MODA

Nakon bizarnog TikTok videa iz Coacha su priznali koliko zapravo torbi i cipela uništavaju

WWD je dobio ekskluzivne izjave globalne direktorice održivosti i digitala brenda, Joon Silverstein

O videu koji se tijekom vikenda pojavio na TikTok profilu Anne Sacks poznate kao The Trash Walker, pisali smo jučer. Sacks je snimila nove Coach torbe i cipele koje je nabavila preko Dumpster Diving Mama koja prodaje komade uglavnom pronađene na otpadu. Bile su sasvim nove, ali svaki je komad bio razrezan. Sacks je u videu objasnila da je to nešto što Coach inače radi odnosno optužila ih je da svojim zaposlenicima nalažu da unište torbe i cipele kako bi ih mogli otpisati kao oštećene. Usput se i narugala Coachevom licemjernom programu za popravak torbi. Na svojim stranicama ovaj američki brend sugerira kupcima da ne bacaju svoje stare ili oštećene torbe već da ih donesu u Coach kako bi mogle biti popravljene u tzv. Coach Repair Workshopu. Sacks je rekla da će sve kupljene komade odnijeti u Coach da vide hoće li ih zaista popraviti.

Iz Coacha su se jučer oglasili tek kraćom izjavom na Instagramu u kojoj su napisali da više ne uništavaju artikle. Nekoliko sati kasnije za Women’s Wear Daily otkrili su i točno koliko se toga uništava te zašto je nezgodno da je priča objavljena baš sada kada ulažu najveće napore da se takvih navika riješe.

COACH DANAS UNIŠTAVA MANJE OD 1 POSTO ROBE

Joon SIlverstein, globalna direktorica održivosti i digitala u Coachu za WWD je rekla da je jako nesretno što je Sacks baš sada objavila taj sadržaj. Ne zato što nije istinit, djelomično jest, nego zato što brend već neko vrijeme radi na tome da se takvih starih praksi riješe što brže i efikasnije. Rekla je da su kroz svoje cirkularne programe popravili 115 tisuća artikala i vratili ih kupcima dok u 15 trgovina provide pilot projekt kroz koji od starih torbi izrađuju nove odjevne predmete. Taj bi program trebao biti uveden u još 16 trgovina do kraja mjeseca.

Rekla je isto tako da nije istina da zaposlenici moraju uništavati robu iako nije porekla da je tomu prije bilo tako. Danas se u njihovim trgovinama uništava 1 posto neželjene robe, a više od 40 posto Coach trgovina više uopće ne uništava robu.

View this post on Instagram

A post shared by Coach (@coach)

 

85 POSTO NEŽELJENE ROBE I DALJE ZAVRŠAVA NA OTPADU

Problem je, međutim, dublji i leži u tome kako uopće dođe do situacije u kojoj se sasvim dobra, ali, eto, stara roba koju nitko nije htio mora uništiti. Prema podatcima Centra za održive budućnosti Sveučilišta Columbia, 85 posto takve robe završava na smetlištima. Dizajneri su tek počeli raditi torbe koje će se u takvim okolišima moći prirodno razgraditi, no kod većine komada, posebno torbi i cipela, to i dalje nije slučaj.

Problem leži u prekomjernoj proizvodnji odnosno predikcijama trendova, it komada i toga koliko čega će kupci htjeti kupiti. Stoga dok ne počnemo proizvoditi manje i ne izmislimo biorazgradive materijale za apsolutno sve što koristimo, cirkularna industrija neće nam mnogo pomoći.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube