MODA

Tri obrtnika čije ste radove vidjeli na crvenom tepihu, ali niste imali pojma tko stoji iza njih

Zendayina Balmain haljina zapravo je nastala u studiju Roberta Merciera, kipara čiji je medij koža

Francuska modna kuća Chanel jednom godišnje organizira tzv. Métiers d’Art reviju. Na njoj prikazuju kolekciju u kojoj su u prvi plan stavljene tehnike njihovih suradnika, obrtnika umjetnika bez kojih Chanel kolekcije ne bi bile onakve kakvima ih danas znamo. Krajem prošle godine otvorili su i tzv. Le19M, novu zgradu u Parizu u koju su smjestili sve svoje suradnike. To je cijela plejada zanatlija koji za Chanel desetljećima rade modne dodatke i detalje na odjeći. Među njima su Lesage i Montex koji rade vez, Lemarié koji radi perje i floralne dekoracije, Lognon koji je zaslužan za plise, Goosens koji im radi nakit, Maison Michel zaslužan za šešire i Massaro zaslužan za cipele.

Ti u javnosti nevidljivi obrtnici izuzetno su važni za luksuzne modne brendove. Njihove tehnike ono su što dizajnerske kolekcije čini luksuznima, a iako se često skrivaju od javnosti, ključni su za to da modna industrija u doba brze mode zadrži autentičnost i original vrijednost. U nastavku izdvajamo nekoliko imena koja su se istaknula svojim jedinstvenim vještinama u proteklih godinu dana.

Robert Mercier

Robert Mercier je francuski umjetnik, kipar koji se izražava u koži i drugim, za tradicionalno kiparstvo neobičnim materijalima. Mercier je vrlo tajanstven, ne daje intervjue medijima, ali na svom Instagram profilu redovito dijeli procese nastanka pojedinih komada. On je zaslužan za kožnatu ‘mokru’ Balmain haljinu koju je Zendaya prošle godine nosila u Cannesu, radio je oklope i dodatke za nekoliko kolekcija Daniela Roseberryja za kuću Schiaparelli kao i kožnate haljine iz posljednje kolekcije Jonathana Andersona za Loewe.

Heven

Staklarski brend Heven pod povećalo javnosti došao je kad su za posljednju jesensku kolekciju francuske kuće Coperni kreirali staklenu torbicu. Iza brenda stoje Breanna Box i Peter Dupont, a svi su njihovi proizvodi od ručno rađenog puhanog stakla koje nastaje u Brooklynu. U ponudi inače imaju vaze i zdjele, a Coperni torbica prvi im je izlet u modu.

View this post on Instagram

A post shared by HEVƎN (@home.in.heven)

Christian Juul Nielsen

Christian Juul Nielsen jedan je od najpoznatijih dizajnera pletiva u industriji. Radio je pletivo za Dior u vrijeme Johna Galliana i Rafa Simonsa, za Ninu Ricci, Oscara de la Rentu, kao i za vlastiti brend AKNVAS. Nedavno je postao kreativni direktor kuće Herve Leger i time poslao poruku da dizajneri zaduženi za specifične vještine poput pletiva itekako znaju razmišljati o cjelokupnim siluetama. U svojoj prvoj Herve Leger kolekciji njihove legendarne bandage haljine predstavio je varijanti od pletiva i tako dokazao da je dizajniranje odjeće mnogo više od poznavanja konstrukcije i drapiranja.

View this post on Instagram

A post shared by CHRISTIAN ➡️ (@christianjuulnielsen)

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube