MODA

Kim je na Met Galu stigla u haljini u kojoj je Marylin Monroe pjevala Kennedyju. Ovo je priča o njoj

Kim se baš i nije držala zadanog dress codea iz pozlaćenog doba, ali je pogodila u srž američke mode i popularne kulture

Kad je 23. travnja ove godine Kim Kardashian posjetila Ripley’s Believe It or Not muzej u Orlandu i zadržala se tamo tri sata, Reddit se zapalio. Prije toga Kim je u medijima govorila da će nositi haljinu koja se ne može prekrojavati i mijenjati na bilo koji način i fanovi su već znali – nosit će haljinu u kojoj je Marylin Monroe pjevala Happy Birthday Johnu Kennedyju, a koja se čuva upravo u muzeju koji je posjetila krajem travnja. Nagađanja su se ovaj put pokazala točnima, Kim je zaista sinoć zakoračila na crveni tepih Met Gale u čuvenoj haljini iz 1962., godine u kojoj je slavna glumica i preminula.

Kim je na ideju za ovu haljinu došla nakon prošlogodišnje Met Gale u rujnu na koju je stigla u crnom Balenciaga izdanja s pokrivenim licem. Tada nije poštivala temu o američkoj modi pa je za ovu godinu, kako je rekla za Vogue, odlučila odjenuti najameričkiju stvar koja joj je pala na pamet.

KAKO JE NASTALA SLAVNA HALJINA

Originalna haljina bila je jedna od prvih uspješnica slavnog američkog modnog dizajnera i kostimografa Boba Mackeyja. Mackey je u to doba radio za holivudskog kostimografa Jeana Louisa koji ga je zatražio da mu napravi skicu za haljinu koju će Marilyn Monroe nositi 1962. kako bi otpjevala Happy Birthday Johnu F. Kennedyju na proslavi njegovog 45. rođendana u Madison Square Gardenu u New Yorku. Mackie ju je nacrtao, Louis realizirao, a haljina je bila vrlo kontroverzna jer u to doba se prozirne haljine nisu nosile, posebno ne u takvim svečanim prigodama. Na snimkama njezinog nastupa mogu se čuti uzdasi publike koja se šokirala kad je Monroe skinula bijelo krzno koje je nosila preko haljine.

Bob Mackey kazao je za Vogue da nije imao pojma što i za koga je nacrtao dok u novinama nije vidio fotografije s događaja. “Marilyn je izgledala sjajno i postigla je upravo ono što je htjela. Jer Fox Studios nije joj dao da nosi ništa što previše otkriva tijelo u filmovima zbog prijašnjih skandala s nagim fotografijama. Ali tad joj više nije bilo važno, ionako je već dobila otkaz.” Glumica je navodno platila 1.440 dolara za haljinu u to doba, a ona je na aukciji kuće Christie’s 1999. prodana za više od milijun dolara. No, ponovno se našla na aukciji kuće Julien’s 2016. godine kada je prodana za 4.8 milijuna dolara i tako postala najskuplja haljina na svijetu. Kupio ju je Ripley’s Believe It Or Not muzej u kojem se i danas čuva.

KIM JE POVIJESNU HALJINU NOSILA SAMO NEKOLIKO MINUTA

Kim kaže da nije bilo teško doći do haljine budući da je sama vlasnica nekoliko komada koji su pripadali JFK-u i poznaje vlasnika kuće Julien’s koji ju je spojio s vlasnikom muzeja Ripely’s. Haljina se tamo čuva u sefu u kojem je kontrolirana vlaga između 40 i 50 posto te se temperatura drži na 20ºC kako bi se haljina što dulje očuvala u najboljem mogućem stanju. Kim je prvo probala repliku kako bi utvrdili hoće li joj pristajati original, a onda su joj trebali poslati originalnu haljinu koju će nositi na Met Galu. Međutim, replika joj nije pristajala i imala je dvije opcije – ili smršavjeti ili pronaći nešto drugo za nositi. “Bilo je ovo ili ništa”, rekla je za Vogue i otkrila da je zaista bila na strogoj dijeti bez šećera i ugljikohidrata nekoliko mjeseci te dvaput dnevno nosila sauna odijelo i uspjela je. Haljina je na kraju savršeno pristajala. No, Kim ju je nosila samo nekoliko minuta.

Budući da ni ona ni muzej nisu htjeli riskirati da se haljina na bilo koji način ošteti, Kim je do muzeja stigla u kućnom ogrtaču u kojem je kroz koridor skriven od pogleda i fotografa ušla do male soba za fitting koja je ispred Meta instalirana samo za nju i samo za ovu prigodu. U njoj se uz pomoć konzervatora u bijelim rukavicama odjenula u originalnu haljinu, prošetala stepenicama ispred fotografa i čim je stigla na vrh, prije ulaska u Met, ponovno se presvukla, ovaj put u repliku. I tako je postala jedina osoba koja je, osim Monroe, nosila ovu slavnu haljinu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube