sunce

omogućava solgar

Obožavam se sunčati, ali oprezno. Kao zaštitu sam odabrala suplementaciju prema fototipu kože

Pripreme za ljeto kod mene su već u punom jeku, a ove sam godine odlučila biti temeljitija nego ikad prije

Za razliku od nekih, nemam dileme o omiljenom godišnjem dobu. To je ljeto, bez konkurencije, i sve što dolazi s njim u paketu. Obožavam odlaske na more, sunčanje i bezbrižnost godišnjeg odmora uz visoke temperature. Kako smo ovo proljeće svi proveli u zatvorenim prostorima i minimalno izlazili, sunčanje mi je nedostajalo još i više. Odlučila sam uloviti prve konkretnije zrake i svakog se dana kratko sunčati u svom vrtu, i prije nego što se dokopam plaže i mora. No, kako sam po prirodi izrazito svijetle puti, posebnu pažnju moram posvetiti zaštiti kože. Pri svakom izlaganju koristim kreme sa visokom zaštitnim faktorom, no sunčanje je i unatoč tome znalo ostaviti nepovoljni trag.

Poželjela sam se još konkretnije zaštiti od sunca

Elizeu Dias/Unsplash

Izlaganje suncu je generalno neizbježno, ali i neophodno za sintezu nekih čimbenika u našem organizmu, međutim ponavljanje nezaštićene izloženosti sunčevim ultraljubičastim zračenjima može uzrokovati oštećenja kože, oštećenja oka, suzbijanje imunološkog sustava i rak kože koji je u porastu među sve mlađom populacijom.

Ove sam se godine, stoga, odlučila biti još konkretnija u zaštiti. Krenula sam istraživati što bih još mogla probati i relativno brzo naišla na vrlo praktično rješenje – suplemente koji se biraju prema fototipu kože.

Koji sam fototip?

Fototip nam zapravo pokazuje kolika je sposobnost kože da proizvodi melanin i prilagođava se suncu. Najosjetljivija je prirodno nezaštićena koža – fototip 1, koja je sklona opeklinama i razvoju tumora. No, pripadanje kože fototipu 3, 4 ili 5 ne znači da je dopušteno sunčanje bez zaštite budući da opasne UV zrake prijete i tim tipovima kože, dakle, nema izlaska na sunce bez zaštite. 

Prirodno nezaštićena koža

  • fototip 1 svijetla koža s pjegicama, plave oči
  • fototip 2 svijetli koža i oči, kosa plava i crvena

Prirodno zaštićena koža

  • fototip 3 svijetla koža, kestenjasti kosa i oči
  • fototip 4 maslinasta koža, kosa i oči tamne

Prirodno otporna koža

  • fototip 5 prirodno tamna koža
  • fototip 6 crna koža

Ja sam, dakle, fototip 3. Imam smeđu kosu i oči, ali mi je koža vrlo svijetla i kao takva prilično osjetljiva na izlaganje sunčevim zrakama. Posebice na početku ljeta.

Pomoć iz kapsule

alex perez/unsplash

I ovdje dolazimo do ključnog dijela za sve one koji, poput mene, žele maksimalno zaštiti svoju kožu. Kreme sa zaštitnim faktorom su, dakle, kreme dobra zaštita, ali često zbog nepravilnog i nedovoljnog nanošenja njihova zaštita nije dovoljna, pa je od izuzetne važnosti prehranu obogatiti antioksidansima, beta karotenom koji će pružiti dodatnu zaštitu.

Tri moje dobre odluke

View this post on Instagram

Pravi saveznik u pripremama za ljeto, koje će, nadamo se, jednom početi, je Solgar Advanced Antioxidant, složena antioksidativna formula čiji djelatni sastojci, kao što su vitamini C, E, B2, cink, selen, mangan i bakar, pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Vitamini C i A te minerali selen, cink i bakar pridonose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Dobra vijest je i da smo vam omogućili kupnju iz naslonjača, klikom na link u bio 💛 💛 #solgar #solgarhrvatska #solgarvitamin #vitaminb #vitamins #nutrition #healthy #health #supplements #healthylifestyle #protein #vegan #organic #fit #healthyfood #workout #minerals #wellness #beauty #supplement #lifestyle #antioxidants #food #motivation #healthyliving

A post shared by Solgar Hrvatska (@solgar.hrvatska) on

Moje me istraživanje dovelo do Solgar proizvoda, koji pružaju dodatnu zaštitu od štetnog djelovanja sunčevog zračenja na organizam, a koje redom nailaze na odlične recenzije onih koji su ih već isprobali. Odluka je pala odmah, svoju rutinu zaštite od sunca obogaćujem Solgar proizvodima kao što su Solgar Prirodni beta karoten kapsule, Solgar Advanced Antioxidant formula kapsule te Solgar Astaksantin kapsule. Solgar proizvodi ne sadrži gluten, kvasac, pšenicu, soju niti mliječne proizvode te su formulirani bez upotrebe konzervansa, umjetnih aroma ili boja.

Koži ljeti treba

…beta karoten: Solgar Prirodni beta karoten kapsule

Beta karoten je prekursor vitamina A i djeluje kao antioksidans. Ima važnu ulogu u zaštiti kože od štetnog djelovanja UV zraka, jer povećava količinu pigmenta, a korisna je i njegova uloga u  održavanju meke, glatke i zdrave kože. Uz alfa karoten važan je za funkcioniranje imunološkog sustava i razvoj otpornosti na infekcije.
Karotenoidi su neophodni za razvoj i očuvanje epitelnog tkiva i mukoznih membrana koje se nalaze u respiratornom sustavu. Epitelno tkivo čini mehaničku barijeru bakterijama i ostalim patogenima, čime izravno doprinosi zaštiti od infekcija i bolesti. Prirodni oblik beta karotena porijeklom iz morske alge Dunaliella salina jedan je od najboljih oblika beta karotena.

…antioksidansi: Solgar Advanced Antioxidant formula kapsule

Solgar Advanced Antioxidant Formula pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, 279,00 kn

Antioksidansi štite naše stanice od štetnog djelovanja sunčevog zračenja, u našem tijelu djeluju kao čistači slobodnih radikala čime sprječavaju ili popravljaju već nanesenu štetu tako što blokiraju put slobodnim radikalima. A, C, D i E vitamini učinkoviti su u zaštiti organizma, imaju snažno antioksidativno djelovanje, te jačaju imunološki sustav.

Solgarova složena antioksidativna formula čiji djelatni sastojci, kao što su vitamini C, E, B2, cink, selen, mangan i bakar pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Vitamini C i A te minerali selen, cink i bakar ujedno pridonose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

…astaksantin: Solgar Astaksantin kapsule

Astaksantin je karotenoidni pigment iz skupine ksantofila. Prirodno se nalazi u mnogobrojim morskim životinjama (ribe, alge) gdje doprinosi njihovoj obojanosti. Astaksantin je snažan antioksidant zbog svoje jedinstvene molekularne strukture, stoga pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u održavanju prirodne i zdrave kože.

Solagar proizvodi dostupni su ljekarnama diljem Hrvatske, a možete ih naručiti i online OVDJE

Više informacija o proizovdima potražute na Solgar Facebook stranici ili Solgar Instagramu

Sadržaj nastao u suradnji s brandom Solgar

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba