LJEPOTA

Muči vas višak kože na vratu? Evo kako riješiti tzv. turkey neck

Sve što trebate znati o tzv. turkey necku

Naš novi kolumnist dolazi iz područja medicine, točnije plastične kirurgije. Dr.sc. Marko Mance dr.med., specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Trenutačno je zaposlen Kliničkog bolničkog centra Rebro, a za Super1 će otkrivati sve potrebne informacije o najpopularnijim estetskim zahvatima

Iako simpatično na puranu, višak kože vrata može uzrokovati veliku nelagodu u vezi vašeg izgleda i samopouzdanja. Turkey neck (pureći vrat) je engleski naziv za višak kože na vratu koji se pojavljuje s vremenom. To je dio prirodnog procesa starenja kada koža oko vrata, brade i vilice gubi na elasticitetu i kvaliteti kožnog kolagena koji je sastavni protein naše kože. Kao i na ostatak kože na drugim dijelovima tijela, i u ovom području na starenje kože utječu genetika, gubitak tjelesne težine i izlaganje sunčevim zrakama. Vrat pokriva tanka, slaba i delikatna koža. S godinama pokreti, istezanje i sile gravitacije imaju kumulativni negativni efekt na njezinu kvalitetu. Većina osoba uoči prve znakove bora i višak kože na vratu oko 40-e godine, a to je dob kada glavni potkožni mišić vrata – platizma počne gubiti čvrstoću i snagu što rezultira vertikalnim borama vrata.

VJEŽBE KOJE MOŽETE RADITI KOD KUĆE

Srećom, postoje različite načini i tretmani za različite budžete koji su efikasni pri sprječavanju nastanka ili korekciji viška kože vrata. Ako ste tek počeli primjećivati višak kože vrata i niste skloni medicinskim tretmanima, onda su za vas pravi izbor jednostavne vježbe koje možete raditi u automobilu, na poslu ili kod kuće ispred televizije. Kao i kod ostatak tijela, redovite vježbe pomažu pri jačanju vratnih mišića, poboljšanju njihove prokrvljenosti te mogu doprinijeti poboljšanju u ranoj fazi. Sljedeće vježbe ne zahtijevaju puno vremena i mogu se prakticirati bilo gdje:

Guranje čelom

1. Postavite dlan na čelo
2. Gurajte čelo u dlan bez micanja
3. Držite poziciju 15 sekundi
4. Potom postavite obje ruke iza glave i gurajte glavu nazad s vratom, držite 15 sekundi
5. Ponovite ovu vježbu 5 puta

Žvakanje

1. Sjedite uspravno
2. Ispružite glavu tako da bradu usmjerite prema stropu
3. Sa zatvorenim ustima, žvačite 20 puta

Poljubac

1. Sjedite uspravno
2. Ispružite glavu tako da bradu usmjerite prema stropu sa zatvorenim usnama
3. Skupite usne kao da dajete poljubac
4. Opustite usne i ponovite 20 puta

Podizanje vrata (u slučaju tegoba, bolova ili problema s kralježnicom ili vratom ne preporučuje se raditi ovu vježbu)

1. Legnite na krevet s glavom preko ruba
2. S vratnim mišićima pažljivo dignite glavu s kreveta koliko god možete da vam je ugodno
3. Ponovite 5 puta
4. Odustanite ako osjećate bolove u vratu

KREME BOGATE GLUKOZAMINOM

Za one osobe koje traže nešto više od klasičnih vježbi, a nisu skloni medicinskim tretmanima, postoje razni kozmetički proizvodi namijenjeni upravo za područje vrata. Kod krema je važno spomenuti one koje u sebi sadrže N-acetil glukozamin. Prirodni oblik glukozamina se nalazi u našem tijelu. Neka istraživanja su dokazala kako kreme koje sadrže ovu supstancu zatežu, poboljšavaju kvalitetu i smanjuju hiperpigmentaciju kože vrata.

NEINVAZIVNI TRETMANI

Neinvazivni tretmani su odličan izbor za osobe koje imaju manje sitne bore ili malu količinu viška kože. Ti tretmani ne zahtijevaju puno vremena, oporavak uglavnom traje jedan dan te se mogu ponoviti više puta. Postoje različite opcije koje će vam najbolje objasniti liječnik i odlučiti koji tretman je najbolji za vas. Opcije su:

Botox injekcije
Skin booster injekcije
Ultrazvučna terapija
Radiofrekvencija
Laser terapija

Nažalost, u većini slučajeva postoji trenutak kada neinvazivni tretmani više nisu dovoljni. Te osobe uglavnom imaju višak kože koja se skuplja i visi, otkuda potječe i sam naziv – turkey neck. Ako ste odlučili napraviti sve što se može za pomlađivanje vašeg vrata, ništa ne pruža takve rezultate kao kirurški zahvat.

KIRURŠKI ZAHVATI

Kirurg će na konzultacijama objasniti koji zahvat je najbolji za vas s obzirom na stanje. Zahvati koji obuhvaćaju višak kože vrata uključuju:

Podizanje vrata
Liposukcija
Implantati brade i vilice
Podizanje lica (Lower face lift)
Presađivanje masti (lipofiling)

Višak kože vrata ili turkey neck se smatra znakom starenja i može utjecati na izgled i samopouzdanje svakoga. No ipak, postoji širok spektar opcija koji pomažu u rješavanju tog problema i nakon kojih ćete se opet osjećati ugodno noseći majicu širokog ovratnika ili haljinu s dubokim dekolteom.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube