LJEPOTA

Sadržaj omogućava Delmerion

Donosimo 10 najvažnijih stvari koje treba znati o zaštiti od sunca. Evo detalja

Osigurajte si nesmetano uživanje u suncu i nadolazećim ljetnim danima

Sunce je nedvojbeno najvažniji čimbenik za održivo postojanje svakog oblika života na ovoj planeti. Ipak, budući da ne želimo vidjeti njegovu “tamnu stranu”, potrebno je biti informiran o tome kako pravilnom upotrebom zaštitnih krema za sunce bolje zaštititi sebe i svoju obitelj. Zato u nastavku donosimo 10 najvažnijih stvari koje treba znati o zaštiti od sunca, kako bi sunce moglo zauvijek ostati naš najbolji prijatelj.

1. Koja je razlika između UVA i UVB zračenja?

UVA zračenje je odgovorno za starenje kože. Ne izaziva opekline ili tamnjenje, ali zalazi dublje u slojeve kože i uništava kolagen i elastin, uzrokujući prerano starenje i oštećujući DNK kože. Također, važno je naglasiti da UVA zračenje ima isti intenzitet tijekom cijele godine te ima sposobnost prodiranja kroz oblake i staklo. S druge pak strane, UVB zračenje je ono koje nas čini preplanulima, izaziva opekline, tamnjenje i crvenilo kože te prilikom apsorpcije oštećuje DNK kože. Ova vrsta zračenja je intenzivnija u proljeće i ljeto.

2. Što je infracrveno zračenje (IR)?

Infracrveno zračenje (IR) uključuje toplinu sunca koja je neophodna za svaki znak života na zemlji i čini ljude sretnima tijekom sunčanog dana. Međutim, istraživanja su pokazala da produženo izlaganje infracrvenom zračenju može uzrokovati oštećenja na koži jer ubrzava prerano starenje aktivirajući enzim koji razbija kolagen i uzrokuje oštećenja u stanicama DNK.

3. Zašto nam je potrebna zaštita od sunca širokog spektra?

Osim UVA, UVB i IR zračenja, sunčeva svjetlost uključuje i plavu svjetlost koja je dio vidljive svjetlosti. Dugotrajno izlaganje plavoj svjetlosti može uzrokovati oštećenja na koži jer aktivira stvaranje slobodnih radikala povećavajući oksidacijski stres u stanicama, čime se pospješuje fotostarenje – bore, tamne mrlje i slično. Istodobno, ono smanjuje koncentraciju antioksidansa na koži, dok kod tamnijeg tena povećava pigmentaciju. Sve vrste zračenja izrazito su štetne za kožu te je stoga za učinkovitu zaštitu potrebno koristiti kremu za sunčanje za zaštitu širokog spektra (UVA, UVA, IR, plavo svjetlo).

4. Zašto su važni hidratantni aktivni sastojci?

PROMO

Koža koja je izložena suncu je krhka i osjetljiva te joj je potrebna intenzivnija hidratacija u odnosu na neizložena područja kože jer sunce uništava vitalne lipide kožne barijere i ubrzava isparavanje vode. Kako bi se održala visoka razina hidratacije kože dok boravimo na suncu, SPF krema za zaštitu od sunca mora sadržavati dodatne hidratantne sastojke kako bi se nadoknadile zalihe vode u koži i regenerirala hidrolipidna barijera kože. APIVITA BEE SUN SAFE kreme za sunčanje sadrže mehanizam hidratacije koji pokreće morska alga Laminaria digitata (hidrolizirana), koja jača NMF kože, restrukturira i ojačava kožnu barijeru te obnavlja zalihe vode. Dakle, uz BEE SUN SAFE koža održava hidrataciju, elastičnost i osjećaj ugode, čak i pod jakim suncem.

5. Imaju li kreme za sunčanje rok trajanja?

Naravno, baš kao i svi kozmetički proizvodi. Rok valjanosti krema za sunčanje je jasno naznačen na pakiranju. Ne smijemo ih koristiti nakon tog datuma zato što postoji rizik da njihovi filteri više nisu tako učinkoviti ili da im se formula pokvarila. Istek roka proizvoda lako se može primijetiti i po teksturi, ali i mirisu kreme.

6. Možemo li koristiti kremu za sunčanje od prošlog ljeta?

Ne. Formula, ali i filteri za zaštitu od sunca, kremu za sunčanje koja je duže vrijeme ostavljena u otvorenom pakiranju čine neprikladnom za nanošenje na kožu. Kako bi se izbjegle iritacije i nedostatna zaštita od sunca, korištenje prošlogodišnjih krema potrebno je izbjegavati.

7. Koje dijelove tijela ne smijemo zaboraviti?

Neki dijelovi tijela, iako su izloženi sunčevom zračenju tijekom cijele godine, često bivaju zanemareni i ne tretiramo ih potrebnom zaštitom od sunca kao što se radi s drugima dijelovima tijela poput lica, leđa, itd. Najčešći primjer su naše ruke koje su stalno izložene suncu tijekom cijele godine, a istovremeno pate od čimbenika iz okoline, poput hladnoće, prljavštine ili čestog pranja.

To ih sve čini osjetljivim na bore i pojavu hiperpigmentacijskih mrlja protiv kojih se teško boriti. Također, dio koji često zaboravljamo zaštititi su i naše uši, a osjetljiva koža na tom području lako može izgorjeti. Nadalje, stopala su isto dio tijela koji često zaboravljamo, iako je poznato da se zbog stalnog izlaganja suncu mogu lako iritirati, kako kod djece, tako i kod odraslih.

8. Koliko kreme i koliko ju je često potrebno nanositi?

PROMO

Prije izlaska na sunce, stručnjaci preporučuju nanošenje jedne čajne žličice kreme na lice, izbjegavajući područje oko očiju, a šest žličica na tijelo. Kremu je potrebno nanositi svaka dva sata, uglavnom nakon znojenja, plivanja ili sušenja ručnikom. Smanjenje naznačene količine značajno smanjuje razinu zaštite. No, čak i uz zaštitu od sunca, dugotrajno izlaganje suncu preporučuje se izbjegavati.

9. Ispravno ili pogrešno?

Često čujemo da se korištenje kreme za zaštitu od sunca za lice izbjegava zbog masne kože. No, to je vrlo pogrešno. Imati masnu kožu ne znači da ona ne može biti dehidrirana ili ugrožena štetnim sunčevim zračenjem te je ne smijemo ostaviti nezaštićenom. Danas postoji veliki izbor inovativnih krema za zaštitu od sunca nove generacije koje su vrlo lagane teksture te idealne za masnu mješovitu kožu, pri čemu nude širok spektar zaštite od sunca, antioksidativnu zaštitu i hidrataciju.

10. Opekline od sunca se liječe jogurtom

PROMO

Netočno. Opekline od sunca su ozbiljna oštećenja kože i treba im tako i pristupati. Opekline od sunca je potrebno prvo rashladiti, a onda liječiti kremama i emulzijama. Najučinkovitija krema protiv opeklina od sunca je neoVIDERM. Ova emulzija djeluje na svim razinama zaštite i obnavljanja kože. Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu koji se sastoji od betaglukana, hijaluronske kiseline i alginata, neoVIDERM će obnoviti hidrolipidnu barijeru, vratiti normalne uvjete fiziološke obrane kože, umiriti opekline i upalne procese, dubinski hidratizirati kožu i ubrzati
regeneraciju kožnog tkiva.

Dodatnu hidrataciju i ubrzavanje zacijeljivanja kože može osigurati i APIVITA After Sun losion. Ovaj losion trenutno snižava temperaturu, nadoknađuje izgubljenu vlažnost kože i dubinski hidratizira uz pomoć morske mrižice i aloe. Trenutačno umiruje i hladi uz pomoć ekstrakta smokve i krastavca te pruža antioksidativnu zaštitu i štiti od preranog starenja zahvaljujući patentiranom ekstraktu propolisa. NeoVIDERM i APIVITA proizvode možete pronaći na Delmerion web shopu te u svim bolje opskrbljenim ljekarnama.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Delmerion.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube