MODA

Ova luksuzna kožnata torba u potpunosti je biorazgradiva. Evo koja priča stoji iza nje

Britanska dizajnerica Anya Hindmarch mogla bi pokrenuti revoluciju u cijeloj industriji luksuznih modnih dodataka

Anya Hindmarch torbe je počela proizvoditi još u osamdesetima i to s posuđenim novcem, a do početka devedesetih prodavala ih je u Londonu, New Yorku, Japanu, Francuskoj i Italiji. Kraljica Elizabeta II za doprinos modi odlikovala ju je dva puta, 2009. dobila je titulu MBE za svoj doprinos modi, a 2017. CBE, drugu najvišu titulu koju civili u Ujedinjenom kraljevstvu mogu dobiti. Njezin bi doprinos modnoj industriji mogao postati još veći s najnovijom kolekcijom torbi koju lansira danas.

Radi se o kolekciji Return to Nature koja će biti predstavljena u njezinoj trgovini u Londonu te u online trgovini Matchesfashion, a donosi prve luksuzne kožnate torbe koje su u potpunosti biorazgradive. Hindmarch je, piše BOF, više od dvije godine istraživala materijale i testirala razgradnju istih u prirodi. A ovo nije prvi put da se okreće održivosti u modi. Članica je Greenpeacea te je već kreirala torbe od recikliranih boca na koje je printala natpis I Am A Plastic Bag. No sada je, rekla je za BOF, odlučila odustati od recikliranja plastike koja se ionako neće razgraditi za naših života te se okrenula materijalima koji će se prirodno razgraditi u prirodi.

I cijeli proces učinila je transparentnim i dostupnim kupcu. Tako znamo da kožu nabavlja s farmi u Švedskoj, bojenje kože obavlja se u Njemačkoj, a same torbe izrađuju u Španjolskoj. Kako bi torba bila potpuno biorazgradiva, ne sadrži nikakve metale, nema podstavu, a konci su pamučni kako bi i oni bili sasvim razgradivi. No, Hindmarch je rekla da je primarna poanta ove torbe ta da ona traje vječno, a ako se iz bilo kojeg razloga i nađe na otpadu, ona će se potpuno razgraditi. Uz to, 10 funti od prodaje svakog komada donira humanitarnoj organizaciji Dirt koja promiče obnavljanje tla i biodinamički uzgoj, a osnovala ju je manekenka Arizona Muse koja je i zaštitno lice kampanje za Return to Nature.

View this post on Instagram

A post shared by ЖУРНАЛ MOOD MAGAZINE (@moodmagazine.official)

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube