MODA

Tko su nova imena na svjetskoj modnoj sceni koja će obilježiti 2022.

Neki su već prošle godine debitirali na Met Gali

Kako je krenulo, čini se da će najdominantniiji brend, baš kao i 2021., ove godine biti Balenciaga. U manje od dva tjedna nove godine ta je modna kuća već objavila da će raditi na zajedničkog kolekciji s Gapom i Kanyeom Westom, a koja bi mogla nestati u nekoliko sekundi. Uz to, odjenuli su Alexu Demie za premijeru druge sezone serije Euphoria čiju je prvu epizodu pogledalo gotovo 2,5 milijuna ljudi čime je postala najgledanija premijera neke HBO-ove serije do sada.

No, kad je u pitanju dizajn već znamo što možemo očekivati od Demne te je došlo vrijeme da u toj domeni prostor dobiju neka nova imena. Među njima su finalisti prestižnog LVMH natječaja, dizajneri koji guraju granice rodno određenog odijevanja i oni koji već neko vrijeme traže svoju veliku šansu, a ona bi se mogla dogoditi baš ove godine. Upoznajte ih.

Conner Ives

Conner Ives (25) je američki modni dizajner. Diplomirao je u Londonu na Central Saint Martinsu gdje ga je zamijetila Rihanna koja ga je angažirala kao dizajnera na svojoj prvoj Fenty kolekciji. Već je na studiju odijevao model Adwou Aboah, a prošle je godine bio finalist LVMH nagrade koju je na kraju osvojila Nensi Dojaka. Najveću vidljivost dobio je kad je jedna od njegovih kreacija iz kolekcije American Dream za jesen/zimu 2021., prošle godine uvrštena na izložbu njujorškog Metropolitan muzeja. Izložba je otvorena u rujnu Met Galom na koju je Ives stigao s Natalijom Bryant u jednoj od svojih haljina iz iste kolekcije. Kći tragično preminulog košarkaša u toj je kombinaciji dospjela na niz listi najbolje odjevenih te večeri.

Natalia Bryant nosi Conner Ives na Met Gali u New Yorku, rujan 2021.
Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Harris Reed

Harris Reed (25) je britansko-američki modni dizajner koji je medijima zapeo za oko već krajem 2020. kad se na naslovnici za prosinac 2020. u njegovoj haljini pojavio Harry Styles. Reed je 2020. diplomirao na Central Saint Martinsu, a prošle godine mu je GQ dodijelio nagradu za novog dizajnera godine. Poznat je po održivom pristupu dizajnu, posebno po pretvaranju starih vjenčanica u sasvim nove komade. Jednu takvu nosio je i Styles na naslovnici Voguea kao i Emma Watson na dodjeli Earthshot nagrade.

Emma Watson nosi Harrisa Reeda na dodjeli Eartshot nagrade u Londonu, listopad 2021.
JUSTIN TALLIS / AFP

Peter Do

Peter Do (30) rođen je u Vijetnamu, ali je u dobi od 14 godina preselio u SAD, u Philadelphiju. Završio je Fashion Institute of Technology u New Yorku i odmah nakon toga osvojio LVMH nagradu 2014. godine. Potom je dobio priliku raditi ženske kolekcije za brend Celine uz veliku Phoebe Philo, a kasnije za Dereka Lama. Svoj brend osnovao je 2018. godine, ali tek je u rujnu 2021. imao prvu samostalnu reviju na Tjednu mode u New Yorku kojom je privukao pažnju te su, prema podatcima tražilice Lyst, posjeti na službenoj stranici brenda u 24 sata nakon revije narasli za 376 posto.

Direktorica mode u Instagramu Eva Chen nosi Petera Doa na dodjeli CFDA nagrada u New Yorku, studeni 2021.
Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

ERL

Eli Russell Linnetz (31) je kalifornijski modni dizajner koji je završio pisanje scenarija, operu i dizajn kostima na University of South Carolina. Kao dizajner je počeo raditi 2016., za Kanyea Westa pa je malo snimao fotografije za Lady Gagu i filmove za Dover Street Market. Time je oduševio Adriana Joffea, predsjednika Comme des Garçonsa i Dover Street Marketa koji ga je nagovorio da unutar Dovera pokrene vlastiti brend. Kao i Conner Ives, u 2021. je najviše pažnje dobio zahvaljujući Met Gali. Njegov štepani plašt tamo je nosio A$AP Rocky nakon čega su, prema Lystu, posjeti na službenoj stranici ERL-a narasli za 259 posto.

ASAP Rocky nosi ERL na Met Gali u New Yorku, rujan 2021.
Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Sohee Park

Sohee Park (25) poznatija kao Miss Sohee predvodnica je nove generacije dizajnera visoke mode. Rođena je i odrasla u Seulu, a onda je preselila u London gdje je završila modni dizajn na Central Saint Martinsu. U radu je inspiriraju vintage odjeća i stari namještaj, a prepoznatljiva je po fluidnim formama koje prkose gravitaciji i detaljno su ručno ukrašene perlama i kristalima. Prošle je godine odjenula Cardi B, Gemmu Chan, Bellu Hadid i Miley Cyrus.

Gemma Chan Nosi MIss Sohee na premijeri filma Eternals u Rimu, Listopad 2021.
Tiziana FABI / AFP

Edvin Thompson

Brend Theophilio Edvina Thompsona (28) 2021. nagrađen je CFDA nagradom za najbolji mladi američki brend u usponu. Thompson je rođen u Kingstonu, Jamajka, a danas živi i radi u Brooklynu u New Yorku. Kreira uniseks odjeću u koju je utkano njegovo jamajkansko nasljeđe. Lewis Hamilton odabrao ga je kao jednog od tri mlada dizajnera koje je 2021.poveo sa sobom na Met Galu kako bi im omogućio veću vidljivost i predstavio ih svijetu.

Model Alton Mason nosi Theophilio na Met Gali u New Yorku, rujan 2021.
Mike Coppola / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube