VIJESTI

Dolce&Gabbana su zbog rasističkog ispada morali otkazati današnju reviju u Šangaju. Evo što se točno dogodilo

Rasistički ispadi Stefana Gabbane su napokon došli na naplatu

Ovo jutro sam (kao i većinu, kad malo bolje razmislim) provela listajući Instagram profil Diet Prade, a tamo se jutros događalo svašta. Diet Prada poznata je po prozivanju dizajnera koji kopiraju, ali nerijetko komentiraju i one koji nemaju dovoljno različitosti na svojim revijama ili na bilo koji drugi način diskriminiraju. Na meti njihovih kritika tako je često poznati talijanski rasist i verbalni zlostavljač, Stefano Gabbana.

Gabbana je već puno puta u komentarima na svom Instagramu nazivao ljude debelima i imao razne rasističke ispade, a posljednji među njima bila je kampanja za kolekciju u kojoj model jede talijanske špagete s kineskim štapićima. Kampanja je objavljena u poendjeljak, a ,dakako, kineski modeli su se počeli buniti pa je ona povučena, dok je manekenka Michaela Phuong Thanh Tranova odlučila sama pitati Stefana zašto su on i Domenico snimili rasističku kampanju.

ČINI SE DA STEFANO GABBANA NE ZNA ŠTO JE RASIZAM

View this post on Instagram

As @dolcegabbana prepares to mount their next runway show in Shanghai this coming evening (7:30PM) and the rest of Instagram fawns over what’s sure to be an overly lavish “love letter” to China, we’ll be wondering if we’ll see chopsticks as hair ornaments, take-out boxes as purses, or even kimonos misappropriated as Chinese costume. Time will tell. For now, we’ll let y’all simmer on this DM between Stefano and Dieter @michaelatranova (chronology is reversed in slides). Word has it that they’re still in the process of model casting (over 200 Asian girls scheduled)…wouldn’t let them walk the show if we were their agents lol. Also, curious what the Chinese government will think of their country being called shit basically…especially considering how strict they are on who to allow to enter the country on work visas based on a thorough social media background checks. • #DGTheGreatShow #DGlovesChina #runway #fashionshow #cancelled #racism #dolceandgabbana #altamoda #rtw #dgmillennials #stefanogabbana #shanghai #chinese #china #wtf #dumb #lame #asianmodel #asian #dietprada

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada) on

Dakle, 6 ujutro je, Diet Prada prenosi Michaelin i Stefanov razgovor u Instagram Storiesima i cijelu dramu, a ja to pratim iz kreveta. Michaela prvo pokušava Stefanu objasniti što je rasistički u tome da model jede špagete kineskim štapićima, a on čini se, uopće ne razumije o čemu se radi i odmah prelazi na napad.

Napisao joj je da je kampanja povučena s kineskih društvenih mreža jer je je njegov tim glup i da nije rasistički što modeli jedu štapićima jer svi znaju da Kinezi jedu štapićima, a znaju i da jedu pse. Nakon toga se zbilja naljutio i nazvao Kinu zemljom sranja te je rekao da će je od sada tako zvati u svim intervjuima. A kad je Michaela odlučila javno podijeliti njihov razgovor, Stefano je proglasio da mu je netko hakirao profil i da ništa od toga nije napisao on unatoč tome što joj je pisao s privatnog profila kao i sa službenog profila Dolce&Gabbane.

https://www.instagram.com/p/BqbgvLinF1w/

MODELI SU JEDAN PO JEDAN OTKAZIVALI NASTUP NA REVIJI

Diet Prada je brzo prenijela i da je tema sve popularnija na Weibu, mreži koja je nešto poput kineskog Facebooka, a onda su modeli počeli otkazati svoje nastupe. U prvom valu nastup je otkazalo 24 modela, a u kratkom roku taj se broj popeo na preko 100.

Onda su počeli otkazivati i slavni. Dolazak su otkazale glumice Li Binbing, Zhang Ziyi i Dilraba Dilmurat, glumac Huang Xiaoming, te pjevač Karry Wang poznatiji kao Junkai. I uskoro su D&G ostali bez ičega i ikoga. Na svom Instagramu su također napisali da im je profil hakiran, a revija je otkazana. S obzirom na to da je trebala biti danas, a da su gotovo svi modeli otkazali, D&G bi reviju morali otkazati i sami, ali ovaj put je za njih to učinio šangajski Ured za kulturne poslove. I tko zna, možda Kinezi i njima zabrane ulazak u svoju zemlju kao što su to učinili s Katy Perry i Gigi Hadid.

Katy Perry je zabranjen ulazak u Kinu nakon što je na koncertu u Tajvanu nosila haljinu sa suncokretima koji su navodno antikineski simbol te su kineske vlasti protumačile da je tim potezom podržala osamostaljenje Tajvana od Kine. Gigi je pak na Instagramu oponašala Budu pretvarajući se da ima kose oči pa je proglašena rasistkinjom i zabranjen joj je ulazak u Kinu.

U galeriji pogledajte cijeli razvoj događaja s profila Diet Prade.

@dietprada

@dietprada

@dietprada

@dietprada

@dietprada

@dietprada

@dietprada

@dietprada

@dietprada

@dietprada

@dietprada

@dietprada

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube