MODNI STIL

U ormaru Hannah Vranko ništa se ne nalazi slučajno. Ovo su tajne pametne kupovine jedne art direktorice

Ljubiteljica minimalističke estetike naučila nas je kako to izgleda kada ne podliježete ishitrenim shopping odlukama

Kako to danas obično biva Hannah Vranko sam prvo uočila na Instagramu. Njen profil me oduševio paletom neutralnih boja, nenametljivim, ali opet posebnim stilom gdje je sve tako lijepo upakirano. Nedugo nakon toga jedan moj prijatelj imao je priliku raditi s njom i toliko mi ju je nahvalio u svim segmentima, od stila odijevanja do načina na koji radi da sam je odlučila pozvati na kavu kako bih je bolje upoznala, a ono što me između ostalog najviše zanimalo je njen stil odijevanja koji je nenametljiv, a opet specifičan.

ALEKSANDAR SELAK

Hannah je kreativka koja je nakon studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu odlučila otići u inozemstvo. Nakon Brightona i Beča, München je bio taj gdje je ostala i u zadnjih pet godina kao art direktorica radila u kreativnim agencijama. Ljubav prema rodnom gradu, prijateljima i obitelji vraća ju u Zagreb. “Divno je biti doma i zahvalna sam da mi to moj fleksibilni, freelancerski posao trenutno omogućava.”

Pristup modi i odijevanju

Budući da opis njenog zanimanja uključuje kreiranje koncepata, moodboardova i općenito bavljenje svime što uključuje vizualno, a nerijetko ulazi i u stilističku ulogu prvenstveno kada je interijer u pitanju, zanimalo me pristupa li na jednako studiozan način i odijevanju.

“Udobnost mi je najbitnija, jer se često zna dogoditi da na setu moram biti i po 12 sati na nogama, tako da mi je jako bitno da se osjećam nesputano i ugodno. Svaki dan spontano odlučujem što ću odjenuti sukladno kakve su mi obaveze taj dan i ovisno kako se osjećam.”, kaže Hannah koja je ljubiteljica minimalističke estetike s pomakom, a Skandinavke smatra najbolje odjevenim ženama pa tako nerijetko škicne radove skandinavskih stilista i modnih insajderica.

ALEKSANDAR SELAK

Posebno me oduševila kada je rekla da se u odijevanju voli igrati s proporcijama tako primjerice ako nosi uske hlače, predimenzionirana majica ili sako su esencijalni za postizanje ravnoteže, a nerijetko voli posuditi i komade iz muževog ili tatinog ormara.

Svaki dan spontano odlučujem što ću odjenuti sukladno kakve su mi obaveze taj dan i ovisno kako se osjećam

Odjeću najčešće kupuje na putovanjima u vintage dućanima, a voli posjetiti i dobar second hand shop te Hrelić na kojem kako kaže već dugo nije bila, ali će se potruditi da to ispravi jer, kako kaže, smatra da se tamo mogu uloviti pravi dragulji koji će udahnuti posebnost u svaku kombinaciju.

ALEKSANDAR SELAK

Na odjeću kako kaže ne troši mnogo, jako je ekonomična i uglavnom voli kupovati na rasprodajama, a prije svake kupnje pomno razmisli kako joj se i da li joj se uopće određeni komad uklapa u postojeće stanje u ormaru. Hannah ne zna za impulzivnost i ograničenja kada je riječ o građenju stila. Kod nje ne postoji podjela na komade koji su prvenstveno namijenjeni za dnevne i večernje prilike, a stihijsku nabavu ne obavlja nikad. “Bitno mi je da mi se svaki novi odjevni komad uklapa s ostatkom ormara, a budući da volim sve opipati i isprobati rijetko kupujem preko online shopova.”

ALEKSANDAR SELAK

Danas nosim

Zamolila sam Hannah da nam svoj outfit rastavi na ‘proste faktore’ i kaže što nosi, gdje je kupila svaki komad, ali i otkrije postoji li kakva zanimljiva priča oko pojedinih komada koje nosi. Krećemo od glave: “Nosim naočale i to jedine sunčane naočale koje posjedujem i jako ih pazim zato što su to stari Celine model, a kupila sam ih na rasprodaji po dobro sniženoj cijeni. Zatim naušnice na klipsu (nemam probušene uši) koje sam kupila u vintage dućanu u Glasgowu, trebale su mi za jedno vjenčanje pa sam se oduševila kada sam ih ugledala. Klasični pamučni crni top s rasprodaje u Mangu – bitan mi je sirovinski sastav jer se trudim što više mogu izbjegavati sintetiku.

Smatram da treba uložiti u neke kvalitetnije (ne nužno i skupe) komade koje će biti okosnica odjevnih kombinacija

Traperice su stari Levi’s model koje sam kupila u beogradskom vintage dućanu i obožavam ih nositi. Predimenzionirani sako je iz second hand dućana, a kožnate ravne cipele sam ulovila nedavno na rasprodaji u Mangu. Umalo sam zaboravila na kožnatu Sandro torbu koju sam ulovila po 70 posto nižoj cijeni, ali ju doslovno nosim svaki dan, a zanimljivo je koliko u biti stvari stane u tu naizgled malu torbu. Najbolja investicija ikad.”, kaže nam Hannah i dodaje: “Smatram da treba uložiti u neke kvalitetnije (ne nužno i skupe) komade koje će biti okosnica odjevnih kombinacija, a najviše volim kada super komad kupim po super cijeni, a vjeruj mi nije nemoguće.”

ALEKSANDAR SELAK

Iako vam se sada čini da je Hannah pravi primjer osobe koja zna kako pravilno i pametno kupovati, prije to i nije bio slučaj jer je nerijetko znala kupiti i ono što treba i što ne treba, ali s vremenom i s količinom poklonjenih (čitaj nepotrebnih) stvari se naučila što to znači pametna i promišljena kupnja i sad je se pridržava u potpunosti. Kaže da je to jedan vid osobne higijene te da je bitno razviti osjećaj odgovornosti prilikom kupnje. Moram priznati da sam uživala u divnoj energiji kojom ova mlada žena zrači i pritom dobrano razmislila i o svojim (ne tako promišljenim) shopping navikama.

ALEKSANDAR SELAK
ALEKSANDAR SELAK

 

ALEKSANDAR SELAK

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba