MODA

Tko je Saul Nash, ovogodišnji dobitnik Woolmark nagrade o kojem će se još puno pričati

Internacionalne nagrade za mlade dizajnere uvijek su sjajan pokazatelj smjera u kojem ide industrija kao i toga tko će je u narednim godinama voditi

International Wool Secretariat pokrenuo je još 1953. dodjelu nagrade Woolmark Prize za koju mnogi danas znaju samo da je važna nagrada za mlade industrije u modnoj industriji. No, ne znaju da su te prve godine u žiriju sjedili Hubert de Givenchy i Cristobal Balenciaga te da je iste godine treću nagradu osvojio Yves Saint Laurent. Tada 16-godišnjak iz Alžira Saint Laurent je prvi put ikada doputovao u Pariz da bi preuzeo nagradu. Iduće godine u žiriju se uz Givenchyja našao i Pierre Balmain, a Saint Laurent se prijavio ponovno i osvojio prvo mjesto u kategoriji haljina. U kategoriji kaputa nagradu je te godine odnio njegov 21-godišnji kolega Karl Lagerfeld. Odmah nakon pobjede Balenciaga je odlučio zaposliti mladog Saint Laurenta, a njegovog kolegu Lagerfelda odmah je zaposlio Balmain.

Kasnije su Woolmark nagradu osvojili i Donna Karan, Ralph Lauren i Giorgio Armani, a u žiriju su sjedila najveća imena modne industrije od dizajnera preko modela do urednika. Ona je zbilja ključan dio povijesti mode i tko zna kako bi izgledale karijere spomenutih modnih legendi da je nije bilo. Ove godine u žiriju su bili Carine Roitfeld, Sinead Burke, Edward Enninful, Pieter Mulier, Riccardo Tisci i Nadège Vanhee-Cybulski, a nagrada koja je pripala pobjedniku iznosu 144 tisuće dolara. Kući ju je odnio britanski dizajner Saul Nash, dok je druga nagrada poznata kao Karl Lagerfeld Innovation Award, u iznosu od 72 tisuće dolara, dodijeljena južnoafričkom brendu Mmusomaxwell i njegovim dizajnerima Maxwellu Boku i Mmusu Potsaneu.

POVEZIVANJE MODE I PLESA

Saul Nash britanski je dizajner muške odjeće, koreograf i direktor pokreta kojeg je Hypebeast već proglasio idućom superzvijezdom sportske odjeće. Nash ima 29 godina, završio je dizajn i izvedbu performansa na londonskom Central Saint Martinsu 2015. godine, a onda je dobio stipendiju i za diplomski studij muške mode na Royal College of Art gdje je diplomirao 2018. godine. Do sada je već bio polufinalist LVMH nagrade, član NEWGEN inicijative Britanskog modnog saveza koja potiče rad mladih dizajnera, a Highsnobiety uvrstio ga je na svoju THE NEXT 20 listu koja okuplja 20 najutjecajnijih novi imena na sceni.

Vlastiti brend Nash je pokrenuo odmah nakon diplome 2018. godine, a koristi ga kao autobiografsko sredstvo kroz koje spaja modu i ples pričajući priče o svom odrastanju, izazovima, muževnosti i raznim drugim konceptima koje je kroz djetinjstvo usvajao. Tri je godine bio član skupine Fashion East koju sponzorira Lulu Kennedy, a koja kolektivno prikazuje revije na Tjednu mode u Londonu. Prije godinu dana predstavio je prvu samostalnu kolekciju Twist. Koristio je u njoj različite tehničke tkanine u funkciji poticanja fluidnosti pokreta. Nash konstantno pleše između mode i performansa zbog čega je imao i niz angažmana na spotovima glazbenika kao što su Justine Skye, ShyGirl i Neneh Cherry te raznom video sadržaju za dizajnere i brendove među kojima su H&M, Bianca Saunders i IB Kamara, te medije među kojima su talijanski i britanski Vogue. Njegove komade danas u ponudi imaju i poznate online multibrend trgovine među kojima su Selfridges, Browns, Farfetch i Ssense.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube