MODA

Nova generacija it djevojaka na koje trebate obratiti pažnju

Mega popularne serije na streaming servisima dale su nam neka nova lica

Kad je Kate Moss u jednom intervjuu 2009. rekla da joj je mantra ta da ništa nema tako dobar okus kao što je dobar osjećaj biti mršav (eng. nothing tastes as good as skinny feels) društvo je počelo shvaćati da su načini it djevojaka na koje se djevojčice i žene diljem svijeta ugledaju, možda problematični. Između 2000. i 2009. u Velikoj Britaniji zabilježen je rast poremećaja u prehrani i to većinom među tinejdžericama. Američka YouTuberica Angela Benedict kojoj je tih godina karijera bila u usponu nedavno je snimila i objavila video pod nazivom Y2K Gave Me An Eating Disorder u kojem opisuje kako je upravo u tom periodu nošenja traperica niskog struka i ultra ravnih otkrivenih trbuha dobila poremećaj u prehrani. Manekenke su u tom periodu nosile revije već s 13 godina, a u kampanjama i magazinima promovirale su odjeću za odrasle žene. Zdrave uzore teško je bilo pronaći i među poznatima. Mary Kate Olsen koja se do tada pojavila na naslovnicama četiri velika modna magazina, piše Harper’s Bazaar, 2001. se prijavila na liječenje zbog poremećaja u prehrani.

Kate je kasnije objavila da žali zbog te izjave, a i svijet mode počeo je shvaćati da su nerealni standardi ljepote koje kroz nezdrave navike promoviraju brojne it djevojke s početka 2000-ih, problematični. Modeli danas moraju imati 18 godina da bi radili s većinom modnih kuća i magazina, a i na modnim pistama, iako još dosta sramežljivo, sve češće viđamo modele različitih oblika tijela i boja koža. A isto je i s it djevojkama koje se pojavljuju na crvenim tepisima i društvenim mrežama. Raznolikost je sve veća, a najveću popularnost, čini se, uživaju zvijezde serija. Tko su it djevojke nove generacije otkrijte u nastavku.

Simone Ashley

CULVER CITY, CALIFORNIA - MARCH 29: Simone Ashley attends the Bridgerton Dinner celebrating South Asian culture with Simone Ashley at Arth Bar & Kitchen on March 29, 2022 in Culver City, California. Jonathan Leibson/Getty Images for Netflix/AFP (Photo by Jonathan Leibson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Simone Ashley ili punog imena Simone Ashwini Pillai znamo iz Netflixovih serija Bridgerton i Sex Education. Ima 27 godina, dolazi iz Velike Britanije gdje je rođena kao druga generacija u indijskoj obitelji koja je u tu zemlju stigla u potrazi za boljim životom. Magazin Vogue je obožava te je redovito svrstavaju na svoje liste najbolje odjevenih, a ugostili su je i u nekoliko svojih serijala i editorijala. Ashley je jedno od rijetkih glumačkih imena iz Indije koje se pojavljuje u tako popularnim serijalima. Da nema nje i Mindy Kaling te njezinih napora da Indijce uključi u svoje serije među kojima se trenutačno emitiraju Sex Life of College Girls i Never Have I Ever, pitanje je koliko bismo glumaca indijskog podrijetla gledali na streaming servisima.

Nicola Coughlan

LOS ANGELES, CALIFORNIA - MAY 15: Nicola Coughlan attends Netflix hosts "Bridgerton" Los Angeles FYSEE event at Netflix FYSEE At Raleigh Studios on May 15, 2022 in Los Angeles, California. Araya Doheny/Getty Images/AFP (Photo by Araya Doheny / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Nicola Mary Coughlan 35-godišnja je irska glumica poznata po ulogama Clare Devlinu britanskom sitcomu Derry Girls te po ulozi Penelope Featherington u Netflixovoj seriji Bridgerton. Ovog je tjedna najavljeno i da će treća sezona Bridgertona koju fanovi željno iščekuju biti posvećena upravo njezinom liku i njezinoj vezi s Colinom Bridgertonom (Luke Newton). Coughlan se kroz gotovu cijelu svoju karijeru bori protiv negativne percepcije i tretmana ljudi krupnije građe. Za Guardian je 2018. pisala o tome kako su joj kritičari nakon jedne predstave komentirali da je pretila umjesto da komentiraju njezinu glumu, dvije godine kasnije prozvala je Daily Mirror koji je pisao o tome da njezinoj figuri ne pristaje jedna haljina, a onda je istu prodala na aukciji za 5 tisuća eura koje je donirala dječjoj bolnici Laura Lynn Hospice. Borila se i za dekriminalizaciju pobačaja u Sjevernoj Irskoj, a prikupljala je sredstva i za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Hannah Einbinder

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - MARCH 27: Hannah Einbinder attends the 2022 Vanity Fair Oscar Party hosted by Radhika Jones at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on March 27, 2022 in Beverly Hills, California. Frazer Harrison/Getty Images/AFP (Photo by Frazer Harrison / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Hannah Einbinder je 27-godišnja američka glumica, kći komičara Chada Einbindera i članice originalne postave emisije Saturday Night Live, Laraine Newman. Slavu joj je donijela uloga Ave u seriji HBO Maxa, Hacks. Einbinder je za tu ulogu bila nominirana za Emmy i Zlatni globus. Osim što joj je uloga donijela slavu, dala joj je šansu i da se na platformi kao što je HBO bori za prava LGBTIQ+ osoba. Einbinder je biseksualna baš kao i njezin lik u seriji Hacks te koristi svaku priliku da o tome javno govori. Modni magazini vole je jer se na gotovo svakom javnom događanju pojavljuje u odijelima koja joj stoje spektakularno.

Emma Mackey

French-British actress Emma Mackey poses for pictures during a photocall for the film "Eiffel" during the 14th Francophone film festival in Angouleme, on August 24, 2021. (Photo by Yohan BONNET / AFP)

Emmu Mackey, 26-godišnju francusko-britansku glumicu koju najbolje pamtimo iz serije Sex Education, mnogi uspoređuju s Margot Robbie i Jaime Pressly. Međutim, Mackie često u intervjuima komentira da bi radije ostala svoja te da bi preferirala kad bi se novinari fokusirali na nju, a ne na usporedbe s drugim glumicama. Lik Meave koji glumi u gore spomenutoj seriji postao je svojevrsni feministički simbol za mlade djevojke. Kroz Meave je Mackey pokazala da je rođena za snažne ženske uloge. A prva naslovna ženska uloga koju će imati ona je u filmu Emily koji se trenutačno snima, a u kojem će utjeloviti Emily Brontë.

Sydney Sweeney

SANTA MONICA, CALIFORNIA - MARCH 06: Sydney Sweeney attends the 2022 Film Independent Spirit Awards on March 06, 2022 in Santa Monica, California. Amy Sussman/Getty Images/AFP (Photo by Amy Sussman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Sydney Bernice Sweeney 24-godišnja je američka glumica koju smo već gledali u nizu serija među kojima su Everything Sucks! (Netflix), The Handmaid’s Tale (Hulu), Sharp Objects i Euforija (HBO). Glumila je i u Tarantinovom filmu Once Upon a Time in Hollywood, a u svijetu filma postala je poznata po svojoj temeljitoj pripremi za uloge koje igra. Za ulogu Alice, štićenice jedne psihijatrijske klinike, u seriji Sharp Objects istraživala je mentalne bolesti i sklonost samoozljeđivanju kod mladih djevojaka i posjećivala ustanove u kojima se one liječe. Navodno za svaku svoju ulogu izrađuje knjigu koju puni fotografijama, događajima iz života te imaginarne osobe i zapravo kreira nešto poput dnevnika u kojem je cijeli svijet te osobe kako bi bolje ušle u ulogu. Inače je i MMA borkinja dok se u srednjoj školi natjecala u hrvanju.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube