MODA

Možda će nam ipak nešto ostati od nove modne sezone. Počeo je Tjedan mode u Kopenhagenu

Da, onaj pravi tjedan mode, s fizičkim revijama

U Kopenhagenu je jučer počeo Tjedan mode. Prvi je to fizički Tjedan mode još od ranog proljeća kada je zbog pandemije koronavirusa stao cijeli svijet pa tako i modna industrija. I dok smo u srpnju Tjedan visoke mode u Parizu pratili online, Danci su odlučili da je sasvim ok vratiti se klasičnom programu. Njihov Tjedan mode ionako traje tri dana, od 10. do 12.8., a većina revija održava se na otvorenom.

POVRATAK UOBIČAJENOM RASPOREDU MODNOG MJESECA

View this post on Instagram

An outdoor courtyard with good distance and good friends and colleagues #CPHFW before @soerenleschmidt #SS21

A post shared by Copenhagen Fashion Week (@cphfw) on

“Sretni smo što se dansko društvo otvara mnogo brže nego što smo očekivali i moguće je da se Tjedan mode u Kopenhagenu održi gotovo u istim terminima kao i svake godine. Dakako, sve naše aktivnosti su prilagođene nužnim mjerama”, rekla je u priopćenju za medije izvršna ravnateljica Tjedna mode u Kopenhagenu, Cecilie Thorsmark. U Danskoj trenutno ima 1,270 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je bilo 14,815, a preminulo je 620 ljudi. Usporedbe radi, u Hrvatskoj koja ima oko 1,8 milijuna stanovnika manje, imamo 585 aktivnih slučajeva, ukupno ih je bilo 5,649, a umrlo je 158 ljudi. No, isto treba uzeti u obzir da smo mi testirali 60,665 ljudi, a Danci 1,755,433.

Tjedan mode u Kopenhagenu ipak se ne odvija sasvim uobičajeno. Revije su kombinirane, uživo ili digitalne, ovisno o tome kako se koja dizajnerska kuća pripremila odnosno samostalno donijela odluku o tome kako će prezentirati svoju novu kolekciju. No, publika ipak ima priliku uživo pogledati revije najpoznatijih imena danske modne industrije među kojima su Ganni, Baum und Pferdgarten, By Malene Birger Skall Studio i drugi. Isključivo digitalne prezentacije održat će pak Stine Goya, Ganni, Marimekko i Rixo. Gdje ih možete pratiti pogledajte ovdje.

ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD NEW YORKA, LONDONA, PARIZA i MILANA

View this post on Instagram

#TBT to @marques_almeida AW20 show. In their commitment to sustainable fashion the duo launched reM'Ade by Marques’Almeida. The first collection was designed from a patchwork of in-house deadstock fabrics from previous M’A collections. The pilot brand aims to use own waste to reduce the number of collections per year, the minimum orders for production and create opaque supply chains. Visit the link in bio to learn more about the #PositiveFashion initiative. #LFWReset

A post shared by London Fashion Week (@londonfashionweek) on

Nakon Kopenhagena modni se svijet seli u Stockholm, potom u New York, u London pa u Milano i na samom kraju rujna u Pariz. No, u tim je velikim prijestolnicama situacija s koronavirusom puno ozbiljnija. U Parizu su maske sada obavezne i na otvorenom, SAD je na vrhu liste s najviše slučajeva zaraze od čega je trenutno aktivno više od dva milijuna, a umrlo je 166,192 ljudi. U 20 najteže pogođenih zemalja pandemijom su i Italija i Francuska. Švedska nije u tako teškom stanju, ali su ipak iz Švedske modne asocijacije odlučili da će se Tjedan mode u Stockholmu održati isključivo digitalno od 25. do 27. kolovoza. Gledati ga možemo ovdje.

British Fashion Council najavio je da će se Tjedan mode u Londonu održati od 17. do 22. rujna i to kombinirano digitalno i fizički. Međutim, nije još poznato koji će to dizajneri održati fizičke revije. Potvrđeni su i Tjedan mode u New Yorku od 14. do 16. rujna, Tjedan mode u Milanu održat će se od 22. do 28. rujna, a onaj u Parizu od 28. rujna do 6. listopada. U kojem obliku će se ondje održavati revije još nije poznato, no možemo zaključiti da će se dio programa svakako održati online.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba