Tjedan mode

Vratila se Faretta, Lanvin ima novog kreativnog direktora i još par modnih vijesti tjedna

Donosimo pregled važnih vijesti koje su obilježile svijet mode ovaj tjedan

Tjedan je počeo krajem mjeseca muške mode i s početkom čuvenog Tjedna visoke mode u Parizu. Tamo smo već vidjeli kolekcije nekih od najvećih couture kuća kao što su Dior, Iris Van Herpen i Giambatista Valli, kao i nastupe najboljih hrvatskih modela Farette, Sare Sorić i Daisy. Evo što se još dogodilo ovaj tjedan u svijetu mode.

LANVIN IMA NOVOG KREATIVNOG DIREKTORA

View this post on Instagram

Bruno Sialelli has been appointed to the role of Creative Director at @lanvinofficial, confirming rumors which have been around since October. The relatively unknown designer, who used to serve as Menswear Designer Director at @loewe, will be Lanvin’s fourth Creative Director in four years. For the whole article, see link in bio ✨ #lanvin #brunosialelli #womenswear #balenciaga #menswear #designer #pacorabanne #creativedirector #lanvinparis

A post shared by FashionUnited (@fashionunitedhq) on

Hoće li Lanvin napokon na zelenu granu? Otkad su se u lošim odnosima razišli s Alberom Elbazom 2015. godine nakon što je 14 godina bio kreativni direktor, Lanvin se nikako ne uspijeva ponovno dići na noge. Nakon Elbaza zaposlili su Buchru Jarrar koja je kreirala samo tri kolekcije, pa Oliviera Lapidusa koji je kreirao dvije i napustio brend 2018. godine baš kao i kreativni direktor muških kolekcija Lucas Ossendrijver koji je napustio brend na samom kraju prošle godine.

Otprilike u isto vrijeme, vlasnica Shaw-Lan Wang za koju se šuškalo da stvara velike probleme unutar tvrtke i zbog koje su navodno otišli svi gore spomenuti kreativni direktori, prodala je Lanvin kineskom konglomeratu Fosun International. Lanvin je najdugovječniji dizajnerski brend, dugovječniji i od Chanela, i poprilično je teško gledati ovu borbu. No, svjetlo na kraju tunela je, čini se, ipak tu.

Jean-Philippe Hecquet, CEO Lanvina, najavio je jučer dolazak novog kreativnog direktora. To je 31-godišnji Bruno Sialelli koji će biti odgovaran i za mušku i za žensku liniju, a do sada je bio kretivni direktor muških kolekcija u Loeweu te je prije toga radio u kućama Paco Rabanne, Acne Studios i Balenciaga, i za vrijeme Nicolasa Ghesquièrea i Alexandera Wanga. Zvuči obećavajuće.

CIRKUS U REŽIJI DIORA

U Musée Rodin Dior je jučer postavio ogroman šator, nešto poput vlastitog cirkusa, u kojem se odvila njihova revija visoke mode. Kreativnu direktoricu Mariju Graziju Chiuri, za ovu je kolekciju inspirirao cirkus. Doslovno. Modeli su nosili odjeću inspiriranu cirkuskim kostimima, a dok su hodali pistom unutar divoskog šatora oko njih su plesale i izvodile akrobacije članice plesne skupine koreograkfinje Sharon Eyal iz Tel Aviva.

Vogueova kritičarka Sarah Mower pohvalila je set, međutim jasno je naglasila da je zbog njega odjeća bila u drugim planu. Unatoč tome što je u ovu kolekciju zaista uloženo puno truda i ručnog rada, činilo se kao da kolekciju čine samo jednostavno krojene haljinice i kratki cirkuski kombinezoni koji su daleko od raskoši koju podrazumijeva haute couture.

FARETTIN POVRATAK NA TJEDAN MODE

U cijeloj pompi oko početka Tjedna visoke mode u Parizu, najviše nas je razveselila vijest da se na modnu pistu vratila hrvatska manekenka Faretta. Nakon što je propustila prošlu sezonu zbog dislociranog koljena, Faretta se vratila u velikom stilu noseći jedan divan izvezeni kombinezon na Diorovoj reviji i tako najavila da ćemo vidjeti još puno uspješnih angažmana. Daisy, još jedna Hrvatica i članica agencije Colors Model Management, također je postigla uspjeh pojavom na reviji visoke mode kuće Schiaparelli, dok Mateu Brakus i Yvonne Bevandu koje dolaze iz iste agencije još nismo vidjeli na ovom Tjednu visoke mode.

Osim njih, na ovom Tjednu visoke mode, kao i na mjesecu muške mode koji je upravo završio, briljira i Sara Sorić. Saru zastupa agencija Models Management World, a nosila je Dior baš kao i Faretta dok je na tijekom mjeseca muške mode nosila Versace i Dsquared2.

Osim njih, jednu reviju na muškom tjednu mode u Milanu nosila je i članica Midikenna, Klara Peri, a radio se o reviji dizajnerice Isabel Benenato.

https://www.instagram.com/p/Bsn2bJnlVFG/

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba