HRVATSKA MODA

Jet Lag se vraća na modnu pistu. Posjetile smo dizajnericu Jasminu Arnautović par sati prije revije

Posjetile smo dizajnericu brenda Jet Lag, Jasminu Arnautović u njezinom ateljeu na zagrebačkom Jarunu par sati prije povratničke revije

Brend Jet Lag postoji od 2011. godine, a utemeljila ga je dizajnerica Jasmina Arnautović u zlatno doba Cro-à-Portera i hrvatske modne scene. Nakon odrađene dvije samostalne kolekcije udružuje se s Majom Virgej Novak te rade kao kreativni duo Jet Lag punih osam modnih sezona, a onda su odlučile krenuti svaka svojim poslovnim putem. Zadnju kolekciju brend Jet Lag je prikazao hrvatskoj publici 2016. u zagrebačkom Kaptol centru na zajedničkom modnom projektu Fashion Weeka Zagreb i Cro-à-Portera.

Danas nema ni Fashion Weeka ni Cro-a-Portera, a dizajnerica Jasmina Arnautović nakon tri godine pauze ponovno predstavlja svoju novu Jet Lag kolekciju i to u sklopu modnog projekta Zagreb Fashion Destination. Mi smo je, naravno, vidjele prve, a dizajnerica nam je ispričala što se u međuvremenu događalo na kreativnom i poslovnom planu.

Inozemni uspjeh

Iako tri godine nije bila prisutna s novom kolekcijom Jasmina nije kreativno mirovala. “Jedan kreativni posao vodi k drugome. Tako sam se okušala u raznim ulogama od stilističkog aspekta, do kostimografije, izrade kostima za reklame i video igrice za strano tržište, a uz sve to paralelno radim vlastitu dizajnersku odjeću za svoj brend. Sva ta iskustva otvorila su mi novi pogled na kreativni dio posla, na nove mogućnosti, na korištenje novih materijala itd. Jest da sam se u jednom trenutku malo više orijentirala na ovaj drugi, isplativiji segment iz kojeg dobit ulažem u vlastiti dizajnerski posao vezan za Jet Lag.”

aleksandar selak

Jasmina kaže kako joj se prošle godine pružila prilika da se proširi na američko tržište. “Vlasnik i osnivač modne PR agencije Regard Style House te istoimenog magazina ponudio mi je suradnju i predložio da muške kreacije izlažem u njihovom showroomu u Los Angelesu. Na kraju se to ispostavilo kao super potez jer su mnogi američki celebovi odabrali upravo moje kreacije za intervjue i editorijale u magazinima, ali i za pojavljivanja na crvenom tepihu. Jedna od najvećih zvijezda je svakako Jessie T. Usher koji glumi u mega popularnom filmu Shaft uz bok s legendarnim Samuel L. Jacksonom koji je u intervjuu za LA Times nosio upravo Jet Lag hlače.”

Nova urbana kolekcija inspirirana Dalmacijom

Jasmina kaže kako se zaželjela forme revije kao prikazivanja kolekcije te iako će nova kolekcija završiti u showroomu u Los Angelesu, želi je prvo predstaviti domaćoj publici. Jedan od bitnih razloga za to svakako je i inspiracija za novu kolekciju koju je pronašla u Dalmaciji. “Uklopila sam dalmatinske motive poput mramora ili rozete sa Šibenske katedrale u svoje kreacije. Koristim puno tehnike našivavanja i patchworka dok su materijali većinom prirodnog sastava. Većinom je to pamuk, ima dosta pamučnih tafteva, ali i trapera. Koristim dosta umjetnog krzna koje se pojavljuju na jaknama i kaputima u tri dužine. Što se kolorita tiče dominiraju zemljane boje s intruzijama pastelnih nijansi poput ružičaste i plave.”

Prvi pogled na kolekciju vas nikako ne ostavlja ravnodušnim, a mene su posebno oduševili genijalni korzeti od trapera koji su punjeni tj. potporu im čine plastične slamčice. Još jedan komad koji moram izdvojiti je haljina od tafta u obliku cvijeta koja zbog pravilne upotrebe materijala nije podložna savijanju i stoji čvrsto u obliku, a posebno joj je atraktivan stražnji duboko rezani dio.

aleksandar selak

Urbana ulična estetika

Jet Lag je jedan od prvih hrvatskih street style brendova čiji urbani DNA dizajnerica njeguje i dalje. Nije na odmet informacija kako je ovaj brend prije otprilike pet godina među prvima na hrvatskoj modnoj sceni isfurao tenisice uz suknje i haljine, a danas je to glavni modni trend koji nove apsolutno svi. Sve to ukazuje na kreativnu otvorenost brenda od samih početaka, ali i na stilističku podlogu kojima dizajnerica super barata, a važna je karika u predstavljanju zaokružene kolekcije. Na reviji će biti prikazano 16 odjevnih kombinacija, od čega je osam ženskih i osam muških.

aleksandar selak

Mi se jako radujemo povratku Jet Laga na domaću pistu, a želimo i što više inozemnih uspjeha koji su ove godine uslijedili kao potvrda kvalitetnog i predanog rada. Pitala sam Jasminu je li nervozna budući da ipak tri godine nije imala reviju. “Kada radiš posao koji voliš, a posebno kada je kreativan naravno da uvijek iščekuješ reakcije struke, publike i potencijalnih klijenata. Ne mogu reći da imam tremu, ali onaj osjećaj ushićenja svakako postoji. Jedva čekam super druženje i razmjenu iskustava u backstageu s ostalim dizajnerima i modelima, naravno. To je ono što me oplemenjuje i veseli.” Ostavili smo Jasminu da obavi zadnje prepravke pred reviju nakon odrađenih fittinga s modelima, a mi jedva čekamo večerašnju reviju da doživimo kompletno Jet Lag iskustvo.

aleksandar selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba