. zamijenio ga je Marc Bohan koji je smijenjen kad je vlasništvo brenda pripalo obitelji Arnault. Potom je na čelo kuće stigao Gianfranco Ferré, a onda John Galliano koji je nakon samog Diora, učinio najviše za tu modnu kuću. Galliano je bio kontroverzan, ali Arnault ga je obožavao i uspoređivao sa samim Christian Diorom. Kao dizajner je njegovao tradiciju kuće i u svoje kolekcije, unatoč tome što su primjerice bile inspirirane beskućnicima, uključivao Diorove simbole kao što je slavni Bar sako.

Nakon njegovog anitsemitskog ispada 2011. godine, na čelo kuće na samo godinu dana stigao je Bill Gaytten, a njega je onda zamijenio talentirani, samozatajni Raf Simons. Simons je njegovao zaštitne elemente kuće, no modernim pristupom donio je svježinu koja nije odgovarala vlasnicima pa su ga već 2015. godine odlučili smijeniti. Naslijedila ga je dotadašnja kreativna direktorica kuće Valentino, Maria Grazia Chiuri koja još uvijek kreativno vodi Dior.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba