Njega kože

Otkrile smo, i isprobale, aplikaciju koja analizira sastojke beauty proizvoda i govori nam jesu li štetni za nas

Ako želite biti sigurne da kozmetički proizvodi koji koriste ne štete vama ni vašoj djeci, obavezno instalirajte ovu aplikaciju

Čista ljepota ili sigurna kozmetika već je neko duže vrijeme u trendu te se sve više ističe koliko je velika količina štetnih tvari u našim kozmetičkim proizvodima. Problemi nastaju dugotrajnim korištenjem, a posebice kada se radi o onima koje koristimo kod djece. Sigurna kozmetika trend je koji je krenuo u Americi jer se tamo i dalje prodaju i koriste proizvodi koji su u Europi već odavno zabranjeni.

Kod nas se, srećom, može primijetiti porast prodaje kozmetičkih i beauty proizvoda koji sadržavaju prirodne sastojke umjesto onih umjetnih i sintetičkih. Tako sve manje proizvoda koristi aluminijeve soli, parabene ili umjetne mirise, a sve više nutritivno bogate sastojke. Kako je teško biti svjestan toga što je zapravo sigurno za nas ili za našu djecu, postoji aplikacija koja će vam olakšati čitav proces saznavanja o kakvim sastojcima se radi.

Preko 800 sastojaka i 26 alergena

U pravilu je sastav proizvoda upisan malim, jedva vidljivim slovima na pozadini proizvoda ili pakiranja. To čak i ne bi bio problem kada bi sa sigurnošću mogle razumijeti što znače sve kratice i je li neki od navedenih sastojaka uopće štetan ili nije. Kako bi si olakšale čitav proces, instalirale smo aplikaciju Clean Beauty i isprobale ju.

Radi se o aplikaciji koja pomaže da lakše dekriptirate sastojke koji se nalaze u proizvodu koji želite koristiti. Funkcionira tako da fotografirate popis sastojaka nakon čega aplikacija odmah reagira i daje vam prikaz onih koji su i dalje diskutabilni. Ujedno će prikazati i sadrži li taj proizvod jedan od 26 alergena koji su označeni od strane EU kozmetičke regulacije. Ova aplikacija pomaže vam da istražite i razumijete preko 800 sastojaka koji se često nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima, a i pomaže da shvatite kako se ti proizvodi zapravo stvaraju.

Jednostavno korištenje uz nedostatak

Nakon besplatnog instaliranja trebate se prijaviti, ali nisu potrebni nikakvi detaljni podaci. Nakon toga slijede upute i korištenje. Jednostavno fotografirate popis sastojaka i čekate da aplikacija napravi svoje. Jedan od nedostataka aplikacije je taj što je fotkanje malo teže ukoliko se radi o neravnom proizvodu kao što su dezodoransi, ruževi i slično. Inače dosta dobro hvata, ali morate biti strpljive i paziti da je slika oštra. Nakon toga jednostavno pritisnete analiziraj.

U redakciji i kod kuće analizirale smo nekoliko proizvoda od kojih su nas neki ugodno, a neki neugodno iznenadili. Premda na nekim proizvodima navode kako su dermatološki testirani, hipoalergeni i bez alkohola, ipak sadrže neke štetne tvari. Neke od stvari koje su detektirane su linalool, citronellol, methylparaben. Super je stvar što vam za svaku stvar koju izlistaju kao štetnu odmah i objasne o čemu se radi i zašto je štetna, a nudi se i da dodatno pročitate još informacija ako vas zanimaju.

Iako rijetko, uspjele smo pronaći i proizvode koji ne sadrže niti jedan štetan sastojak, a kad se to dogodi, aplikacija vam naprosto to i napiše. Usput, radilo se o Biobazinom gelu za tuširanje i La Roche Posay CICAPLAST Baume B5.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube