MODA

Dior u prodaju vraća legendarnu Lady Dior torbu koju je nosila Lady Di. Ovo je priča o njoj

Princeza je torbicu nosila i na Met Galu 1996. godine

Princeza Diana 1996. godina došla je na Met Galu. Te godine izložba koja je otvorena Met Galom bila je posvećena radu genijalnog Christiana Diora, a princeza je stigla odjevena u komade iz prve couture kolekcije tada novog kreativnog direktora kuće Johna Galliana. Nosila je i verziju Lady Dior torbe u plavom satenu ukrašenu cirkonima, a upravo je nju u novoj verziji kuća Dior ovaj tjedan vratila u prodaju. Torba je dostupna u samo 200 komada, a cijena jednog iznosi 5 tisuća eura.

Nova Lady Dior torba inspirirana onom koju je Lady Di nosila 1995. Foto: Dior Press

Ta je slavna torba preimenovana 1995. godine u Lady Dior upravo kao posveta princezi Diani koju su francuski i brojni drugi svjetski mediji oslovljavati s Lady Diana unatoč tome što je imala titulu princeze. Françoise Dumas, francuski stručnjak za evente u to je doba radio za prvu damu francuske Bernadette Chirac koja ga je zamolila da ode u Diorov butik i odabere poklon za princezu od Walesa koja u predsjedničku palaču stiže na čak tijekom svog posjeta Francuskoj. Dumas je za WWD ispričao da je odabrao torbu koja je tada bila izrađena od tkanine. Nazvao je tada vlasnika brenda Bernarda Arnaulta kako bi ga o tome obavijestio.

Princeza od Walesa s bliskom prijateljicom Liz Tilberis stiže na Met Galu u njujorški muzej Metropolitan, 1995. godine Foto: John Stillwell/AFP

KAKO JE ARNAULT PREIMENOVAO TORBU

Svjestan važnosti toga da će Lady Diana nositi njegovu torbu, Arnault je naložio Dumasu da odmah opozove kupnju i slanje torbe u predsjedničku palaču. Učinio je to jer je u izradi upravo bio sasvim novi prototip torbe u kožnatoj varijanti te je iskoristio priliku da upravo princeza od Walesa bude prva koja će ju nositi i time ujedno i najbolja reklama za ovu torbu. Kožnata verzija dovršena je preko noći i odmah poslana u predsjedničku palaču kao dar za Dianu. U njezinu čast torba je preimenovana u Lady Dior te je kasnije proizvedena u stotinama različitih boja, materijala i veličina te je i danas jedan od najprodavanijih komada te modne kuće.

Aktualna kreativna direktorica kuće Maria Grazia Chiuri predstavila je torbu u novim verzijama pod imenima Lady D-Lite i Lady D-Joy, a kroz godine su je reinterpretirali i brojni umjetnici kroz projekte Lady Dior As Sen By i Lady Dior Art Projects.

Princeza Diana druži se s djecom s teškoćama u kretanju tijekom posjetla Nacionalnom centru za rehabilitaciju u Buenos Airesu, 1995. godine Foto: Alejandro Pagni / POOL / AFP

LEGENDA ZAHVALJUJUĆI DIANI

Princeza Diana definitivno je najzaslužnija za tako velik uspjeh Lady Dior torbe. Posebno joj je draga bila crna verzija koju je nosila redovito tijekom devedesetih. Osim na Met Gali 1995. godine, iste je godine torbu nosila i na snažno medijski praćenom posjetu Argentini gdje se susrela s djecom s teškoćama u kretanju u Nacionalnom centru za rehabilitaciju u Buenos Airesu. Osim toga, torbu je nosila i na svom prvom javnom pojavljivanju nakon objave da se rastaje od princa Charlesa 1996. godine u Londonu.

Princeza Diana od Walesa nosi Lady Dior torbicu na svojoj prvoj službenoj aktivnosti nakon objave da se rastaje od princa Charlesa, u posjetu Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurokirurgiju u Londonu, 6. ožujka, 1996. Foto: Gerry PENNY / AFP

Ovu slavnu torbicu koju je originalno kreirao Diorov nasljednik Gianfranco Ferré, vidjeli smo i u petoj sezoni serije Kruna koja je prije tjedan dana stigla na Netflix, a u kojoj je Dianu Spencer utjelovila australska glumica Elizabeth Debicki. Debicki je zahvaljujući toj ulozi ove godine imenovana i ambasadoricom Diorove linije nakita čime je dodatno produbljena veza te modne kuće s likom princeze Diane.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube