CRVENI TEPIH

Najljepše haljine koje su obilježile dodjele nagrade Oscar kroz povijest

Ususret 92. dodjeli Oscara, izdvojile smo najpamtljivija izdanja s crvenog tepiha te najveće filmske nagrade

Nagrada koju dodjeljuje američka Academy of Motion Picture Arts and Sciences poznatija pod imenon Oscar naredne će nedjelje, 9. veljače, biti dodijeljena 92. put u povijesti. Tu najveću nagradu filmske industrije koja se, dakako, dodjeljuje u Hollywoodu, uvijek prate izrazito glamurozna izdanja na crvenom tepihu. Prilika je to za dizajnere da pokažu svoj rad u najboljem svjetlu i izvuku ono nešto što inače ne bi imali gdje prikazati ili, još manje, prodati. No, prije svega to je trenutak u kojem glumice žele izgledati bolje nego što su ikad izgledale, posebno ako te večeri postoji šansa da se popnu na pozornicu i preuzmu zlatni kipić.

I iako se Oscari prije 90 godina nisu pratili intenzivno kao što se prate danas, uspjele smo iskopati fotografije nekih od najpamtljivijih izdanja s crvenog tepiha koja su svijet osvojila svojom začudnošću, minucioznošću ili, jednostavno, ljepotom.

AUDREY HEPBURN

Godina dodjele: 1954.

Audrey Hepburn 1954. dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu Praznik u Rimu. Za tu je prigodu apsolutno blistala u haljini svog omiljenog dizajnera, Huberta de Givenchyja.

Audrey Hepburn
Wikimedia Commons

GRACE KELLY

Godina dodjele: 1955.

Velika glumica Grace Kelly u svojoj je karijeri osvojila samo jednog Oscara i to za najbolju žensku ulogu u filmu Djevojka sa sela. Za dodjelu je te godine, baš kao i Audrey Hepburn godinu prije, odabrala haljinu Huberta de Givenchyja.

Flickr

DIANA ROSS

Godina dodjele: 1985.

Diana Ross nikad nije osvojila Oscara. Bila je nominirana 1973. za ulogu u filmu Dama pjeva blues, no redovito se rado pojavljivala na dodjelama. 1985. blistala je tijekom broja koji je tijekom dodjele otpjevala.

Diana Ross
ROB BOREN / AFP

MIRA SORVINO

Godina dodjele: 1996.

Mira Sorvino dobila je Oscara 1996. za ulogu u filmu Woodyja Allena Moćna Afrodita. I kao da je predosjećala da će te večeri dobiti nagradu, nosila je haljinu, nakit i frizuru koji prizivaju duh starog Hollywooda.

Mira Sorvino
JEFF HAYNES / AFP

LIZZY GARDINER

Godina dodjele: 1995.

Australska kostimografkinja Lizzy Gardiner 1995. dobila je Oscara za najbolju kostimografiju za film Avanture Priscille, kraljice pustinje. Nosila je tom prigodom haljinu od 254 American Express Gold kartica koja se inače trebala pojaviti i u filmu.

DAN GROSHONG / AFP

GWYNETH PALTROW

Godina dodjele: 1999.

Svi se još uvijek dobro sjećaju ružičaste haljine s potpisom Ralpha Laurena koju je Gwyneth Paltrow nosila 1999. kad je preuzela svog Oscara za najbolju žensku ulogu. O ovoj se haljini i danas priča, a fascinantno je koliko je istovremeno jednostavna i efektna da djeluje vrlo svježe i moderno i danas.

Gwyneth Paltrow
Timothy A. CLARY / AFP

RENEE ZELLWEGER

Godina dodjele: 2001.

Renee Zellweger trenutno ponovno dominira crvenim tepisima na dodjelama nagrada, a nominirana je i za Oscara za ulogu Judy Garland pa svi s nestrpljenjem čekaju da vide što će nositi u nedjelju i hoće li dobiti nagradu. 2001. bila je nominirana za ulogu u filmu Dnevnik Bridget Jones, a nosila je vintage Jean Dessès haljinu.

LUCY NICHOLSON / AFP)

JULIA ROBERTS

Godina dodjele: 2001.

Julia Roberts je 2001. kući ponijela zlatni kipić za glavnu žensku ulogu za svoju ulogu Erin Brokovich, a tom je prigodom nosila Valentino haljinu.

LEE CELANO / AFP

HALE BERRY

Godina dodjele: 2002.

Hale Berry 2002. godine postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila Oscara za glavnu žensku ulogu u povijesti. Za tu je prigodu odjenula Elie Saab haljinu s vezom koja je definitivno jedna od najpamtljivijih haljina na crvenom tepihu ikad.

Vince Bucci/Getty Images

CHARLIZE THERON

Godina dodjele: 2004.

Charlize Theron ove je godine nominirana za najbolju žensku ulogu u filmu One su bombe, a 2004. odnijela je nagradu upravo iz te kategorije za ulogu u filmu Čudovište. Pritom je nosila Dior baš kao i protekle nedjelje na dodjeli nagrada BAFTA.

Carlo Allegri/Getty Images

NICOLE KIDMAN

Godina dodjele: 2007.

Nicole Kidman je kraljica crvenog tepiha i pri izboru haljina za njega gotovo nikad ne griješi. Balenciaga haljina koju je nosila na dodjeli Oscara 2007. još uvijek je jedna od najbolje zapamćenih haljina koje je ikad nosila.

Frazer Harrison/Getty Images

ANNE HATHAWAY

Godina dodjele: 2009.

Jedno od najboljih izdanja Anne Hathaway na crvenom tepihu još uvijek je Armani Privé haljina koju je nosila na dodjeli Oscara 2009. kad je bila nominirana za ulogu u filmu Rachel se udaje. Svoj je prvi i jedini kipić dobila četiri godine kasnije za ulogu u filmu Les Miserables.

VALERIE MACON / AFP

CATE BLANCHETT

Godina dodjele: 2011.

Cate na crvenom tepihu uvijek riskira i upravo zato uvijek izgleda drugačije i – sjajno. Zato još uvijek pamtimo njenu Givenchy Couture haljinu s dodjele Oscara 2011. godine.

John Shearer/Getty Images/AFP

ANGELINA JOLIE

Godina dodjele: 2012.

A tko bi zaboravio slavnu nogu Angeline Jolie koja viri iz crne haljine na dodjeli 2012. godine? Nosila je Atelier Versace i unatoč gafu s nogom, izgeldala je sjajno.

Frazer Harrison/Getty Images/AFP

JENNIFER LAWRENCE

Godina dodjele: 2013.

Slavni pad Jennifer Lawrence dok se penje na pozornicu po svoj kipić ne bi bio tako teatralan da u tom trenutku nije nosila raskošnu Dior haljinu. I ona i haljina odmah su postale hit cijele dodjele 2013., a Jennifer je ponosno odnijela kući kipić za ulogu u filmu U dobru i u zlu.

Jason Merritt/Getty Images

Lupita Nyong’o

Godina dodjele: 2014.

Lupita je 2014. kući nosila kipić za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu 12 godina ropstva. Nosila je tada haljinu Giorgija Armanija i bila jedna od najbolje odjevenih žena cijele večeri.

FREDERIC J. BROWN / AFP

SAOIRSE RONAN

Godina dodjele: 2018.

Saoirse je blistala na svim dodjelama 2018. godine kad je bila nominirana za glavnu žensku ulogu u filmu Lady Bird. Za dodjelu Oscara odabrala je divnu ružičastu Calvin Klein haljinu te godine, a nominirana je i ove godine za ulogu u filmu Male žene.

ANGELA WEISS / AFP

LADY GAGA

Godina dodjele: 2019.

Gaga je prošle godine pomela sve crvene tepihe filmskih dodjela, a na dodjeli Oscara izgledala je famozno u haljini Alexandera McQueena i Tiffany nakitu. Kući je odnijela i kipića za najbolju pjesmu u filmu Zvijezda je rođena.

Frazer Harrison/Getty Images/AFP

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba