MODA

Drugi dan Tjedna mode u New Yorku obilježila je famozna kolekcija Gabriele Hearst

Dizajnerica pomiče granice održivog modnog dizajna

Od srijede do nedjelje ovog tjedna ljubitelji mode uživaju u revijama Tjedna mode u New Yorku koji se nakon dvije sezone digitalnih revija, napokon vratio u punom sjaju. Revije uživo ponovno su tu, a tko je svojim kolekcijama otvorio ovosezonsko izdanje, pogledajte ovdje.

Drugi dan protekao je također nabijen uzbuđenjem. Nakon dvije sezone digitalnih revija, Jeremy Scott jučer je napokon održao reviju uživo. Predvođene Gigi Hadid, manekenke su šetale pistom odjevene u komade inspirirane čajankama, nostalgijom za djetinjstvom te serijom Dadilja. Rezultat je pomalo infantilna kolekcija. Teško je zamisliti žene koje si mogu priuštiti Moschino, kako nose pastelno ružičaste mini haljine s printom plišanih medvjedića. No, Scott valjda poznaje svoju publiku bolje od svih.

Gabriela Hearst bila je apsolutno oduševljenje drugog dana Tjedna mode u New Yorku. Za kolekciju ju je inspirirala američka self-made kolekcionarka umjetnosti, Hester Diamond. Angažirala je blisku prijateljicu da napravi ilustracije za pojedine odjevne predmete, a čak je i neke crteže svoje kćeri pretvorila u heklane detalje i vez, točnije pretvorile su ih Manos Del Uruguay, grupa obrtnica iz njezinog rodnog Urugvaja s kojima redovito surađuje. Surađivala je i s Navajo Indijancima koji su joj izradili pletivo i vez, a glavni fokus u kolekciji opet je bila održivost.

Oko 40 posto kolekcije napravljeno je od tzv. deadstock materijala odnosno ostataka i otpada u proizvodnji, a posebna je pažnja pridana prirodnim bojama. Navajo Indijanci sami boje svoje tkanine i Hearst je od njih mnogo naučila te se i dalje divi činjenici koliko prirodne boje mogu biti jarke.

Poseban je dan jučer bio i za Carolinu Herreru. 82-godišnja dizajnerica pokrenula je vlastiti brend na nagovor čuvene urednice Voguea Diane Vreeland, prije 40 godina. Jučerašnja kolekcija za proljeće 2022. bila je stoga hommage nekim od njezinih poznatih komada iz osamdesetih, no kreativni direktor Wes Gordon dao si je oduška i predstavio i niz modernijih, iako opet vrlo glamuroznih, komada. Kako je to izgledalo pogledajte u videu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba