MODA

Nakon Louisa Vuittona, i Nordstrom je pod paljbom zbog prodaje ‘palestinske’ odjeće

Tjednima nakon završetka suboka u Gazi, strasti se ne smiruju ni u svijetu mode

Posljednji sukob između Izraela i Hamasa u područuju Gaze završio je primirjem prije gotovo tri tjedna. Poginula su najmanje 243 Palestinca, ranjeno ih je gotovo dvije tisuće, dok je s druge strane poginulo 12 Izraelaca. Društvene mreže tih su 11 dana služile kao platforma na kojoj je svatko izražavao svoje mišljenje s jedne strane o agresiji Izraela nad Palestinom, a s druge o vladavini Hamasa. No, čini se da su se, barem u svijetu mode, u problemu našli oni koji nisu izrazili nikakvo mišljenje, barem ne verbalno ili svjesno.

Prvi se na meti kritika našao Louis Vuitton kad je dvojac Diet Prada koji otkriva lažnjake u svijetu mode, objavio da na svojim stranicama prodaju kefiju s LV logom. Radi se o tradicionalnom arapskom pokrivalu za glavu koje je jedno od simbola palestinskog nacionalizma. Kuća Louis Vuitton koja je kroz cijeli sukob Izraela i Hamasa, prema javnosti bila neutralna, na njega je ne skrivajući da se radi o kefiji, stavila LV logo i cijenu od 705 dolara odnosno oko 4.340 kuna. Nakon prozivki za kulturnu aprocijaciju i bezosjećajnost, artikl je povučen iz prodaje.

No, čini se da kuća Louis Vuitton nije jedina koja ne obraća pozornost na kulturnu aprocijaciju odnosno prakticira prisvajanje motiva tuđe tradicije za vlastitu korist. Posljednji su se na meti kritika našli multibrend online trgovina Nordstrom i izraelska dizajnerica Nili Lotan. Lotan na stranicama Nordstrom, FWRD i Kirna Zabete prodaje svoju bluzu imena Anna koja je okrakterizirana kao palestinska. Komentari ispod proizvoda na Nordstromu prozivaju trgovinu i dizajnericu za kulturnu aprocijaciju i krađu tuđe kulture jer osim što joj u nazivu stoji ‘palestinski top’ nikako drugačije nije naznačeno po čemu je ta bluza inspirirana palestinskom kulturom.

Bluza ima motive koji nalikuju onima s tradicionalne palestinske haljine thobe koja se vezom ručno ukrašava u Palestini još od 11. stoljeća. Taj je vez, piše Diet Prada, u kasnim osamdesetima postao simbol otpora izraelskoj okupaciji Palestine tijekom koje je, između ostalog, bilo zabranjeno nositi boje Palestine u javnosti. Nili Lotan je američka dizajnerica izraelskog podrijetla, provela je dvije godine u Izraelskom obrambenim snagama prije no što je upisala Shenkar Fashion Institute u Tel Avivu te je više puta otvoreno govorila o tome da je oružje i rat inspiriraju.

Ovu je situaciju na svojim društvenim mrežama prokomentirala tako što je napisala da su je za ovu bluzu inspirirali njeni prijatelji iz Palestine te da je bluzu nazvala palestinskom kako bi odala počast njima kao njenom izvoru inspiracije. Zanimljivo je, međutim, da to nije istaknula na svojoj web stranici, a nije ni imenovala ljude koji su pomogli o osmišljanju i izradi ovog karakterističnog veza.

View this post on Instagram

A post shared by Nili Lotan (@nililotan)

Kako bi se ogradili od cijele situacije, Nordstrom, FWD i Kirna Zabete povukli su komad iz prodaje na svojim stranicama, dok se Lotan i dalje nije ispričala niti je preuzela odgovornost za kulturnu aprocijaciju. Ipak, pridjev palestinski više ne stoji uz bluze koje su na njenoj stranici i dalje u ponudi no tradicionalni vez kojim se poslužila i dalje je tu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba