MODA

Givenchy u novoj kolekciji ima ogrlicu koja izgleda kao omča za vješanje. Nosila ju je crna manekenka

Iz kuće se još nisu očitaovali o ovom gafu kroz kakav je 2019. već prošao Burberry

U doba cancel kulture, pomislli biste da modne kuće imaju čitave timove koji pomno analiziraju sve poteze, komade i suradnike kako im se ne bi potkralo ništa zbog čega bi ih internet mogao otkazati. No, u Givenchyju ove sezone kao da nitko nije mario za to hoće li ih netko otkazati, a još manje za poštovanje prema drugim kulturama, posebno afroameričkoj. Na reviji koja je održana sinoć predstavili su dvije ogrlice koje izgledaju poput omče za vješanje. Jedna je srebrna, a druga zlatna te je upravo nju nosila crna manekenka.

Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Omča za vješanje jedan je od najjezivijih simbola mržnje prema Afroamerikancima, ona je simbol linča. Prema NAACP-u između 1882. i 1968. linčevano je više od 4.700 ljudi, a skoro 73 posto njih bili su Afroamerikanci.

Britanska kuća Burberry 2019. je u svojoj kolekciji predstavila hoodie s vezicom koja je ličila na omču za vješanje zbog čega su se našli na meti kritika kupaca, medija i korisnika društvenih mreža. Instantno su se ispričali i povukli iz prodaje sve komade te ih spalili. Givenchy još nitko osim Diet Prade, nije ni prozvao i pitanje je hoće li isprike uopće biti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube