MODA

Službeno je, Tom Ford je novi predsjednik CFDA-a. Evo što to znači za Tjedan mode u New Yorku

Službeno je potvrđeno sinoć da je Tom Ford postao novi predsjednik Vijeća američkih modnih dizajnera

WWD je sinoć potvrdio vijest koju su najavili nekoliko dana prije, Tom Ford je na čelu Vijeća američkih modnih dizajnera (CFDA) zamijenio Diane Von Furstenberg. Čuvena dizajnerica koja je izumila haljinu na preklop sjedila je na čelu CFDA-a čak 13 godina, a Ford će ju zamijeniti već u lipnju ove godine iako je prvotno trebao početi tek u siječnju 2020.

ŠTO JE UOPĆE CFDA

CFDA je neprofitna organizacija osnovana da bi se organizirali dobrotvorna događanja i druga događanja za pripadnike modne industrije. Osnovala ga je Eleanor Lambert, inače i osnivačica Tjedna mode u New Yorku, 1962. godine, a ono je danas puno više od organizacije koja se bavi dobrotvornim gala večerama.

CFDA je glavni organizator Tjedna mode u New Yorku, oni dodjeljuju najvažniju modnu nagradu u Sjedinjenim Američkim Državama i vlasnici su Fashion Calendara, krovne publikacije za sva događanja koja se tiču modne industrije.

Tom Ford je 11. predsjednik Vijeća, a prije njega to su bili Stan Herman, Sydney Wragge, Norman Norell, Oscar de la Renta, Herbert Kasper, Bill Blass, Mary McFadden, Perry Ellis, Carolyne Roehm i Diane Von Furstenberg koju će naslijediti.

TOM FORD IMA ŠANSU ZA VELIKE PROMJENE

View this post on Instagram

“I became a fashion designer because I wanted to make men and women feel more beautiful and to empower them with a feeling of confidence. A feeling of knowing that they looked their best and could then present their best selves to the world.” – Tom Ford #TOMFORD #TOMFORDSS19 #NYFW

A post shared by TOM FORD (@tomford) on

Potpredsjednica CFDA, Lisa Smilor, obavijestila je članove Vijeća o izboru novog predsjednika e-mailom, koji je WWD zatim preuzeo. Unutra je navela da će “bogato iskustvo i znanje Toma Forda biti od velike vrijednosti za CFDA i njegove članove, u misiji da povećaju vidljivost i prilike za američke dizajnere diljem svijeta.”

Sve to zbiva se u ključnom trenutku i nije slučajno da Ford stiže već u lipnju, a ne u siječnju iduće godine. Tjedan mode u New Yorku već par sezona stoji na klimavim nogama. Napustila su ga ključna imena američke mode među kojima su Joseph Altuzarra, Rodarte, Alexander Wang, Tommy Hilfiger, a ove godine i Calvin Klein koji je najavio potpuno ukidanje svojih pret-a-porter kolekcija koje smo gledali na Tjednu mode. Iako nije Amerikanka, njujorški Tjedan mode napustila je i jedna od najuzbudljivijih dizajnerica čije smo kolekcije ondje gledali, Victoria Beckham.

Osim toga, CFDA je ove godine nakon čak 17 godina ostao bez suradnje sa Swarovskim koji je bio glavni sponzor njihove prestižne dodjele nagrada. Tom Ford ispred sebe ima poprilično težak zadatak, ali ima i ogromno iskustvo s radom u modi, umjetnosti, filmu. Osim u vlastitom brendu, bio je kreativni direktor Guccija i Yvesa Saint Laurenta, režirao je dva filma “A Single Man” (2009.) i “Nocturnal Animals” (2016.), prešao je na veganstvo u srednjim pedesetima i odrekao se okrutnosti prema životinjama u svojim kolekcijama. Danas mu je 57 godina. Svestran je i nevjerojatno discipliniran, a kako će se snaći u novoj ulozi tek ćemo vidjeti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba