Look

Mnogi žele sakriti znakove starenja pa su stručnjaci objasnili što serumi mogu, a što ne mogu učiniti za kožu

Da bi ublažile probleme koje stvara starenje, puno se žena okreće serumima

Koža starenjem dobiva bore, tamne mrlje, nije više elastična, izgleda umorno. Da bi ublažile ove probleme, puno se žena okreće serumima. Serumi su lagani i koža lako upija tekućine na bazi ulja ili vode. Serumi obično dolaze u malenim bočicama sa pipetom i treba samo nekoliko kapi za cijelo lice.

“Serum nije ovlaživač kože, kao losion ili krema”, kaže dr Abigail Waldman, instruktorica dermatologije pri Harvard Medical School. “Serumi su visokokoncentrirani preparati, napravljeni tako da brzo prodru u kožu i dostave jaku dozu sastojaka koji ublažavaju mnoge probleme starenja kože. Preporučujem serum svakome tko je zabrinut zbog starenja. To je super način da se dobiju anti-ageing efekti, bolje nego obični ovlaživač ili krema za zaštitu od sunca” kaže dr. Waldman.

Serumi imaju bogatu kombinaciju formula

Serum se na kožu nanosi obično nakon čišćenja, ali prije nanošenja ovlaživača. Neki serumi imaju jedan glavni sastojak, dok su drugi, uključujući one koji ciljaju znakove starenja, kombinacija formula. Waldman kaže da ona koristi serume koji su kombinacija C vitamina, E vitamina i ferulinske kiseline. Puno je studija koje pokazuju da C vitamin može prevenirati pojavu tamnih mrlja, ublažiti štetu ultraljubičastih zraka i stimulirati novi kolagen.

Druge opcije seruma koji ciljaju bore su oni sa antioksidansima, čajevima polifenola i resveratolom. Retinol koji smanjuje upale je slijedeća dobra opcija kao i niacinamid(nikotinamid) za ublažavanje hiperpigmentacije.

Ako želite postići manju vidljivost tamnih mrlja, potražite formule koje ih mogu posvijetliti, znači kojičnu i glikolnu kiselinu. Ako imate suhu, napetu i pjegavu kožu potražite kožni serum koji sadrži E vitamin, niacinamid i glikolnu koselinu. Dobri su i ceramidi, masne molekule koje pomažu održavanju napetosti kože i zadržavanju vlage.

Serumi s matičnim stanicama

Sljedeće dobre opcije su serumi sa hijaluronskom kiselinom ili one sa kolagenskim peptidima, epidermalnim faktorima rasta ili matičnim stanicama. Ne djeluju svi serumi isto. Njihov učinak ovisi o aktivnim sastojcima, formulaciji, mehanizmima na koji djeluju i stabilnosti spoja.

Cijene seruma jako variraju. Dermatolozi smatraju da cijena ne čini razliku. Važnije od cijene su sastojci seruma, pa je najbolje pročitati na etiketi što sadrži i izabrati najbolji za svoje potrebe.

Snažni sastojci mogu iritirati osjetljivu kožu. Uvijek ih isprobajte na nekom dijelu kože prije nego ga naneste na cijelo lice. Budite pažljivi sa serumima koje sadrže kiseline kad ih koristite sa drugim proizvodima koje isto imaju kiseline. Koža se može iritirati, na primjer, ako koristite serum sa C vitaminom koji je kiseo i kremu sa resveratolom, ili serum sa retinolom zajedno sa kremom sa retinolom, savjetuje Health Blog Harvard Medical School.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba