MODA

Kako je Barbiecore zahvaljujući Greti Gerwig postao novi ljetni trend

Film Barbie američke redateljice još nije ni snimljen, ali su fotografije kombinacija sa snimanja pokrenule novi val popularnosti stila slavne lutke

Iako se o njemu priča još od 2019., tek je u srpnju prošle godine potvrđeno da će Greta Gerwig režirati novi film o Barbie. Snimanje je počelo ove godine s Margot Robbie i Ryanom Goslingom u ulogama Barbie i Kena. Ništa o radnji javnosti nije poznato, ali su nostalgične fotografije Robbie i Goslinga odjevenih u kombinacije koje je Barbie lutka nosila u osamdesetima, potaknule stvaranje novog trenda koji je na društvenim mrežama nazvan Barbiecore. Margot Robbie odjevena u kombinaciju inspiriranu kaubojskim stilom ili neonski triko za rolanje, dakako sve u tonovima ružičaste, nadahnuli su korisnike društvenih mreža da i oni izvuku svoje najružičastije kombinacije i priključe se Barbiecore trendu.

Fotografije sa snimanja filma Barbie možda su imale najjači utjecaj na publiku jer nijedan marketinški trik ne djeluje tako dobro kao nostalgija, no nisu jedine koje su zaslužne za stvaranje ovog novog ljetnog trenda.

VALENTINO I RUŽIČASTA

Trendovi se još uvijek (i nadamo se da će tako i ostati) rađaju na modnim pistama odnosno u radovima svjetski priznatih modnih dizajnera. Kreativni direktor kuće Valentino, Pierpaolo Piccioli, tako je u ožujku na Tjednu mode u Parizu na pistu poslao 48 ružičastih (i 33 crne) kreacija i to je bila njegova čitava paleta boja za jesen 2022. godine. “Čitao sam knjigu o talijanskom umjetniku Fontani koji je izrezivao svoj rad – ne da bi ga uništio nego da bi stvorio nove prilike, nove dimenzije”, rekao je Piccioli o tome kako je došao na ideju da napravi ružičastu kolekciju i ružičasti set na kojoj će biti prikazana i točno pogodio smjer razmišljanja koji svijetu sada treba.

Dok rat u Ukrajini i dalje traje, SAD se vraća vrijednostima iz šezdesetih, a broj zaraženih od koronavirusa diljem svijeta ponovno raste, ljudi žude za ružičastim naočalama kroz koje će jednog dana ponovno gledati. Picciolijeva kolekcija moćan je podsjetnik na to, no nismo sigurni kolika je utjeha. Ipak, prigrlile su je brojne zvijezde te smo u monokromatskim ružičastim komadima iz kolekcije već vidjeli Zendayu, Simone Ashley, Duu Lipu, Lizzo, Sebastiana Stana, a Laura Pausini je dok je vodila Euroviziju ove godine nosila je dvije različite kreacije.

OD KIM DO MEGHAN FOX

Ovog su tjedna na premijeru njegovog dokumentarca Life In Pink, Machine Gun Kelly i Meghan Fox stigli odjeveni u ružičaste kombinacije koje su evocirale stil Barbie i Kena. Megan je nosila Haljinu Nensi Dojake dok je Kelly odabrao kombinaciju mladog londonskog dizajnera Cheta Loa. Glumica je i idućeg dana viđena u kombinaciji inspiriranoj Barbie, nosila je komplet brenda The Andamane i L’Alingi torbicu. Popularizaciji Barbiecorea pridonijela je ove sezone i Hailey Bieber koja se fotografirala u ružičastom korzetu kuće Versace kao i Kim Kardashian. Kim je postala zaštitno lice kuće Balenciaga te se za Instagram fotografirala u njihovim čizmama tajicama od likre, kratkom gornjem dijelu trenirke i s Hourglass torbom. Naravno, sve je bilo u tonovima ružičaste uključujući i pozadinu na kojoj ju je fotografirala kćerka North.

I sve to djeluje vrlo zabavno, no čini se kao da svi zaboravljaju da je Barbie godinama bila sinonim za nerealne standarde ljepote i razvijanje negativnih emocija prema vlastitim tijelima u ranoj dobi kod djevojčica. Iskoraci koje tvrtka Mattel u posljednjim godinama čini prema inkluziji svih oblika tijela, rasa i roda zaista su pohvalni, no Barbiecore koji je prisutan danas i dalje počiva na nostalgiji koju vežemo uz Barbie, a ne na onome što je onda danas. Film Grete Gerwig mogao bi biti ohrabrujuć korak k mijenjanju percepcije i stvaranju neke nove Barbie. Film stiže 21. srpnja 2023. godine.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube