MODA

Testirala sam četiri aplikacije koje nude digitalnu odjeću. Neke su stvarno genijalne

Digitalna odjeća najodrživiji je način da popunite ormar, a s obzirom na aktualna zbivanja u digitalnom svijetu, čini se i jedina koju ćemo u budućnosti nositi

Mark Zuckerberg predstavio je Metu. Balenciaga radi odjeću za virtualni svijet Fortnitea. ABBA ide na turneju u obliku holograma. Stigla je nova era, ona u kojoj će digitalni svijet odnosno metaverzum postati mjesto na kojem bi svi radije provodili vrijeme nego u stvarnom svijetu. Nije li to, uostalom, već neko vrijeme tako? Sad je samo dobilo ime.

Brendovi su odmah krenuli istraživati taj novi svijet i nuditi digitalne proizvode, a među prvima su oni iz modne industrije. Cijeli pokret predvodi Tribute Brand iz Hrvatske o kojem smo na Super1 pisali u više navrata. Tim čine Gala Marija Vrbanić, Filip Vajda, Marina Jukić i Igor Lipovac, a do sada su digitalnu odjeću osim za vlastiti brend, kreirali i u suradnji s Jeanom Paulom Gaultierom te Carolinom Herrerom. Za Herreru su osim digitalnih artikala kreirali i jedinstvenu aplikaciju u kojoj haljinu možete isprobati u stvarnom vremenu, spremiti fotografiju ili video i dijeliti ga na društvenim mrežama.

DIGITALNA ODJEĆA ZA METAVERZUM

Takve aplikacije s digitalnom odjećom budućnost su odijevanja unutar metaverzuma i sjajne iz više razloga. Odjeća u njima značajno je jeftinija od stvarne (nerijetko možete pronaći i besplatne artikle), a čitav proces proizvodnje koji stvara tolike probleme u modnoj industriji od zagađenja do modernog ropstva, potpuno je eliminiran. I ne, digitalna odjeća ne može niti neće zamijeniti onu fizičku. Ona je drugi entitet. Uzmite primjerice jednu influencericu koja tjedno na Instagramu promijeni desetak odjevnih kombinacija ili školarca koji cijelu školsku godinu provodi u online školi. Ne bi li digitalna odjeća za njih bila puno održiviji, pristupačniji i često kreativniji izbor?

Ovaj hibridni model života koji se dijelom odvija u fizičkom, a dijelom u digitalnom svijetu kroz pandemiju nam je postao sasvim uobičajen. Pa zašto ne bi i digitalna odjeća? Ipak, hoće li ona zaista ući u svakodnevnu primjenu tek ćemo vidjeti. Entuzijasti su s njom već počeli eksperimentirati, a među njima sam se našla i ja.

BROJ APLIKACIJA S DIGITALNOM ODJEĆOM RASTE

U posljednjim mjesecima u App Storeu su se na kapaljku počele pojavljivati prve aplikacije u kojima se sami možete odjenuti u digitalnu odjeću. Za sada sam ih otkrila četiri, sve su u ovoj fazi dostupne isključivo za iPhone i sve funkcioniraju tako da upalite kameru pred ogledalom (ili bolje, netko drugi je uperi u vas), odaberete digitalni komad koji želite isprobati, a on se pojavi na vašem tijelu. Potom se možete fotografirati ili snimati, spremiti taj sadržaj ili ga direktno dijeliti na društvene mreže.

Kod svih je ovih aplikacija preporučljivo da nosite usku odjeću, po mogućnosti nešto bez rukava, da stojite uspravno i da vam ne smeta kosa ili neki drugi predmeti koji bi mogli otežati prikazivanje artikla. Ja sam za isprobavanje izvukla bodi u boji kože koji se pokazao kao dobra opcija, a isprobala sam po dva artikla iz aplikacija CH x TB, DressX, Clometrica i Zero10.

Carolina Herrera x Tribute Brand

Ova je aplikacija djelo gore spomenutog hrvatskog tima i, bez lokalpatriotizma, radi najbolje od ovdje isprobanih. U njoj možete isprobati haljinu inspiriranu jednom od haljina koju je u posljednjoj kolekciji za Carolinu Herreru kreirao kreativni direktor Wes Gordon, a kojom je ujedno i proslavljeno 40 godina postojanja ove američke modne kuće. Dolazi u crvenoj i ružičastoj varijanti te u tri verzije, Good Girl, Bad Girl i Hero Girl. Ja sam isprobala ružičastu Good Girl i crvenu Hero Girl verziju. Haljina još bolje izgleda na videu gdje do izražaja dolaze detalji i poprilično se vjerodostojno kreće dok se mičete. Jako je fora i to što ova aplikacija funkcionira i na životinjama.

 

Aplikacija kao i haljina unutar nje su besplatne, a uskoro bi trebala stići i YCY aplikacija na kojoj rade u Tribute Brandu. Kako nam je nedavno otkrila Gala Marija Vrbanić, srž aplikacije je full body AR Tracking tehnologija koju su razvili, a s kojom će svi moći nositi i njihove ostale beskontaktne cyber komade.

DressX

View this post on Instagram

A post shared by DRESSX (@dressx)

DressX trenutačno je najveća aplikacija s digitalnom odjećom. Mali je problem taj što se ona bazira na Snapchatovoj tehnologiji pa većina artikala izgleda poput filtera. Postoji međutim opcija koju u osnovi nude svi digitalni brendovi i tako zapravo funkcioniraju, da im pošaljete svoju fotografiju, a onda oni za određenu cijenu odjenu taj komad na vas tako da to izgleda puno stvarnije. Aplikacija je besplatna, a cijene artikala unutar nje kreću se od 1 dolara za ribičke šešire i choker ogrlice do čak 10.500 dolara za jednu Balmain haljinu, šešir i cipele koji se prodaju zajedno kao NFT.

Ja sam u ovom slučaju isprobala dva besplatna artikla koji upravo zbog toga što su besplatni ni nemaju mogućnost fittinga. Prvi je cvjetni top iz jesenske kolekcije za 2021. londonske dizajnerice Miss Sohee koji na posljednjoj naslovnici Voguea Singapur (ali u stvarnom obliku) nosi Gemma Chan. A drugi je Balenciaga komplet haljine i rukavica, također nastao u suradnji sa singapurskim Vogueom. Miss Sohee top morala sam iskombinirati s fizičkom suknjom na koju je skroz dobro sjeo i izgleda poprilično realno. S Balenciagom sam već imala problema. Rukavice ne prate dobro liniju tijela pa se ispod njih vide ruke baš kao što je i gornji dio haljine preuzak pa se ispod nje vidi trup.

Zero10

U aplikaciji Zero10 već se nude nešto svakodnevniji odjevni predmeti kao što su kaputi i traperice. Svi su za sada besplatni kao i aplikacija, no postoje određeni problemi s fittingom. Prvo sam isprobala jedan kaput koji je izgledao sasvim ok jer se radi o poprilično širokom komadu, no problem se pojavio kod traperica. Na mojim stvarno poprilično uskim bokovima one su i dalje bile preuske te mi je na svakoj fotografiji bok stršao barem malo van. Zero10 nema opciju fittinga po narudžbi no s obzirom na to da je sve besplatno, s ovim se malim teškoćama može živjeti. I kao i Tributeova aplikacije prepoznaje životinje, ali im fitting s njima baš i ne funkcionira.

 

Clometrica

Clometrica koja je također besplatna kao i artikli unutar nje, definitivno radi najlošije od ovdje analiziranih aplikacija. I autori vas na to upozoravaju na svakom koraku. Aplikacija još nije isprogramirana do razine kojom bi autori bili zadovoljni no ipak je tu kako bi je korisnici mogli testirati i pomoći im sa sugestijama. Isprobala sam jednu suknju koja slično kao i hlače iz Zero10 nikako nije mogla stati na bokove bez da oni barem malo ne strše van. Najsmješnija je ipak bila jedna haljina koja je na gornjem dijelu bila urnebesno premalena i neprilagođena mom tijelu. Slična je situacija bila i s mojom mačkom koju je aplikacija prepoznala, ali ne i najbolje odjenula.

 

Za kraj, činjenica je da se svi ovdje navedeni autori trude probiti na novo, još neistraženo tržište s vrlo inovativnim tehnologijama i idejama stoga nedostatke nećemo stavljati u prvi plan. Dobra je stvar ta što je zbog činjenice da smo još uvijek u svojevrsnoj testnoj fazi, veliki dio stvari besplatan što igru i testiranje digitalne odjeće čini puno pristupačnijom. Isprobajte.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube