MODA

Ovo su serije s najboljom kostimografijom i u konkurenciji su za nagradu Emmy

O vjenčanici koju Emma Corrin nosi u ulozi princeze Diana u seriji The Crown, pisalo se tjednima

Još nas svega 10 dana dijeli od ovogodišnje dodjele nagrada Emmy. Po broju nominacija, najviše se očekuje od Netflixove serije The Crown i Disneyjeve serije The Mandalorian koje imaju po 24 nominacije, ali i od također Disneyjeve serije Wanda Vision koja ima samo jednu nominaciju manje.

Niz serija koje smo gledali ove godine obilježili su genijalni kostimi. Nagrada Emmy za kostime se dodjeljuje u četiri različite kategorije, a to su suvremeni kostimi, povijesni kostimi, fantasy i SF kostimi, te kostimi za različite dokumentarne ili reality programe. Ove je godine kroz spomenute kategorije nominirano 18 serija, a mi smo odlučili izdvojiti one čiji su nam kostimi najviše zapeli za oko te vam otkriti malo više o njima.

Pose

FX-ova serija Pose prati drag scenu afroameričkih i latino pripadnika LGBTIQ+ zajednice u osamdesetima i ranim devedesetima u New Yorku. Logično, kostimi su famozni. Na njima su kroz tri sezone radili Lou Eyrich, Analucia Mcgorty, Amy Ritchings, Kevin Ritter, Analucia McGorty, Nicky Smith, Alexa DeFazio, Linda Giammarese i Michelle Roy. Za Emmy su bili nominirani već dvaput, 2019. i 2020., a ove su godine sa svojom posljednjom sezonom nominirani u kategoriji najboljih suvremenih kostima.

Halston

A što očekivati od serije koja govori o životu jednog od najutjecajnijih dizajnera 70-ih nego genijalne kostime? Netflixova serija Halston kroz pet epizoda govori o usponu karijere Roya Halstona, njegovom prijateljstvu s Lizom Minelli, ljubavnom životu i razvratnom tulumarenju u Studiju 54. Utjelovio ga je Ewan McGregor, a za kostime je bila zadužena Jeriana San Juan koja je nominirana za Emmy u kategoriji povijesnih kostima.

The Crown

Od ovogodišnje sezone Krune najviše se očekivalo po pitanju kostima budući da je njezina centralna figura bila modna ikona princeza Diana. Utjelovila ju je Emma Corrin noseći neke od najpamtljivijih Dianinih kombinacija uključujući i njezinu vjenčanicu. Amy Roberts bila je kostimografkinja, a i ona je nominirana za Emmy u kategoriji povijesnih kostima.

The Queen’s Gambit

Ako je prošlogodišnji lockdown obilježio Tiger King, ovogodišnji je definitivno obilježila serija The Queen’s Gambit. Radnja se odvija u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća, a vibrantni kostimi i scenografija savršeno su upotpunjavali melankoličnu atmosferu. Gabriele Binder bila je zadužena za kostime, a i ona je ove godine nominirana za nagradu Emmy u kategoriji povijesnih kostima.

Wanda Vision

Disneyjeva serija Wanda Vision jedina je na našoj listi iz SF kategorije. I iako prati Marvelov par Wandu i Visiona te njihov život među ‘normalnim’ ljudima, svaka je njezina epizoda put u povijest televizije. Pojedine se epizode referiraju na sitcome kao što su bili I Love Lucy, The Dick Van Dyke Show ili Bewitched, zatim na SF seriju The Twilight Zone. U jednoj epizodi prisutne su reference na kasnije obiteljske serije poput The Brady Bunch, The Partridge Family ili The Mary Tyler Moore Show. I tako kroz cijelu seriju što je zapravo rezultiralo time da bi se ova serija mogla smjestiti i u kategoriju povijesnih kostima. Bilo kako bilo, kostimi su sjajni, a kostimografkinja Mayes C. Rubeo za svoj je rad ove godine nominirana za Emmyja.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba