MODA

Nevidljive cipele su neočekivani trend za jesen 2022. godine

Radi se o cipelama koje su sasvim uske uz stopalo ili čak imitiraju njegove linije i tako se s njime stapaju

Neobičan trend nevidljivih cipela najvjerojatnije su pokrenule sestre Olsen koje su ih predstavile u kolekciji svog brenda The Row za jesen 2019. godine. Trendseterice su tada za njima poludjele, a među istaknutijima bila je Leandra Medine koja ih je na svom tada aktivnom portalu Man Repeller okarakterizirala kao jedne od najboljih cipela koje je ikad imala. Ove cipele više nalikuju na papuče. Izrađene su od mrežaste tkanine, imaju vrlo tanak đon i prianjaju uz nogu sasvim usko, tako da su gotovo nevidljive kad ih nosite.

Od tada nadalje sestre Olsen u svakoj novoj kolekciji pa tako i u onoj za sezonu jesen/zima 2022./2023., kreiraju neki oblik nevidljive cipele odnosno model koji sasvim oklapa stopalo. To se savršeno uklapa u njihovu minimalističku estetiku i odlična je suprotnost sandalama i japankama s minimalističkim remenčićima koje su im jedne od najprodavanijih iz sezone u sezonu. One također djeluju nevidljivo, ali pak sasvim otkrivaju stopalo.

NEVIDLJIVE CIPELE U KOLEKCIJAMA ZA JESEN 2022.

Sestre Olsen nisu jedine koje su za nadolazeću sezonu kreirale nevidljive cipele ili kako ih je Vogue nazvao non-shoes. Tory Burch kreirala je minimalističke kožnate papuče koje obavijaju stopalo, crne su pa se stapaju s čarapama koje zimi nosimo, a na vrhu prstiju imaju tek potez crvene boje koji vam daje do znanja da osoba ne nosi čarape već cipele. Dizajnerica u usponu Talia Byre u svojoj je jesenskoj kolekciji predstavila crne kožnate papučice koje izgledaju gotovo kao baletne i također sasvim obavijaju stopalo te odaju dojam kao da ni nemaju đon.

Kuća Proenza Schouler u svojoj jesenskoj kolekciji za ovu godinu otišla je još korak dalje i svoje kožnate papučice oblikovala tako da ocrtavaju nožne prste. U kombinaciji s crnim tajicama ili čarapama kao i kod Tory Burch, ove cipele izgledaju kao da ih ni nema. Na neki čudan način djeluju neizmjerno udobno i kao da se uklapaju u svaku kombinaciju. I kuća Schiaparelli ima svoje modele koji ocrtavaju nožne prste, ali u pozlati tako da su daleko od nevidljivih, no uklapaju se u trend.

MALA POVIJEST NEVIDLJIVIH CIPELA

Ovaj trend bizarnih cipela koje prianjaju uz stopalo i/ili ocrtavaju nožne prste nije počeo danas. Radi se o dizajnerskom rješenju koje nam je dalo neke od najprepoznatljivijih cipela u povijesti. Martin Margiela koristeći se tom tehnikom svijetu mode dao je jednu od najpopularnijih cipela ikad koja se nosi i drži cijenu i danas. Radi se o Tabi modelu koji nalikuje na životinjsko stopalo s odvojenim palcem, a Margiela je kreirao i verzije koje odvajaju svaki prst zasebno i izgledaju poput rukavica za stopala. Rei Kawakubo u svom brendu Comme des Garçons igrala se karikaturama stopala nacrtanima na vrhu cipele u kolekciji za jesen i zimu 2009. godine.

A onda je Phoebe Philo 2012. osmislila jednu od najzapamćenijih cipela s obrisima nožnih prstiju. Radilo se o cipelama s visokom petom u boji kože koje prate liniju nožnih prstiju, a na vrhu imaju crvenu boju koja imitira lak za nokte. Te su cipele, koliko god se čudnima činile, bile ogroman hit, nosila ih je čak i monegaška princeza Caroline od Hanovera, a danas u preprodaji, ako ih uopće uspijete pronaći, postižu cijenu i do dvije tisuće eura. Pa tko zna, možda netko od dizajnera nove generacije u valu ovog trenda kreira cipelu o kojoj ćemo pričati barem još deset godina kao što danas pričamo o cipelama Phoebe Philo.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube