LOOK

Ovako možete kupovati i štititi okoliš istovremeno

Naše shopping navike danas nevjerojatno štete okolišu i trebamo krenuti od sebe kako bi što prije promijenili stvari

No, nije se lako snaći u moru high street brendova koji odjeću i dalje, pet godina nakon velike katastrofe s Rana Plazom, proizvode u tvornicama u kojima radnici dane provode u nehumanim uvjetima, a toksične kemikalije iz tvornica za bojadisanje ili obradu kože i dalje završavaju u rijekama.

Zato ponekad nije loše osloniti se na tehnologiju. Malo smo istraživale i pronašle tri odlične aplikacije koje će vam pomoći donositi pametnije odluke kod kupovine nove odjeće, a pritom ćete i štititi okoliš – i besplatne su.

Good On You

Good On You je na vrhu naše liste aplikacija za “zeleni” shopping. Ona vam nudi detaljnu analizu brendova koje imaju bazi, a za sad ih nije mnogo tako da se ne libite sami im predložiti brendove koje bi voljeli vidjeti u selekciji.

U njoj tako možete saznati ocjene pojedinih brendova koje su dobili na temelju odnosa prema radnicima, prema okolišu i životinjama.

Making

Making je aplikacija koju je kreirao Nike i iako oni definitivno nisu savršen primjer etički prihvatljivog odnosa prema svojim radnicima, ova aplikacija je posvećena materijalima.

U njoj možete pronaći vodič kroz razne vrste materijala od kojih se izrađuje odjeća i obuća i saznati sve o njihovom kemijskom sastvau, potrošnji energije koja je potrebna za njihovu izradu i slično, te tako sami donijeti odluku je li neki materijal za vas prihvatljiv ili ne.

My EP&L

Ovu aplikaciju kreirao je Kering (vlasnik Guccija, Balenciage, Saint Laurenta, Alexander McQueena…) u suradnji s londonskim Center for Sustainability i Royal College of Art. Aplikacija je namijenjena dizajnerima i potrošačima, a koncipirana je tako da odaberete odjevni predmet čiji učinak na okoliš želite izračunati, odaberete tkaninu od koje je izrađen, mjesto iz kojeg ona dolazi kao i gdje je komad proizveden.

Kad sve uneste dobit ćete cijenu koji bi nam priroda trebala naplatiti kako bi njezine resurse vratili u prvotno stanje nakon što su uništeni proizvodnjom pojedinog komada. Vrlo zanimljiva perspektiva nad kojom se vrijedi zamisliti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba