PROMO

Priča o nastanku popularnog mirisa Acqua Di Gio

Priča o nastaku mirisa Acqua Di Gio

U početku bijaše jedan otok, mračan i taman otok gdje se valovi neumorno razbijaju o obalu. Zemlja svjetla, zraka i vode. Prostrano i mirno mjesto gdje Giorgio Armani uživa u odmoru, opuštanju, “punjenju baterija”.

Giorgio Armani, veliki ljubitelj slobode, sanja o utjelovljenju neizmjernosti toga pejzaža u jednome mirisu, predstavljanju njegova intenziteta, neuobičajenog osvjetljenja, čistoće zraka, neobjašnjivog osjećaja svježine koji stvara voda. Želi “zarobiti morski zrak u bočici”, izraziti „ljubav prema prirodi, moru i suncu”. Parfumer Alberto Morillas uspio je postići tu alkemiju. Rodio se miris Acqua Di Gio.

Inspiracija otoka: Pantelleria

U Sicilijanskom prolazu, nedaleko od obale Afrike, smjestila se Pantelleria. Najveći sicilijanski otok nastao je vulkanskom erupcijom, ima zadivljujući prirodni krajolik koji oblikuju drevni krateri, strmi zatoni i ogromne stijene uronjene u morske valove. Taj otok očarao je mnoge tijekom povijesti i mnogi pisci divili su se njegovoj jedinstvenoj prirodi. Taj čist i divlji otok mjesto je gdje se Giorgio Armani odlučio nastaniti, mjesto na kojem je želio uroniti dušu i tijelo u oštar morski zrak. Ondje se 1996. godine u njemu rodio san o mirisu koji može utjeloviti jedinstvo snage i neopisive obilnosti osjetilnih podražaja tog otoka.

Voda i svjetlost, savez snage i svježine

Parfem Aqua Di Gio nastao je 1996. godine, a zatim je 2015. uslijedio PROFUMO, 2018. ABSOLU i 2020. PROFONDO. Oni su oda prirodi. Ali ne bilo kojoj prirodi, već prirodi koja utjelovljuje esenciju i intenzitet. Povratak kući, povratak korijenima, ponovno povezivanje sa samim sobom. Jedinstvena veza koju stvara snaga mora i neprestanog kretanja valova prema obali, Zemljina energija na vulkanskom otoku Pantelleria. Prema riječima Giorgija Armanija, “Ovaj je miris pun energije”.

Aqua Di Gio je unutarnja snaga, neodoljiv zov sirene koji pjeva o bijegu i spokoju. Ovaj miris daje muškarcu obnovljenu svijest o vlastitome tijelu putem vode. Morski tonovi uspijevaju razriješiti ovaj paradoks povezivanjem svježine i snage. Aqua Di Gio predstavlja neposrednost senzacije koja je odgovorna za revoluciju u izradi parfema: iskustvo svježine vala. Njegov dugotrajan trag ostaje na koži, baš kao što morska voda za sobom ostavlja tragove svojih slanih nota. To je opojan osjećaj kože natopljene suncem na kojoj ostaje primamljiv trag morskih kapljica.

U ovom mirisu zarobljen je zov mora, jer Aqua Di Gio donosi revoluciju samog koncepta svježine. Izvor ove senzacije: kalon, mirisni spoj revolucionaran u svijetu parfema. Odlikuje se sjajnim, prozračnim tonovima koji nepogrešivo prizivaju u sjećanje miris mora, s gorko-slatkim efektom koji podsjeća na kožu toplu od sunca na kojoj se još uvijek zadržavaju kapi morske vode.

Parfumer Alberto Morillas uspio je uhvatiti silno jedinstvo ovog spoja koji je prvi put nastao 1990-ih: “U to vrijeme postojali su klasici, uključujući kolonjske vode, ali nikada još nismo radili s apstraktnim i vizualnim interpretacijama svježine. Aqua Di Gio bio je prvi takav miris. Ono što ga čini tako revolucionarnim je kombinacija prirodnih sastavnica s tehnički vrlo sofisticiranim materijalima. Ono što izdvaja Aqua Di Giood drugih mirisa je upotreba spoja Hedione, s vodenim tonovima koji podsjećaju na jasmin, koji omogućuje stvaranje univerzalne, legendarne svježine.”

Svježina je postala snaga. U kaotičnom, užurbanom urbanom svijetu, Aqua Di Gio stvara želju za bijegom, za potragom za slobodom. Alberto Morillas govori o slici koju ovaj miris stvara u njegovu umu: “Drveni jedrenjak s pamučnim jedrima natopljenima slanim kapima Sredozemnog mora. Profinjena elegancija uzvišena notama citrusa koje upućuju na slobodu i bijeg.”

“Bio je to kontrast persimona i Sredozemlja – mora, pijeska i sunca.”

Alberto Morillas uspio je, dakle, dizajnirati svjež, lagan miris, koji dugo ostaje na koži zahvaljujući savršenoj ravnoteži cedra, pačulija i bijelog mošusa. Miris počinje svijetlom notom: bergamot, neroli, morske note kalona, jasmin, pačuli, cedar. Zatim slijedi Hedione, nježno odišući modernim, gracioznim notama jasmina s cvjetnim srcem.

“Ovaj miris predstavlja punu snagu prirode. Izabrali smo najbolji bergamot, probrane mandarine. Sastojci i esencije govore o Italiji, ali bezvremenskoj Italiji, prirodnoj Italiji”, dodaje Morillas. “Željeli smo ih spojiti sa sastojcima koji podsjećaju na određenu eru čije sjećanje priziva ova svježina, ova blistavost. Ovu jednostavnu formulu bilo je teško postići. Uključili smo specifične sastojke i mirise, poput tonova lavande ili ružmarina, mirise koji podsjećaju na Sredozemlje. Ali uglavnom je jod zaslužan za revoluciju ove nove svježine; transparentan, cvjetni jod, s teksturom i dubinom koja se lako pamti.”

Nijedan prethodni miris nije utjelovio temu mora i vode s takvom moći, snagom, prirodnošću i vjerodostojnošću. “Moj je cilj bio stopiti svježinu i senzualnost u istoj bočici – a to je paradoks”, zamijetio je Morillas.

Kako bi očuvala ovako snažan miris, potrebna je bočica aerodinamične snage i jednostavnosti: kvadar od matiranog stakla s čepom metalik boje pijeska. Jednostavna, diskretna, elegantna. Zbog hrapavog, prozirnog izgleda čini se da je bočicu oblikovala snaga valova i pijeska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba