Jesen 2019.

Inovativna Stella McCartney, vječni McQueen i kraj Tjedna mode u Parizu

U Parizu je jučer završio Tjedan mode, a evo što smo ondje vidjeli

Osim emotivne revije na kojoj je prikazana posljednja kolekcija Karla Lagerfelda za Chanel, posljednjih dana Tjedna mode u Parizu vidjeli smo divne kolekcije. Među njima su ona Stelle McCartney koja na prvo mjesto stavlja održivost, zatim one kuća McQueen, Louis Vuitton

ZAŠTO SVI DIZAJNERI NE KOPIRAJU STELLU MCCARTNEY?

Voda nam je došla do grla. Planet nikad nije bio zagađeniji, a drugi najveći krivac za to nakon nafte, je modna industrija. Stella McCartney to jako dobro zna i trudi se mijenjati industriju već godinama, ali čini se da taj glas ne dopire do njezinih kolega. Možda će nakon ove kolekcije.

Za jesen i zimu 2019. godine Stella McCartney želi da nosimo samo održive odjevne predmete. Što to znači? Konkretno umjetna koža od organski uzgojenog korjenja gljiva, viskoza od drveća iz švedskih šuma koje se uzgajaju u uvjetima održivog razvoja, vintage majice pretvorene u materijal za pletivo. I sve je to upakirano u promišljen dizajn i moderne siluete koje se mogu nositi svaki dan. Održivost je moguća i nužna. Bravo, Stella.

BESPRIJEKORNI ALEXANDER MCQUEEN

Sarah Burton je zaista jedina moguća nasljednica Alexandera McQueena. Iako se ne posvećuje konceptima do te mjere do koje je išao McQueen, niti organizira performanse umjesto revija, Burton je brend McQueen pretvorila u moćnu modnu kuću koja kreira odjeću za moderne žene kojima je stalo do onoga što nose. Osim toga, konstantno istražuje McQueenovo i svoje podrijetlo. Svaki komad koji pošalje na pistu je besprijekoran od crteža preko kroja do izbora materijala i izrade. Na njihovoj reviji nećete vidjeti loš fitting jer je koliko god punka bilo u pojedinim komadima, svaki mora stajati bez greške i to neovisno je li izrađen od popelina, vune ili, u slučaju jedne haljine u novoj kolekciji, glatke kože.

Da bi sve to uspjeli, Burton je svoj dizajnerski tim opet vodila na istraživačka putovanja diljem Velike Britanije, ovaj put posebno na sjever Engleske. Zato smo u novoj kolekciji vidjeli vez rijetkih ptica čija su staništa u sjevernoj Engleskoj, bijele haljine inspirirane sufražetkinjama iz gradova oko Manchestera gdje je Burton odrasla, i punk, punk, punk.

SANJIVA MIU MIU

Pradina mlađa sestra jučer je prikazala novu kolekciju na posljednjem danu Tjedna mode u Parizu. U središtu nove kolekcije bili su plaštevi i kaputi, bogate teksture koje su dječački šarm Pradinih krojeva i stylinga digle na raskošniju razinu. Miu Miu doista izgleda kao da za njih dizajnira neka mlađa Prada što dovoljno govori o njezinom dizajnerskom umijeću.

Nova kolekcija je ostvarenje snova svake odvažne mlade djevojke koja želi nositi dizajnersku odjeću, ali i pritom izgledati drugačije, a ne uniformirano u Balenicaga tenisicama kao sve ostale mlade djevojke koje nose dizajnersku odjeću. To su odražalave i frizure, maskirni uzorak, haljine od prozirne organze nošene preko minijaturnih kombinezona. Domišljato, svježe, jednostavno Prada.

SVJEŽ i ODVAŽAN LOUIS VUITTON

Revija Nicolasa Ghesquierea za Louis Vuitton zatvorila je jučer Tjedan mode u Parizu, a dizajner je vjerojatno najbolje što se moglo dogoditi brendu. Toliko dobro razumije njihov kod, njihovo nasljeđe. “Kad sam došao u Louis Vuttion, pitao sam se je li Louis Vuttion samo bazična odjeća?” rekao je, a rezultati prodaje potvrđuju mu da definitivno nije, te da je on na pravom putu, piše Vogue.

U novoj kolekciji istraživao je siluete iz osamdesetih godina, odnosno općenito razdoblje prije interneta i antropocene koja nam je donijela ovu zbunjujuću svakodnevicu. Eksperimentirao je s patchworkom, kombinacijama različitih uzoraka i teksutra i, na kraju, dobio jednu zaista zanimljivu kolekciju koju će odvažne ljubiteljice Louisa Vuttiona rado nositi.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba