BEAUTY TEST

Isprobala sam hit tretman pomlađivanja lica vlastitom krvnom plazmom. Oduševljena sam

Da, morate vaditi krv i pretrpjeti koji ubod iglicom (ili više njih), ali sve bih ponovila bez imalo razmišljanja

Otkako sam se počela približavati 30. godini krenula sam intenzivnije razmišljati o njezi lica. Nipošto se ne smatram skincare fanatikom koji mora isprobati baš svaki proizvod ili beauty tretman koji se pojavi na tržištu, ali ipak me zanimaju oni koji prođu test vremena i o kojima se ne prestaje pričati. Upravo sam zato bila oduševljena kad mi se pružila prilika da isprobam PRF tretman pomlađivanja kože, široj javnosti znan i kao tzv. vampire lifting u koji se kunu svi od Kim Kardashian West do Bar Rafaeli. Pridjev ‘vampirski’ dobio je zato što uključuje krv, ali osim ako stvarno nemate velikih problema s pojavom krvi kao takve, vjerujte mi da to vas to ne mora brinuti.

Na konzultacije sam otišla kod Aleksandre Pavelić, doktorice dentalne medicine koja vodi Dental Pavelić, a koja je licencu za izvođenje PRF dobila pri Hrvatskom društvu za estetiku lica.

“Lijepi bijeli zubi nisu sve što od nas zahtjeva moderna stomatologija. Svi zahvati koji se rade u usnoj šupljini, neovisno o stupnju složenosti, ne smiju narušiti opće zdravlje pacijenta, a nastoji se da oporavak od težih zahvata bude brz. Najbolji za cijeljenje sustava je biomaterijal kojeg nam priroda pruža a mi smo ga sposobni na pravi način iskoristiti”, pojašnjava mi odakle tretmani lica u ponudi dentalne ordinacije.

Što je PRF metoda i zašto je toliko popularna

I upravo tu u priču ulazi PRF (eng. platelet rich fibrin, hrv. trombocitima obogaćen fibrin), biomaterijal široke primjene u oralnoj kirurgiji zbog toga što potiče i ubrzava zacjeljivanje mekog i tvrdog koštanog tkiva. Koristi se, doznajem, za očuvanje kosti nakon vađenja zuba, regeneraciju tkiva i kosti, kod podizanja dna maksilarnog sinusa te prekrivanja ogoljelih zubnih korjenova.

“Primjena PRF-a je široka – u parodotologiji i oralnoj kirurgiji za regeneraciju kosti i sluznice, u ortopediji za otklanjanje boli i upala te bolju pokretljivost, za tretman vlasišta kod osoba koje nisu u potpunosti izgubile kosu i za estetske tretmane na licu (dekokolteu, vratu i rukama) gdje se primjenom PRF-a putem mezoterapije i nadopunjavanja stimulira stvaranja kolagena i elastina u vašoj koži pa time i obnavljanje kvalitete kože koja se s godinama gubi. Lice (dekolte, vrat i ruke) dobija svježi izgled, bore su lagano prirodno popunjene, mimika lica je zadržana, a koža je sjajnija i zategnuta”, priča Pavelić.

Dobivena plazma nakon centrifugiranja
Aleksandar Selak

Dok procesuiram sve ove stručne izraze, ne mogu ne pitati ono što me zapravo najviše zanima – zašto je PRF metoda pomlađivanja toliko dobra i popularna, što PRF čini drugačijim od ostalih tretmana koji koriste plazmu. Odgovor koji dobivam vrlo je konkretan; PRF je tzv. pametni derivat krvi koji koji iz vlastite krvi bez primjesa (aktivatora i antikoagulantnih sredstava) iz tri bitna sastojka izvlači najbolje. Trobocite koji otpuštaju faktore rasta, leukocite, koji su nosioci matičnih stanica (prisutnih jedino u PRF-u) i odgovorni su za regeneraciju krvnih žila (bez čega nema obnavljanja tkiva) te na poslijetku fibrinsku mrežicu koja taj multipotentan biomaterijal drži na okupu dovoljno dugo da potakne vlastito tkivo na regeneraciju.

Tretman se radi u tri navrata kroz period od dva mjeseca

Izvlačenje krvne plazme kroz iglu povezanu s plastičnom špricom
Aleksandar Selak

Doktorica Pavelić u PRF tretmanu koji sam testirala kombinira i ubrizgavanje krvne plazme u potkožno tkivo s microneedlingom koji se radi pomoću Dermapena (potiče tzv. mikro ozljede kože koje potiču regeneraciju), koji je već sam po sebi jedan od danas traženijih beauty tretmana uopće. U razgovoru mi preporučuje da tretman odradimo u tri navrata, s približnim razmakom od dva tjedna između svakog, nakon čega je efekt vidljiv i do godinu i pol dana.

Aleksandra Pavelić, dr.med.dent.
privatna arhiva

“Moram reći da je ovaj tretman pomlađivanja izuzetno učinkovit, ali ne na način da se mijenjaju mimika ili karakter samog lica. Ne dodajemo licu volumen niti mu mijenjamo dimenzije. Kožu naprosto hranimo, činimo debljom, svježijom i nahranjenijom. Jednako se preporučuje i mlađim osobama, od neke 25. godine, ali onim starijima. Drugim riječima, svima onima koji žele izgledati odmorno i svježe, nikako promijenjeno”, poručuje i dodaje da PRF, osim kod bora, dobro djeluje i na razne ožiljke, poput onih od akni. Što se mene tiče, dodatno uvjeravanje nisam trebala, i pao je dogovor za prvi susret.

Evo kako cijeli proces tretmana točno izgleda

Nakon što sam došla u ordinaciju i udobno se smjestila, krenulo se prvim korakom, čišćenjem lica. Nakon toga se na lice stavlja blagi piling koji služi otvaranju pora, odnosno boljem prianjanju anestetske kreme, a onda i samog tretmana. Jednom kad piling odradi svoj zadatak, na lice se stavlja spomenuta anestetska krema, a na licu stoji 20 minuta. Tijekom tog perioda kreće se i s vađenjem krvi, i to u posebno kalibrirane sterilne epruvete koje se potom stavljaju u aparat za centrifugiranje.

Desetak minuta kasnije, dobiveni želatinozni pripravak izvlači se u šprice, a doktorica kreće pobliže promatrati lice i tražiti nepravilnosti na koje bi se moglo djelovati, uz upozorenje da su neki dijelovi lica bolniji od drugih. Ubode u čelo tako ćete osjetiti mnogo intenzivnije od onih u obrazima, no sve skupa traje vrlo kratko, može se izdržati, a doktorica je doista vrlo pažljiva i obzirna.

Početno pripremanje i čišćenje lica
Aleksandar Selak

Nanošenje anestetske kreme
Aleksandar Selak

Vađenje krvi
Aleksandar Selak

Prva faza mog prvog tretmana uspješno je završena, pa slijedi microneedling. Dok asistent lije preostalu plazmu po licu, doktorica radi svojevrsno zaglađivanje lice uz pomoć 16 nano iglica na Dermapenu, koje na nekim dijelovima lica ulaze dublje (do 2,5 milimetra), a na nekima pliće (milimetar ili milimetar i pol), ovisno o debljini i osjetljivosti kože.

Kad se prođe cijelo lice, na licu će vam još malo ostati plazma, i dobit ćete ohlađenu, hranjivu sheet masku koju ćete držati dvadesetak minuta. I nakon skidanja maske mi je na licu ostalo nešto plazme, a doktorica me savjetovala da je, ako je moguće, ne umivam barem još sat vremena, za maksimalni efekt.

Ubrizgavanje krvne plazme na željena područja
Aleksandar Selak

Microneedling Dermapenom
Aleksandar Selak

Hladna hranjiva maska kao posljednji korak
Aleksandar Selak

Prvi su rezultati, doznajem, vidljivi kroz dva tjedna, taman u vrijeme kad mi slijedio idući tretman. Činilo mi se da mi je lice nekako svježije, ali u tom periodu ne bih to mogla sa sigurnošću tvrditi. No, nakon što sam odradila i drugi tretman, koji je izgledao identično kao prvi, dileme nije bilo – kolegica me doslovno pitala što sam radila s licem jer mi nikad nije izgledalo toliko dobro. Kod mene bore nisu bile previše vidljive, ali bilo je tu pora i sitnih ožiljaka koji su sad već gotovo posve nestali, pa prema preporuci doktorice na trećem tretmanu radim samo microneedling, koji će već sam po sebi, s obzirom na novo stanje moje kože, biti dovoljan.

Zaključak

Cijena tri tretmana iznosi 4000 kuna, a po mom skromnom mišljenju oni apsolutno vrijede tih novaca. Nijedno čišćenje lica, maske, hijaluronski tretmani ni mikrodermoabrazije na mom licu nisu postigli toliko konkretan efekt. Gotovo je svejedno nosim li toniranu kremu ili ne, koža mi djeluje zdravo i odmorno, a moram priznati i da je PRF debelo premašio moja očekivanja. Savjetovala bih ga svima koji žele izgledati bolje, a nisu pobornici sintetskih filera i čestih odlazaka na estetske tretmane. Nećete izgledati 10 godina mlađe, ali ćete izgledati maksimalno dobro koliko je prirodno moguće – meni i više nego dovoljno.

Izgled kože nakon tretmana
Aleksandar Selak

Izgled kože nakon tretmana
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba