RELAX

Po dvanaesti put slavimo stvaralaštvo žena na festivalu Vox Feminae

Idućeg tjedna počinje 12. Vox Feminae festival uz bogat program i posebnu, rođendansku izložbu

Od idućeg ponedjeljka do 7. listopada na zagrebačkoj Trešnjevci u prostoru CeKaTe-a i društveno-kulturnog centra ‘Šesnaestica’ održat će se Vox Feminae festival. Srž ovog festivala već 12 godina su snažne žene, a jednoj od njih posvećeno je festivalsko otvorenje u ponedjeljak.

Otvorenje uz izložbu, panel raspravu i projekciju filma

View this post on Instagram

#VFF2018 radionice ?‍? Jedna od tri radionice koje se održavaju u sklopu VFF-a je "Otvaranje vagine", zamišljena kao tjelesno-energetsko-kreativni proces u kojem žene svjedoče svojoj osobnoj snazi, ljepoti i neustrašivosti. Radionica traje 3 sata a vode ju Andrea Weiss Sadeh i Lana Kunštek. Na radionici nema skidanja ni opscenosti a proces je intiman i iscjeljujuć za svaku sudionicu. Broj polaznica je ograničen, uz obaveznu prijavu na mail prijave@centarstaze.com ? . Više informacija o radionici i ostatku programa festivala potražite na službenom webu (link je u opisu profila). Let the cuntdown begin, VFF 3- 7.10.2018. ☺️ #voxfeminae #festival #vff #workshop #women #woman #feminist #feminism #painting #centarstaze #sex #healing

A post shared by Vox Feminae (@voxfeminae) on

Na otvorenju će se održati projekcija filma Tajni svjetovi Ursule K. Le Guin uz cilj prisjećanja na nju kao velikanke science fictiona i fantasy književnog žanra kao i skretanje pozornosti na druge bitne žene znanstvene fantastike. Uz to će se održati i popratna panel rasprava uz autorice Milenu Benini, Irenu Rašetu i Mariju Mihaelu Perković. U sklopu otvorenja u Šesnaestici će se moći pogledati izložba Ane Kovačić ‘Njezin panteon (Vidjet ćeš ti svoga boga!)’, koja je ujedno i autorica ovogodišnjeg vizualnog identiteta festivala.

Program festivala je, kao i svake godine, iznimno raznolik pa će se moći pogledati razne izložbe i izvedbe, sudjelovati na raspravama te igrati društvene igre. Tako će posjetiteljice (i posjetitelji) moći učiti o feminističkim intervencijama u hrvatskoj umjetnosti u 21. stoljeća uz Petru Šarin te razmatrati posljedice feminiziranja novinarske struke uz sveučilišnu profesoricu i književnicu Lidiju Dujić.

Posebna izložba i slavlje u petak

Posebna, rođendanska izložba otvorit će se u petak pod nazivom ‘Grijesi CESI: 21 godina borbe’. Izložba dokumentira višegodišnji rad i zalaganje organizacije CESI na područjima ljudskih prava, a posebno u sferi rodne ravnopravnosti i prava žena. Bit će prikazana u CeKaTe-u. Ovim putem slavi se 21 godina CESI-a kojeg ne bi bilo da se grupa mirovnih aktivistica i feministica na Osmi mart 1997. godine nije okupila oko iste ideje. Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) važna je kao jedna od najduvječnijih feminističkih organizacija u Hrvatskoj i regiji. Poznate su po svojoj odvažnosti, solidarnosti, empatiji i stremljenju k društvenoj pravdi.

Na izložbi će se prikazati višegodišnji rad na temama i područjima rodne ravnopravnosti, ženskih i ljudskih prava te socijalne pravde. Izložba će uključivati fotografije, publikacije, plakate, memorabilije i audio-vizualne radove. Autorice izložbe su novinarka i književnica Antonela Marušić i fotografkinja Nina Đurđević; a o govor će održati Helena Popović, predsjednica Upravnog odbora udruge CESI.

Festival završava partijem u Saxu

View this post on Instagram

Ponosno vam predstavljamo vizualno rješenje ovogodišnjeg VFF-a, rad Ane Kovačić i motiv s izložbe kojom otvaramo festival – "Njezin panteon (Vidjet ćeš ti svoga boga)". ?‍? @sveta.ana . #voxfeminae #vff #voxfeminaefestival #2018 #vff #strasnezene #festival #zagreb #october #illustration #art #artist #exhibition #woman #godess #religion

A post shared by Vox Feminae (@voxfeminae) on

Za vrijeme trajanja festivala bit će održane i kreativne radionice u kojoj se slave ženska tijela i izrađuju religijske ikone. U sklopu festivala organizirano je i gledanje dokumentarnih i igranih filmova međunarodne produkcije te učenje o projektu Žene BiH. Filmovi koji će biti prikazani su Svjetovi Ursule K. Le Guin, Kineski zid, Serenada za Fanny, Ne zaboravi me, Nova stara vremena, Majdine poze, Glorijin poziv, Skladateljice, Rebel Girls, Pobunjenice s Harvarda i drugi.

U subotu, 6.listopada večer će se završiti zabavom pod nazivom Sex u Saxu (koja se održava u Saxu), a za glazbu su zaslužni Frau Casio i Decay, DJane Babilonska te КУКЛА. Festival završava u nedjelju uz nagradni kviz i društvenu igru ‘Fierce Women’.

Čitav program pronađite ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube