MODA

Što je Y2K moda i zašto nam, baš kao ni 2000-ih, ne treba ni sad

Traperice niskog struka i kratki topići nam stvarno nisu nedostajali i trebamo paziti kako ćemo ovaj put konzumirati sadržaj o njima

Reality show Paris Hilton i Nicole Richie, Juicy Couture trenirke, tange koje vire iznad traperica ultra niskog struka i cirkoni posvuda samo su neka od obilježja Y2K ere koja ovih dana ponovno puni stranice modnih magazina i portala. Y2K zapravo je skraćenica za 2000. godinu (year two thousand), godinu koje se mnogi od nas još uvijek prisjećaju s nelagodom, barem kad pomislimo na odjevne kombinacije koje smo nosili. No, čini se da je modna industrija predvođena sveprisutnom generacijom Z spremna da se Y2K moda vrati u svom punom sjaju.

Y2K MODA NEKAD I SAD

FREDERICK M. BROWN / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Jedno od glavnih obilježja 2000-ih bile su traperice niskog struka. Ponosno su ih nosili svi od gore spomenutih reality zvijezda preko glazbenih diva poput Christine Aguilere i Britney Spears pa do glumica među kojima su bile Keira Knightley i sestre Olsen. Kombinirale su se uglavnom s kratkim topićima koji su otkrivali pupak i zdjelične kosti. Nosile su se i glomazne Von Dutch šilterice čija je popularnost eksplodirala nakon što je Justin Timberlake nosio jednu na tulumu u vrijeme dodjele Grammyja 2003. godine. Kasnije su ih nosili i Gwen Stefani, Avril Lavigne i Ashton Kutcher.

DON EMMERT / AFP

Premotajte film na 2021. i evo ih, šilterice takvog formata ponovno se nose među poznatim imenima kao što su Rihanna, Kendall Jenner i Hailey Bieber. Ponovno se nose i majice Y2K tattoo umjetnika i vlasnika istoimenog brenda odjeće Eda Hardyja, a isfurale su ih Bella Hadid i Addison Rae. Već su neko vrijeme popularne i trenirke u stilu brenda Juicy Couture, a Y2K vraća se i kroz popularnu kulturu od revivala serije Seks i grad novom sezonom do obnavljanja veze Jennifer Lopez i Bena Afflecka. I dok sve to zajedno djeluje vrlo zabavno i pomalo komično, ne treba zaboraviti da su spomenuti trendovi nametali izuzetno nerealne standarde ljepote i izgleda tijela.

TAMNA STRANA Y2K MODE

David Klein / Getty Images North America / Getty Images via AFP)

Traperice koje otkrivaju zdjelične kosti nije mogao nositi svatko jer trebali ste biti dovoljno mršavi da bi se zdjelične kosti nazirale, a traperice stajale stabilno ne otkivajući previše kad, primjerice, sjednete. Ili je barem takvu percepciju imao niz mladih početkom ovog tisućljeća. Manekenke su u tom periodu nosile revije već s 13 godina dok danas moraju imati barem 16, a u kampanjama i magazinima promovirale su odjeću za odrasle žene. Zdrave uzore teško je bilo pronaći i među poznatima. Mary Kate Olsen koja se do tada pojavila na naslovnicama četiri velika modna magazina, piše Harper’s Bazaar, 2001. se prijavila na liječenje zbog poremećaja u prehrani.

Upravo između 2000. i 2009. u Velikoj Britaniji zabilježen je rast poremećaja u prehrani i to većinom među tinejdžericama. Američka YouTuberica Angela Benedict kojoj je tih godina karijera bila u usponu nedavno je snimila i objavila video pod nazivom Y2K Gave Me An Eating Disorder u kojem opisuje kako je upravo u tome periodu dobila poremećaj u prehrani.

Stoga se sada nameće pitanje hoće li se s povratkom Y2K trendova vratiti i trend stremljenja k nerealnim tjelesnim proporcijama za koje nismo svi predodređeni? Ipak, u vrijeme generacije Z koja je itekako osviještena o važnosti jednakosti među različitim tijelima, bojama kože i rodovima, kao i o važnosti njegovanja mentalnog zdravlja, skloni smo vjerovati da tomu ipak neće biti tako. Povratak Y2K mode možemo gledati kao bezazlen trend s kojim se možemo malo zabaviti i nadati se da neće dugo potrajati.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube