MODA

Kratka povijest mode u Simpsonima

Vodimo vas kroz modne izlete najdugovječnije američke serije

Kolekciju kuće Balenciaga za proljeće/ljeto 2022. ove je sezone u Parizu pratila specijalna mini epizoda Simpsona. U mini izdanju te najdugovječnije američke humoristične i animirane serije koja ima 33 sezona i 707 epizoda, bliži se rođendan Marge. Homer, očekivano, na njega zaboravlja, a onda u zadnji čas naručuje za nju Balenciaga haljinu o kojoj je sanjala. Kreativni direktor kuće Demna Gvasalia vidi njegovu narudžbu i osobno pohrli u Springfield kako bi obradovao njegove stanovnike time što će ih odvesti na Tjedan mode u Parizu i učiniti modelima.

Iako nitko nije siguran što je Gvasalia uopće kreirao za tu proljetnu kolekciju, kritičari su se složili da je moment sa Simpsonima bio inovativan i zabavan. Savršen za postpandemijsko doba. No, to nije prvi put da su se autori Simpsona poigravali s modnom industrijom. Obitelj je već išla u Pariz na Tjedan mode, posjetili su i Pradinu instalaciju Prada Marfa u Teksasu, a jedna je epizoda u cijelosti bila posvećena Marge i njenom odnosu s jednim Chanel kostimom.

EPIZODE POSVEĆENE MODI

Osim ove mini epizode koja je kreirana posebno za Balenciagu, kroz 707 epizoda Simpsona bilo je nekoliko onih u kojima je visoka moda odigrala važnu ulogu. U 14. epizodi 7. sezone serija naslovljenoj “Scenes from the Class Struggle in Springfield” čitava se priča vrti oko jednog ružičastog Chanel kostima. Lisa i Marge pronalaze ga na rasprodaji za vrlo nisku cijenu koja je za Marge i dalje previsoka, ali ga kupuje jer ga je oduvijek htjela. Epizoda se dalje razvija tako da se njezin život sasvim mijenja, stječe novu popularnost. No, društvo je i dalje sasvim ne prihvaća pa taj kostim neprestano alterira dok on potpuno ne izgubi prvotni oblik i sasvim ne izgubi svoju vrijednost. Marge na koncu shvati da joj on nije ni trebao i vrati se svom životu kućanice, u zelenu haljinu i bijele bisere iz kojih se ne skida već 33 sezone, što je poprilično tužno za gledati.

U 11. epizodi 30. sezone pojavila se pak Prada Marfa. u toj epizodi naslovljenoj “Mad About The Toy”, Simpsoni putu kroz Teksas kad se zaustavljaju u Marfi kod Pradine instalacije Prada Marfa misleći da se radi o pravoj Prada trgovini usred ničega. Lisa im potom objasni da se ne radi o trgovini već o umjetničkoj instalacija, a Homer ne mareći za to jednostavno iskoristi priliku za odlazak na nuždu iza “trgovine”.

SIMPSONI U EDITORIJALIMA I KOLEKCIJAMA

U izdanju Harper’s Bazaara za kolovoz 2007. pojavio se još neviđen editorijal. Bio je naslovljen “The Simpsons Go To Paris With Linda Evangelista”, a u njemu su likovi iz serije “nosili” dizajnersku odjeću u Parizu. Linda je odabrana jer se radi o omiljenoj manekeni Barta Simpsona, a u editorijalu su nacrtani i Donatella Versace, Jean Paul Gaultier, Alber Elbaz, Marc Jacobs, Viktor & Rolf i Karl Lagerfeld.

Osim toga, likovi iz serije redovito se pojavljuju u kolekcijama modnih kuća. Jeremy Scott posvetio im je kolekciju za jesen/zimu 2012. godine. Virgil Abloh uvrstio ih je u kolekciju za proljeće/ljeto 2019. svog brenda Off-White. Povodom 25. godišnjice serije 2014. godine predstavljene su kolekcije za niz high street brendova među kojima su bili Joyrich, Zara, Uniqlo i Eleven Paris, a kroz godine su kolekcije s njihovim likovima imali Asos, Forever21 i niz drugih. Balenciaga je to samo potvrdila – Simpsoni su ikone i to će zauvijek ostati.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube