OSOBNI STIL

Ova docentica s TTF-a velika je zaljubljenica u vintage. Otvorila nam je vrata svog ormara

Voli estetiku s kraja 30-ih pa sve do početka 60-ih godina prošlog stoljeća

Stil Ivane Mrčele pratimo već neko vrijeme i uvijek se divimo lakoći s kojom spaja odjevne komade i uvijek izgleda besprijekorno, od ključnih komada do modnih dodataka pa čak i manikure. Završila je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i grafiku na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a sada radi kao docentica na TTF-u u Zagrebu. Uvijek besprijekorno odjevena s posebnom pozornošću na detalje, Ivana nam je otvorila svoj ormar i otkrila što najviše voli nositi i kakve su joj navike u kupovini.

DO NEDAVNO JE NOSILA SAMO HALJINE I SUKNJE

Vintage naočale, Benetton majica, haljina nađena na Hreliću, vintage torbica, Zara cipele 
Foto: Aleksandar Selak

“Prije par godina sam imala samo jedne hlače jer sam stalno bila u haljinama i suknjama. Možda je to bilo tako jer zapravo nisam mogla naći dobro skrojene hlače visokog struka. Sada se broj hlača dosta povećao, što zato jer sam bila prisiljena sama ih sašiti, ali sam našla i brend koji radi odlične replike vintage komada.” U zimskom periodu je vrlo često u njima dok se u toplije vrijeme ne skida iz haljina i suknji.

Vintage naočale, Benetton majica, haljina nađena na Hreliću, vintage torbica, Zara cipele 
Foto: Aleksandar Selak

“Imam dosta lijepih i dragih komada koji su predviđeni za večernje lookove, ali njih ne nosim često tako da sam u zadnje vrijeme počela i njih nositi po danu. Volim odjeću s kraja 30-ih pa sve do početka 60-ih godina prošlog stoljeća tako da mi je to neki moodboard iz kojeg izvlačim inspiraciju za svoj stil. Uz crveni ruž, fora torbicu i cipele i najjednostavniji komadi izgledaju odlično.” Jako voli majice s prugicama tako da i njih jako često nosi.

NE KUPUJE PUNO ODJEĆE, ALI KUPUJE TKANINE

Chimi naočale, vintage majica, Zara hlače, vintage remen 
Foto: Aleksandar Selak

“Ne kupujem puno i često te nema pravila gdje kupujem stvari. Najbitnije mi je da mi se nešto jako svidi. Dakle od second hand dućana, Hrelića, online trgovine, basic elemenata u dućanima pa sve do šivanja po mjeri. Više kupujem tkanine kojih imam pun ormar. Neke stvari sama šivam kada uhvatim vremena, a kada su u pitanju finiji elementi tada uskače prijatelj koji rastura u šivanju.” Dio odjeće koju više ne nosi podijeli ili je odnese u Humana Novu gdje oni nosivi dio odjevnog tekstila stavljaju u prodaju u njihov second hand dućan.

Chimi naočale, vintage majica, Zara hlače, vintage remen, Asos cipele 
Foto: Aleksandar Selak

“Dio ormara s vintage odjećom iz 40-ih pa do početka 60-ih godina prošlog stoljeća i repro komadima mi je posebno drag i nosim ih baš često. Uz njih tu ima dosta komada koji su šivani po mjeri i koji su unikati. Veganka sam devet godina pa mi je kod odjeće, obuće i modnih dodataka bitno da nisu izrađeni od kože, vune ili svile.” Smatra da danas postoje kvalitetne alternative svemu tome, a kada je stvar u vintage komadima tada bira one izrađene od prirodnih ili umjetnih materijala. “Kupujem planski jer ne volim obilaziti dućane satima. Kada su bazni komadi u pitanju tada biram one koji su napravljeni od kvalitetnih i organskih materijala jer mi je bitno da ih nosim što duže.”

NE PRATI TRENDOVE I BRENDOVI JOJ NISU VAŽNI

Vintage naočale, jaknicu je sama šivala, Cos majica, Freddies of Pinewood hlače, vintage torbica 
Foto: Aleksandar Selak

Ne voli pratiti trendove niti je slaba na brendove. “Zimski period mi nije nekako inspiritivan kad je odijevanje u pitanju, ali su mi zato proljeće i ljeto vrijeme kada iz ormara izvlačim sve ono najdraže, pa su tako suknje i haljine u prvom planu. Novi omiljeni komad su mi trenutačno tirkizne sunčane naočale.” Ono što si priželjkuje za ovu sezonu su zapravo komadi odjeće i torbica koji su joj već duže vrijeme u glavi i koje bi voljela čim prije sašiti.

Vintage naočale, jaknicu je sama šivala, Cos majica, Freddies of Pinewood hlače, H&M espadrile, vintage torbica 
Foto: Aleksandar Selak
Vintage naočale, jaknicu je sama šivala, Cos majica, Freddies of Pinewood hlače, H&M espadrile, vintage torbica 
Foto: Aleksandar Selak
Vintage naočale, haljina je šivana po mjeri 
Foto: Aleksandar Selak
Vintage naočale, haljina je šivana po mjeri, Mango torbica, H&M espadrile 
Foto: Aleksandar Selak
Vintage naočale, haljina je šivana po mjeri, Mango torbica 
Foto: Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba